SHOPPING PATROLA

Mislite da je povrće kuhano na pari bezlično? Onda očito niste probali ove kuhinjske gadgete


.
 Marianvejcik
Naša Neda Batinić savjetuje kako kuhati povrće na pari bez muke i velike nauke

Povrće kuhano na pari mnogima je sinonim za prehranu beba koje tek uče jesti ili pak bolesnika koji zbog zdravlja ne smiju jesti ništa ukusno. Ideja da je riječ o gnjecavom, bezličnom i dosadnom jelu ne može biti dalje od istine.

Kuhanjem na pari čuvaju se vitamini u povrću, a ono može i dalje biti hrskavo i puno okusa, čak i kad je pripremljeno na ovaj način. Sve je u trajanju samog kuhanja i nekoliko korisnih trikova koje možete primijeniti.

Svakako kombinirajte namirnice kojima treba podjednako vremena da omekšaju pa će tako, primjerice, špinatu i grašku trebati od dvije do četiri minute da budu gotovi, brokuli, cvjetači i narezanoj mrkvi od pet do sedam minuta, a prokulicama, usitnjenom batatu i kockicama krumpira minimalno deset minuta.

Važno je da svoje namirnice usitnite na komade ujednačene veličine i provjeravate kako napreduju. Ako prema liječničkom savjetu ne morate izbjegavati začine i namirnice poput slanine ili sira, gozba doista može početi!

Usitnite malo slanine i pomiješajte je s prokulicama, naribajte topivi sir poput gaude ili cheddara po kuhanim šparogama ili brokuli, odnosno iskoristite koricu limuna, limete ili naranče da biste povrću dali svježinu i miris agruma.

U suhoj tavi lagano tostirajte bademe, lješnjake ili pinjole da puste miris, usitnite ih pa ih pomiješajte s povrćem.

Ljubitelji ljutog mogu se poslužiti čilijem u prahu ili ljutim umacima, a svi koji vole blaže okuse mogu povrće pomiješati s aromatiziranim maslacima koje je lako pripremiti unaprijed i držati u hladnjaku za ove prilike.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Kada je o pomagalima za kuhanje na pari riječ, ponuda je doista šarolika, a sve ovisi koliko ste predani tome da u svoju prehranu uvrstite ovaj način pripreme namirnica. Od jednostavnih metalnih umetaka koje možete naći u raznim dućanima s predmetima za uređenje doma pa do samostojećih aparata u koje stavite vodu i hranu, postavite timer i zaboravite. Barem dok vas alarm ne upozori da je vaša hrana gotova, kad je samo morate začiniti po svom guštu.

SOL I PAPAR

Gefu kuhalo na pari
Cijena: 176 kn
Sklopivo kuhalo na pari umeće se u lonce promjera od 18 do 27 cm, a nogice presvučene silikonom odvajaju lonac od kuhala i sprečavaju grebanje podloge. Drška u sredini omogućuje lako dizanje i vađenje hrane iz posude. Kuhalo se može prati u perilici posuđa.
Dimenzije: promjer 26,5 cm
Specifikacije: kombinacija inoksa i plastike
www.solipapar.com

ELIPSO

Russell Hobbs Cook@Home Food kuhalo na pari
Cijena: 359,20 kn
Aparat za kuhalo na paru ima tri košare (BPA) s ukupnim kapacitetom od devet litara, u kojima se može u isto vrijeme pripremati hrana, kao i posudu za kapanje za skupljanje vode. Podnožje je izrađeno od nehrđajućeg čelika, a sadrži i posudu zapremine od jedne litre za kuhanje riže te tajmer.
Dimenzije: 27,5 x 27,5 x 25,5 cm
Specifikacije: 800 W snage
www.elipso.hr

KLARSTEIN

Steam Spa parni lonac
Cijena: 889 kn
Parni lonac s dvije etaže, za sporu pripremu povrća, ribe ili mesa. Svaka etaža je veličine 24 x 24 cm, a sve što trebate učiniti jest napuniti lonac vodom i postaviti tajmer. Mjerna ljestvica olakšava punjenje posude s pravilnom količinom vode, s obzirom na planirano vrijeme kuhanja.
Dimenzije: 30 x 43 x 47 cm
Specifikacije: 1500 W snage
www.klarstein.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:59