"BABIČINI RECEPTI"

Mario Krog izdao tradicionalnu kuharicu, recepte podijelili i Tomislav Špiček i Petra Jelenić

 Privatna Arhiva/
Najpoznatiji po proizvodnji mliječnih proizvoda Milk bar, Mario Krog posljednjih se mjeseci bavio pisanjem sasvim drugačije kuharice

Nakon tri mjeseca intenzivnog rada, danas je napokon predstavljena prva tradicionalna kuharica iza koje stoji Mario Krog, najpoznatiji kao pokretač brenda Milk bar. Kuharica nosi naziv "Babičini recepti" i zapravo je zbirka recepata koje je napisao sam Mario, ali u stvaranju koje su mu pomogla i brojna poznata imena s domaće gastronomske scene. U kuharici tako možete pronaći recept Nastasje Chiare Petrić za pucketavu piletinu sa salatom od leće i batata te čokoladne tortice od batata, recept Janje Benić za krafne te recepte za kuglof i roladu od vrganja slastičarke Petre Jelenić i Tomislava Špičeka.

„U kuharici su recepti podijeljeni po mjesecima i svi su baš sezonski. Teško mi je izdvojiti samo jedan najdraži recept u cijeloj kuharici, ali jako volim regmet s jajima, to je baš pravo proljetno jelo i to jedem svaki drugi dan", rekao nam je Mario Krog kada smo ga nakratko uspjeli odvojiti od znatiželjnih gostiju u slastičarnici Gibanica.

image
Privatna Arhiva/

Otkrio nam i kako su knjige iz tiskare tek stigle pa ih njegova baka, u čiju je čast i nastala kuharica, još uvijek nije stigla prolistati, ali kako vjeruje da će biti ponosna. Kaže kako mu je cijeli proces bio stresniji nego što je to u početku zamišljao, s obzirom na to da je svako svoje, ali i svako jelo pojedinog gosta u kuharici i sam testirao nekoliko puta.

"Baš sam se dosta namučio, niti jedan projekt do sada nije me toliko iscrpio, ali baš sam zato jako ponosan što je kuharica napokon gotova i mogu je predstaviti svima vama. Same recepte smo zapravo izabrali vrlo brzo, sve smo skuhali, snimili i napisali u tri mjeseca, ali smo stvarno radili od jutra do mraka. Planirao sam da to bude puno veća kuharica, ali onda sam odlučio da to nema smisla i da će ovo biti samo jedna od pet koje ću izdati. Idući su na redu mamini recepti. Moram vam priznati, ona je sad malo pod pritiskom, ali i dosta uzbuđena."

Mario Krog nam je otkrio i kako je kuharicu popravljao do samog kraja pa je tako neke recepte, poput primjerice onog za palačinke sa sirom, dodao u zadnji čas. Otkrio nam je i koje mu je jelo oduzelo najviše vremena.

"Gibanicu mi je, recimo, bilo najteže napraviti. Išao sam na to da ljudima bude što jednostavnije. Moja baka ima recept u koji ide 350 grama maka, a mak koji se može kupiti pakiran je po 200 grama. Htio sam olakšati ljudima da ne moraju kupovati dva pakiranja pa sam prilagođavao recept i testirao čak pet puta da bi na kraju dobio savršeni“, objasnio nam je Krog.

Zanimljivo je dodati i kako su svi recepti pisani rukom, a za to je zaslužna Krogova susjeda Dijana Gluščić, koja je bila zadužena i za ilustracije. Kuharicu trenutno možete naručiti putem službene stranice ili je kupiti u slastičarnici Gibanica na adresi Branimirova 33, u prodavaonicama Veronika Delikatese i u mini marketu Proljeće po promotivnoj cijeni od 160 kuna. Također, na službenoj stranici možete pronaći i pojedinačne recepte na karticama te prigodnu kutiju. Svaki recept koštat će vas 10 kuna, a kutija 15 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:18