VIDEO: MALA ŠKOLA SUSHIJA 8

Kultura stola: Što nikad ne napraviti pred sushi majstorom i na koji način mu zahvaliti

 Nera Šimić/Cropix
Došli smo do posljednjeg nastavka virtualne škole sushija u kojoj je sushi majstor Robert Horvat samo za čitatelje Dobre hrane objasnio i pokazao sve tajne pripreme i serviranja sushija


U ukupno osam nastavaka naše male virtualne škole sushija u kojoj smo ugostili jednog od naših najvećih poznavatelja pripreme sushija - Roberta Horvata iz Gastronomada, naučili smo kako ispravno skuhati rižu, kako ispravno narezati ribu i povrće za sushi, a potom nam je naš učitelj objasnio i pokazao kako pripremiti četiri vrste sushija - nigiri, maki, uramaki i futomaki. A kada smo sushije naučili napraviti, trebalo je doznati i nekoliko dobrih trikova kako narezati sushi rolice, što je vrlo važan korak kojega ne smijemo podcjenjivati.

image
Nera Šimić/Cropix

U posljednjem nastavku naš nam učitelj govori o tradiciji koja je neodvojivi dio pripreme i serviranja sushija. Na mjestima koja drže do sebe, kaže nam Horvat, uz poslužavnik sushija poslužit će vam i oshibori, mali topli ručnik kojim ćete moći obrisati ruke prije i tijkom jela. I evo jedna zanimljivost za koju mnogi nisu znali. U pravilu se sushi ne mora jesti sa štapićima, već je preporučljivo jesti ga prstima čime pokazujemo poštovanje i povjerenje prema sushi majstoru.

Također, Horvat nam u posljednjem nastavku objašnjava zašto ne miješati soju i wasabi, otkriva treba li uroniti cijeli komad sushija u soja umak i zašto nikad ne protrljati štapiće pred sushi majstorom. Također, u osmom nastavku naše male video škole sushija, koji smo posvetili kulturi stola, pogledajte kako ispravno držati štapiće u rukama.

image

Sushi chef Robert Horvat

Nera Šimić/Cropix

Inače, naš učitelj Robert Horvat majstorstvo izrade sushija usavršavao je u Berlinu uz senseije Kokia Unesake i Tilmana Zorna, a po povratku u Hrvatsku radio je u brojnim restoranima. Trenutno radi s Gastronomadima gdje svoje znanje dijeli s polaznicima tečaja. U jednodnevnoj školi, maksimalno osam polaznika po terminu uči osnove i početne tehnike izrade sushija, a sve detalje o njegovim radionicama možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 06:02