SLATKIŠ DJETINJSTVA

Kroštula napravila panettone prebogat kultnom Bajaderom, evo i recepta za legendarne čokoladice

 Kraš Službena Stranica/
Kraš i Kroštula napravili su panettone koji će vas vratiti u djetinjstvo

Kraš i Kroštula napravili su panettone koji je punjen komadićima kultne slastice koju su generacije kupovale za poklon. Prva Bajadera predstavljena je još davne 1954. godine, a danas je jedan od glavnog sastojka najpoznatijeg božićneg kolača na svijetu. Iz Kroštule kažu kako je panettone toliko bogat Bajaderom da ga moraju okretati dok se hladi jer se inače cijela masa pretvori u puding. Panettone s Bajaderom prodaje se po cijeni od 159 kuna, a u Kraševim kavanama moguće je kupiti šnitu panettonea po cijeni od 30 kuna ako ga želite isprobati prije nego kupite cijeli panettone.

image
Kraš Službena Stranica/

Mi smo prošlog tjedna kušali Kroštulin panettone s čokoladom i suhim voćem pa dojmove možete pročitati ovdje. Bajaderu Panettone možete kupiti u Kraševim bonbonnièreama i na Kroštulinom web shopu.

Za one koji se žele okušati u pripremi svoje domaće bajadere, Sandra Rončević je ustupila svoj recept koji je objavljen na Kraševim službenim stranicama.

Sastojci:

150 g sitno mljevenih blanširanih badema

100 g sitno mljevenih pečenih (oguljenih) lješnjaka

250 g Petit Beurre keksa

200 g maslaca

100 g Dorina čokolade za kuhanje

100 g bijele confiture čokolade

Za sirup:

185 g šećera

1 vanilin šećer

10 žlica vode

Za glazuru:

200 g Dorina čokolade za kuhanje

75 g maslaca

1 žlica suncokretovog ulja

1 žlica vode

Upute:

Najprije sameljite Petit Beurre kekse. Na suhoj tavi kratko tostirajte lješnjake, malo ih ohladite pa im skroz očistite opne i hladne sitno sameljite. Sameljite i blanširane bademe ili kupite već mljevene. U dubljoj zdjeli pomiješajte mljevene kekse, lješnjake i bademe. Na pari u dva lončića otopite čokolade.

U širi lonac stavite šećer i vanilin šećer, prelijte ga s 10 žlica vode pa otopite. Kad se šećer otopio, uz stalno miješanje na laganoj vatri kuhajte oko 5 minuta dok se ne napravi gušći sirup. Ugasite vatru i dodajte maslac narezan na kockice pa miješajte dok se maslac skroz ne otopi.

Dobivenim sirupom zalijte kekse s bademima i lješnjacima pa dobro sve izmiješajte. Dobit će ukupno između 870 i 900 g smjese. U jednu posudu odvažite 500 g smjese, a u drugu stavite ostatatk (370-400 g). U posudu s više smjese dodajte otopljenu bijelu čokoladu pa sve dobro izmiješajte. Ako je smjesa presuha, slobodno dodajte 2 žlice mlijeka. Nemojte pretjerati, smjesa mora biti više prhka, nego ljepljiva. U drugu posudu s manje smjese dodajte otopljenu tamnu čokoladu, isto izmiješajte i dodajte malo mlijeka ako procijenite da treba. (*Nisu svi keksi isti i nije svaki sirup iste gustoće, zato može varirati tekstura.)

U kvadratni pleh (veličine 34 x 24 cm) stavite papir za pečenje, malo ga premažite maslacem pa istresite tamnu smjesu. Smjesu prvo nasipajte rukama, pa je poravnajte, prebacite papir za pečenje preko nje pa je dobro utisnite (čašom, valjkom ili nečim tvrđim).

Odstranite papir pa odmah po tamnom dijelu ravnomjerno rasporedite svijetli dio, ponovite utiskivanje isto kao s tamnim dijelom. Stavite kolač van na hladno ili u hladnjak da se hladi dok pripremite glazuru.

Napravite glazuru

Na pari otopite natrganu Dorina čokoladu za kuhanje, maslac narezan na kockice, ulje i vodu. Glazurom prelijte kolač i stavite ga na hlađenje (najmanje 2-3 sata, a najbolje preko noći.) Kolač narežite na duguljaste prutiće, baš kao bajadera i poslužite.

Ja sam svoje Bajadere lagano posipala kakaom u prahu jer su mi tako ljepše. Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:08