DA ILI NE?

Korisnici na Redditu savjetuju što izbjegavati u europskim gradovima: "Nemojte ići u Dubrovnik"

 Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
U Španjolskoj preskočite paellu za večeru, a u Veneciji ribu, ovo su najveće zamke za turiste

Prije nekoliko dana na popularnom BuzzFeedu je izašao tekst o temi na Redditu, popularnoj platformi za raspravu, o mjestima u popularnim europskim gradovima koja su, kako ih nazivaju, prave zamke za turiste. Između ostalog, velik broj kritika upućen je upravo na gastronomsku ponudu pojedinih gradova pa tako korisnici Reddita svima koji putuju u Italiju savjetuju da izbjegavaju restorane blizu velikih trgova s menijima na kojima se nalaze fotografije hrane i nazivi na nekoliko jezika. Savjetuju i da izbjegavate riblje specijalitete s a la carte menija u Veneciji, a kao razlog navode prijevare turista koji često ne vide prave cijene za kilu ribe ispisane sitnim slovima. Također, dodaju, ako vas konobari pozivaju da dođete i sjednete u restoran, vrlo vjerojatno je u pitanju zamka.

image
Miguel Medina/Afp

Ista iskustva korisnici vežu i za pariške restorane. Savjetuju tako da se izbjegavaju restorani blizu turističkih atrakcija kao što su Eiffelov toranj i Louvre te dodaju kako takva mjesta najčešće poslužuju podgrijanu smrznutu hranu po visokim cijenama.

"Držite se restorana u sporednim ulicama i u mirnijim dijelovima grada", pišu korisnici Reddita.

Na popisu mjesta koja bi turisti trebali izbjegavati nalazi se i Leicester Square u Londonu.

"U pitanju je prava zamka za turiste osmišljena da potrošiš što više novaca. Većina barova je jako skupa, restorani su užasni, a stvari daleko bolje kvalitete mogu se pronaći i po jeftinijim cijenama na drugim mjestima", napisao je jedan od korisnika i dodao kako je Leicester Square lijepo mjesto za šetnju, ali i savjetovao kako tamo ipak nije pametno potrošiti baš sav novac.

Onima koji pak planiraju putovanje u Španjolsku, mogla bi koristiti informacija da su restorani koji ručak poslužuju u podne najvjerojavtnije samo zamka za turiste. Korisnici Reddita pišu kako Španjolci ručak poslužuju između 14.30 i 16 sati te kako, ako i dalje niste sigurni, svakako pažnju skrenete na lokalce. Ako u restoranu nema domaćih ljudi, najbolje ga je izbjeći. Još jedan znak da je u pitanju zamka za turiste je i posluživanje paelle za večeru. Kako pišu na Redditu, a prenosi BuzzFeed, Španjolci paellu jedu samo za ručak.

image
Dianahirsch/

U belgijskom Bruxellesu savjetuju izbjegavanje ulice Rue des Bouchers/Beenhouwersstraat u kojoj se, kako pišu, nalaze najgori restorani. Prepoznat ćete ih po menijima ispisanim na različitim jezicima i osoblju koje će vas pokušati namamiti da uđete. Također, savjetuju izbjegavanje Oktoberfesta u Münchenu. Korisnici Reddita, naime, pišu kako se puno bolje pivo, vino i hrana mogu pronaći u manjim gradovima u Bavarskoj, a savjetuju i posjet regiji Allgäu gdje se različite pivnice nalaze u svakom selu.

Korisnici Reddita ne vole niti popularni Temple Bar u Dublinu kojeg nazivaju precijenjenim.

"Srećom, ima puno drugih pubova u gradu, a do nekih vam doslovno treba tek nekoliko koraka od Temple bara", napisali su.

"U Kopenhagenu izbjegavajte jesti u Nyhavnu. Svakako prošećite i uživajte u pogledu, ali nemojte sjesti u restoran. Skupo je i u blizini možete pronaći i puno bolju hranu", napisao je jedan od korisnika Reddita.

Urednici Buzzfeeda, između ostalog, izvukli su i jednu od starijih recenzija Dubrovnika u kojoj je korisnik Sisyphusymanny opisao svoj doživljaj jednog od najpopularnijih gradova u Hrvatskoj. Između ostalog, napisao je kako je Dubrovnik iznimno lijep grad kada se gleda izdaleka te kako smatra da bi njegovo iskustvo bilo puno ljepše da je grad posjetio prije nekoliko desetljeća.

"Stari grad je zapravo samo hrpa kafića, restorana i turističkih agencija. Svugdje se nalaze samo meniji, stolice, osoblje i suncobrani. Tamo ima valjda stotinu restorana. Ne samo u dugim ulicama već i u uskim, sporednim uličicama. Nikad nisam doživio ništa slično", napisao je korisnik.

Nastavio je kako je sjeo u jedan od barova te kako ga je zaprepastila cijena od 10 funti za čašu od 0.25 ml za jabukovaču. U nastavku svoje recenzije opisao je nevjerojatne gužve koje je doživio za vrijeme svog posjeta te detaljno opisao razočarenje gradom koji inače smatra "originalnim i nevjerojatnim mjestom", a koje su uništili ljudi. Cijeli osvrt pročitajte ovdje, a Buzzfeedovu listu potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:59