DOBRI SAVJETI

Kako jednostavno ukiseliti gotovo svaku vrstu povrća koju trenutno imate u hladnjaku

 Kajakiki
Jedan od glavnih razloga zašto posebno volimo ljeto svakako je i činjenica da je u pitanju doba kada voća i povrća ima u izobilju

Pri svakom ljetnom obilasku vrta ili tržnice pronalazimo inspiraciju za doručak, ručak i večeru, a plodove koje ne uspijemo pojesti odmah, nerijetko pakiramo u teglice, kiselimo pa u njima uživamo na salatu, u sendvičima i drugim jelima. Najviše od svega veseli nas opcija brzog kiseljenja za koju nije potrebna dugotrajna priprema ili previše razmišljanja, već tek dobra tekuća baza, svježe povrće i nekoliko minuta vremena.

Brzo kiseljenje od klasične se zimnice razlikuje najprije po roku trajanja i skladištenju. Naime, brzo kiseljeno povrće drži se u hladnjaku i najbolje ga je potrošiti u što kraćem roku što, vjerujemo, u slučaju da ste ljubitelj ukiseljenih poslastica, ne bi trebao biti baš nikakav problem.

image
Olga Peshkova

Za pripremu brzo ukiseljenog povrća bit će dovoljno slijediti tek nekoliko jednostavnih koraka. Trebat će vam ocat, voda, sol i šećer, povrće poput krastavaca, cvjetače, mrkve, cherry rajčica, mahuna, tikvica ili luka.

Povrće kao što su krastavci i tikvice dobro je najprije nasjeckati na što tanje kolutiće kako bi bili savršen dodatak sendvičima, dok je mrkvu najbolje oguliti i narezati na tanke štapiće. Mahune je pak dobro kratko blanširati kako bi zadržale boju, dok je cherry rajčice dovoljno tek oprati pa kiseliti u komadu.

image
Shaiith

Bazu napravite tako da kombinirate isti omjer vode i jabučnog ili drugog octa po želji, a u slučaju da vam se to čini prekiselo, omjer prilagodite vlastitom ukusu. Osim octa, žličice šećera i žličice soli, veliku ulogu u okusu odigrat će i začini pa je tako dobro znati kako se s krastavcima baš uvijek dobro slažu kopar i papar, s mrkvom korijander, đumbir i timijan, a s rajčicama češnjak. Tikvicama također možete dodati češnjak, a dobro će se složiti i tankim kolutićima luka.

image
Ramilf

Kada su u pitanju začini, osim papra i timijana, dobra ideja bit će i origano te ružmarin, a ukiseljenom povrću možete dodati i gorušicu, korijander ili čili. Na kraju je pripremljeno povrće dovoljno tek ubaciti u čiste staklenke, dodati tekućinu koju ste najprije prokuhali kako bi se šećer i sol sjedinili s ostatkom sastojaka, ubaciti i začine, a zatim sve zajedno ohladiti, poklopiti i spremiti u hladnjak. Pustite da povrće tako stoji barem dva dana, a zatim ga potrošite u roku od dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:52