BRITANCI U PANICI

Kada idući put posjetite London, mogli biste ostati bez porcije ribe i krumpirića, evo zašto

Vladimir Putin/ Fish & chips, ilustracija

 /Sergei Savostyanov/tass/ Ilian Return/profimedia
Britanci na rubu: Kada idući put posjetite London, mogli biste ostati bez porcije ribe i krumpirića

Britanci su u panici, posebice vlasnici više od 5 tisuća tamošnjih restorana koji poslužuju ribu i krumpiriće. Naime, popularni fish&chips mogao bi biti sve rjeđa pojava na ulicama engleskih gradova, piše Express, a prenosi Jutarnji list, upravo zato što bi brojni restorani mogli zatvoriti svoja vrata zbog sve viših cijena sastojaka i energenata uslijed ruske invazije na Ukrajinu. Vlasnici su sada prisiljeni prebaciti se na jeftinije sastojke i podići cijene što bi im moglo donijeti velike gubitke.

Vlasnik jednog takvog restorana iz Lancashirea, Andrew Crook, ujedno i predsjednik Nacionalne federacije ribljih restorana, kaže kako je cijena bakalara s osam funti za kilu, narasla na 14 funti. Vlada je nametnula porez od 35 posto na svu ribu uvezenu iz Rusije u namjeri da kazni predsjednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu. Zbog toga će vlasnici restorana bakalar morati zamijeniti oslićem ili drugim vrstama jeftinije bijele ribe, prenosi Jutarnji list.

"Ti će dodatni nameti tisuće restorana gurnuti preko ruba", komentirao je Crook za medije.

Otprilike trećina ribe koju Velika Britanija uvozi dolazi iz Rusije koja kontrolira oko 45 posto svjetske opskrbe. Osim ribe, narasle su i cijene suncokretovog ulja čiji je najveći izvoznik Ukrajina. Cijene graška, rajčica i bakalara također su narasle, dok su krastavci poskupjeli zbog viših troškova grijanja staklenika.

Barrie Deas iz Nacionalne federacije ribarskih organizacija komentirala je kako bi ovo mogla biti dobra prilika da se poveća izlov bakalara i pišmolja iz Sjevernog mora, no za sada, kako komentiraju vlasnici lokala, ostaje veliki problem činjenica da se ljudi sve više, kada jednom uđu u restoran i vide cijene, okreću i odlaze.

"U jednom je trenutku riba bila najjeftinija namirnica. No sada je jedna od najskupljih. Sve je teže zadržati poslove", rekao je vlasnik restorana Hooked Fish and Chips u zapadnom Londonu.

Cijena porcije bakalara prije se kretala oko 6,50 funti, a sada je narasla i do 8,50 funti. Rastu cijene i struje i plina pa brojni ugostitelji strahuju da će biti prisiljeni stati sa svojim poslovima, a samim time i predstavljanjem svoje zemlje jednim od najpoznatijih jela na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:54