NE SMIJETE PROPUSTITI

JESTE LI IH SVE PROBALI? Ovo lista top deset dalmatinskih specijaliteta koje, ako niste, svakako trebate kušati!

Teletina i janjetina ispod peke.
 Tom Dubravec / Hanza Media
Beskonačne strasne gastronomske rasprave stoljećima obilježavaju dalmatinsku svakodnevnicu. Prve jutarnje diskusije vode se na temu odabira mjesta i jelovnika dobre marende. Uz marendu se određuje ručak i tako sve do završnih noćnih zalogaja.

U takvom se ugođaju i radni odnosno spremišni prostor – konoba – pretvorila u mjesto okupljanja i kužinavanja. Konobe su potom postale omiljeni pučki ugostiteljski objekti. Danas su mjesta u kojima se slavi veličanstvena jednostavnost jestive starine. Masline i kruh, palenta i sir, srdele usoljene ili svježe s gradela, panceta i pršut, ukiseljena ljutika i kapare, a sav se taj užitni minimalizam proteže do slastica kakve su fritule, kroštule ili cviti. Ne znači to nipošto da se dalmatinski jelovnici svode na recepte koji se opisuju u dvije, tri riječi, brzo i lako pripremaju.

Dubrovnik, 200612.
Blogerica Ana Marija Bujic sa gastro bloga Da mi je nesto slatko pripremila je stare dubrovacke slastice na nov nacin.
Od poznate rozate, prhkih keksa, kolaca od kakaa i crnog vina pa sve do slatkog kruha sa maslinovim uljem i usecerenim przenim bademima.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Uostalom sastojci pašticade kuhaju se satima, mariniraju danima, odležanost najboljih ovčijih sireva mjeri se ne samo mjesecima nego i godinama, trogodišnji su veliki kapitalni pršuti na najvišoj cijeni. Posvećenost svakoj pojedinosti priprave od odabira namirnica do načina posluživanja konstanta je ove velike dalmatinske tradicije. Ona se jednako ogleda u običnim svakodnevnim jelima, poput njoka sa šalšom, kao i u svečanim ili blagdanskim kakva bi bila, primjerice, imotska torta.

Split, 231114.
City Centar Split.
Tjedan dobre hrane Split. U Prodajnom centru City centar one odrzava se sajam Tjedna dobre hrane na kojem ce se odrzati radionice renomiranih hrvatskih chefova. 
Na fotografji: prezentacija restorana Laganini i Kadena, chefovi Hrvoje Zirojevic i Braco Sanjin, pljukanci sa skampima i tartufima.
Foto: Tom Dubravec /  CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media
Pljukanci sa škampima i tartufima.

Pravi foodie od formata oduševljavat će se u Dalmaciji proučavajući lokalne osobitosti zajedničkog nasljeđa. Nakon viške treba svakako probati i komišku pogaču. Pašticadu u Splitu razlikovat će znalac od one u Omišu, po tome što se u omiškoj inačici jače osjeti celer.

Zadar, 300511
Restoran Kolovare u Zadru. Kuhar Renato Kraljev radi Dalmatinske specijalitete za Delicije JL.
Grgegada od grdobine.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / Hanza Media
Gregada od grdobine.

Za razliku od suhih šljiva uobičajenih u splitskim receptima istog jela, najbolje zadarske pašticade otkrivaju svoj identitet po maraškama, prosušenim ili onima očuvanim u likeru. A tek priča o brudetima, poparama i gregadama! Rasprave o tome koja je riba, koje školjke, koji mekušci najbolja za koju vrstu priprave u teči može zastati već na veličini, obliku i materijalu od kog je posuda izrađena.

Poljički soparnik

MARKO mIŠČEVIĆ
Poljički soparnik.

Brudet

Metkovic 170807.
Restoran Villa Neretva.
Neretvansko brudet od zaba sa rizom jedana od delicija u restoranu villa neretva. 
foto: Denis Jerkovic / Cropix
JL-prilog Dobra Hrana
Denis Jerković / Hanza Media

Komiška pogača

Zagreb, 281117.
Strossmayerovo setaliste.
Adventska kucica Trzok nudi viske specijalitete.
Na fotografiji: Viska pogaca.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Imotska torta

Berislava Picek / Hanza Media

Hobotnica ispod peke

Šalamaštrani jezik s kaparima

Berislava Picek

Sinjski arambašići

Trogir, 031216
Kuhari Robert Zmire i Stipe Susnjara pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak. Na fotografiji: susnjara i Zmire pripremaju sinjske arambase
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Vitalac

Bol, 240614.
Agroturizam Ranjak.
Jelo Bracki vitalac.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Viški cviti

Mario Kučera

Dalmatinska pašticada s njokima

Split, 300414.
Konoba Intrade u kastel Novom nudi spizu po starim receptima. 
Na fotografiji: kastelanska pasticada.
Foto: Jadran Babic / CROPIX
Jadran Babić / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:17