EKSKLUZIVNO!

Jedno od najvećih i najvažnijih svjetskih vinskih natjecanja sljedeće godine dolazi u Istru

 Saša Špiranec
Zahvaljujući tome, iduće će se godine u Istru sliti brojni vinski novinari iz cijelog svijeta, vinski trgovci i drugi vinski eksperti

Vijest su zajednički objavili organizator i predsjednik natjecanja Baudouin Havaux i istarski župan Boris Miletić u ime udruženja Vinistra i Istarske županije, u nedjelju 22.05.2022., zadnjeg dana ovogodišnjeg izdanja natjecanja, održanog u Italiji u gradu Cosenza u regiji Calabria. Velika je to vijest za Istru i Hrvatsku, jer Concours Mondial je jedno od najvažnijih vinskih natjecanja na svijetu.

image

Preko tri stotine sudaca CMB-a na zajedničkoj fotografiji

Saša Špiranec

Concours Mondial de Bruxelles je godišnje internacionalno natjecanje vina osnovano 1994. godine u Briselu u Belgiji od strane vinskog magazina Revue Belge des Vins, čiji je pokretač Louis Havaux. U početku se održavao samo u Belgiji, s prvim izdanjem u gradu Bruges gdje je sudjelovalo više od 850 uzoraka iz 29 zemalja. U ocjenjivačkim komisijama su se nalazili uglavnom domaći vinski novinari te francuski i talijanski vinski eksperti. Međutim, kako je ideja od samog početka bila da Concours Mondial (kako ga se kolokvijalno i skraćeno naziva) bude sveobuhvatni pregled globalne vinske scene, godine 2006. natjecanje je počelo putovati van granica Belgije. Prvi domaćin izvan zemlje sjedišta je bio Lisabon u Portugalu i od tada stalno gostuje pretežno u vinskim regijama širom Europe i svijeta.

Nakon Lisabona su se bili zaredali još Maastricht, Bordeaux, Valencia, Sicilija, Luksemburg i portugalski Guimaraes, a od tada se putovanje Concours Mondiala proširilo na sve ključne Europske vinske zemlje poput Italije, Španjolske, Francuske, Švicarske, kao i na druge kontinente poput Južne Amerike i Azije.

image

Postava sudačkih panela na CMB

Saša Špiranec

Concours Modial danas je jedno od tri najveća globalna natjecanja, uz britanske DWWA i IWC, a s početnog broja od 850 uzoraka, naraslo je na sveukupno više od 10.000 uzoraka godišnje. Concours Mondial je danas zbog glomaznosti podijeljen na nekoliko specijaliziranih natjecanja, za rosé vina, za pjenušce, za desertna i fortificirana vina, za sortu sauvignon blanc, za žestoka pića i u konačnici za mirna crna i bijela vina. U Istru sljedeće godine dolazi najveći i najvažniji dio Concours Mondiala, onaj za bijela i crna vina. Komisije za ocjenjivanje se sastoje od 350 vinskih novinara i drugih vinskih eksperata koji dolaze iz čak 50 različitih zemalja sa svih strana svijeta i sa svih naseljenih kontinenata.

image

Naš suradnik Saša Špiranec jedan je od predsjednika panela na CMB

Saša Špiranec

Zašto je važno da konačno jedno veliko vinsko natjecanje po prvi puta dolazi u Hrvatsku? Činjenica je da su hrvatska vina, a osobito istarska, kvalitetom na visokoj internacionalnoj razini najmanje zadnjih desetak godina, ali van granica naše zemlje malo tko to zapravo zna. Afirmacija Hrvatske i njenih vinskih regija na stranim tržištima je ključan zadatak ukoliko se na vinarstvo i vinogradarstvo računa kao na važan dio domaće ekonomije. Bez izvoza nema rasta površina pod vinogradima, niti je ta grana dugoročno održiva. Turizam je doduše olakšao plasman brojnim domaćim vinarima, jer omogućava više prodajne cijene i daje privid uspješnosti, ali usporedi li se domaća prodaja s potencijalom globalnog tržišta, radi se zapravo o mrvicama. Zahvaljujući domaćinstvu Concours Mondiala sljedeće će se godine u Istru sliti dvjestotinjak vinskih novinara iz cijelog svijeta, kao i stotinjak vinskih trgovaca i drugih vinskih eksperata. Svaki će dan nakon natjecanja obilaziti istarske vinarije, a nakon završetka natjecanja dio njih će ostati na studijskom putovanju kroz istarske vinograde i izvještavati svoja tržišta o činjenicama koje su spoznali.

image

Istarski župan Boris Miletić uoči velike objave

Saša Špiranec

Efekt koji Concours Mondial ima na afirmaciju neke regije vrijedi višestruko u odnosu na ulaganje i to su u Istri naravno prepoznali. Poruka o kvaliteti istarskih vina otići će u oko 50 različitih zemalja svijeta, a malvazija i teran će postati globalno prepoznatljivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:44