DOBRA PREPORUKA

Jedna posuda koja može zamijeniti skoro sve! Ako volite kuhati, ovo je najbolja investicija

 Rudisill/
Nismo fanovi prekrcanih kuhinjskih kredenaca pa smo skenirali tržište i pronašli posudu koja će se prenositi generacijama

Svi mi koji volimo kuhati suočimo se prije ili kasnije s kuhinjskim policama, ladicama i kredencima besmisleno prekrcanim loncima, tavama i drugim posudama za najrazličitije namjene, uključujući i gomilu raznih kuhinjskih uređaja. I onda odlučimo stvari svesti na razumnu mjeru. U tom se pokušaju asketizacije domaće kuhinje kao jedna od posuda koju ipak moramo imati i koja može zamijeniti niz drugih nameće veliki, teški oval, globalno poznat i kao dutch oven, tzv. holandska pećnica.
Riječ je o posudama od gusa ili lijevanog željeza, koje dobro provode i čuvaju toplinu te podnose vrlo visoke temperature, s pripadajućim teškim poklopcem koji savršeno prianja.

Najkvalitetniji brendovi za kuhinju uvijek su i skupi, ali su i investicija za cijeli život. Pa ako i niste naslijedili jednu od tih posuda, možete biti sigurni da će netko naslijediti vašu. Te su posude namijenjene kuhanju, sporom pečenju ili pirjanju velikih komada mesa, pa i pripremi složenaca, ribe, gulaša i svih drugih jela koja se kuhaju u jednom loncu. Iako mogu biti i okrugle, ovalni oblik ipak je praktičniji jer u njega lakše stane, primjerice, teleća koljenica, ali i prilog.

image
Rudisill/


Te posude mogu biti emajlirane, ali nekima su one bez premaza primjerenije ideji iskonske kuhinje. Iako se teže održavaju, mnogi se kunu da upravo s dugogodišnjim korištenjem jela iz njih postaju sve bolja. Uostalom, desetljećima stare, rabljene gusene posude nerijetko dosežu više cijene od novih.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Ovalna posuda od lijevanog željeza ili gusa, s kojom ćete provesti ostatak vijeka u kuhinji, zaslužuje pažljiv odabir pri kupnji. Najvažnija stvar na koju morate misliti kad se odlučite upustiti u nabavku jesu prave dimenzije. Jer ne želite četiri ili pet tih teških komada, nego jedan koji će vam u kuhinji ispuniti sve želje.

Je li lijevano željezo doista teško održavati?

#kažu: Lijevano željezo je materijal koji može hrđati, lako se lomiti ili pucati. Kupnja tava od lijevanog željeza je poput usvajanja novorođenčeta i štenca u isto vrijeme. Morat ćete ga razmaziti kroz rane faze svog života i biti nježni kad god ga spremate na svoje mjesto.

#stvarnost: Lijevano željezo je izdržljivo! Postoji razlog zašto 75-godišnji lonci od lijevanog željeza završavaju po antikvarijatima i različitim sajmovima po masnim cijenama. Vjerujte, to je posuđe napravljeno da traje i vrlo ga je teško u potpunosti uništiti.

Što se tiče samog pospremanja, ako je posuđe kvalitetno ne bi trebalo biti oštećenja u vidu manjih ogrebotina prilikom slaganja jedne na drugu.

Zagrijava li se lijevano željezo ravnomjerno?

#kažu: Termička obrada odrezaka i prženih krumpirića podrazumijeva vrlo visoku temperaturu, a lijevano željezo dobro provodi toplinu.

#stvarnost: Istina je da dobro provodi toplinu, ali očajno je kad je u pitanju ravnomjerno zagrijavanje. Napravite eksperiment i stavite tavu od lijevanog željeza na plamenik. Stvorit će se takozvane "vruće točke" dok će ostatak biti relativno hladan. Ipak, zašto toliko volimo ovo posuđe? Jednom kad se zagrije itekako drži toplinu. Ova informacija je korisna prilikom bilo kakvog pečenja odrezaka tako da prije dobro ugrijte posudu, a zatim stavite namirnicu (oko 5-10 minuta na plameniku ili u pećnici dvadesetak minuta).

Lijepe li se namirnice za dno tave od lijevanog željeza?

#kažu Što je bolji "zaštitni sloj" koji je vaša posuda stvorila prilikom korištenja to će dno postati više nalik onome koje imate prilike sretati kod neprianjajućih tava.

#stvarnost Morate znati da se u tom pogledu (ne prijanjanja) neće moći mjeriti s primjerice teflonom. Zato je gusano posuđe izvrsno za određenu grupu namirnica, primjerice jaja i ribu nastavite pripremati u teflonskim tavicama.

Što još trebate znati?

Prije termičke obrade namirnica...

Prije korištenja, zaštitite svoje posuđe kako bi vam moglo poslužiti godinama. Prije same termičke obrade namirnica, zagrijte dno dok se ne bude pušilo od vrućine, zatim stavite malo masnoće i okrenite tavu kako bi masnoća doprla po cijeloj površini te maknite s vatre i pustite da se ohladi. Taj proces ponovite nekoliko puta nakon čega bi se trebao stvoriti zaštitni sloj.

Higijena

Nakon svakog korištenja operite posudu s vrlo malo deterdženta za suđe, vrućom vodom i spužvicom. Nemojte koristiti žičicu. Kad ste uklonili svu sapunicu još jednom isperite vodom. Stavite na vatru pa kad su tragovi vode isparili dodajte pola žličice običnog ulja i premažite s papirnatim ubrusom.

Što ga više koristite, posuđe će vam biti zahvalnije!

Upravo zbog spomenutog "zaštitnog sloja" koji se stvara prilikom pečenja ili kuhanja. Samo prilikom čišćenja dobro pazite da vam kapljice vode ne ostanu na samoj površini. Briga oko čišćenja je možda malo zahtjevnija, ali gusano posuđe može trajati godinama pa i desetljećima.

DIVAN RECEPT NASTASJE CHIARE PETRIĆ ZA SPORO KUHANA JUNEĆA REBRA

image
Chiarin Tanjuric/

JEDNOSTAVAN KRUH IZ POSUDE

image
Izhairguns/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:13