TEST NASLIJEPO

Isprobali smo 21 blagi ajvar: među najboljima su neki najskuplji, ali i neki najjeftiniji

 Marko Miscevic/Cropix
U trgovačkim centrima i malim dućanima pokupili smo sve što je bilo ponuđeno i odabrali favorite

O ukusima ne treba raspravljati, a niti o omiljenim ajvarima. Dok neki štuju samo one koje naprave sami ili su obožavatelji bakinih, noninih, tetinih i ostalih ajvara iz kućne radinosti, drugi, pak, uglavnom oni koji uvijek imaju manjak vremena (ali i priprema ajvara nije baš posao od pola sata), imaju svog favorita na policama dućana. A, ako ga još niste stekli pa ste u potrazi, obišli smo veće trgovačke centre, dućane zdrave hrane i male delikatesne dućane. S polica smo birali blage ajvare (osim jednog ljutog, koji se prikrao u košaricu), a testirali smo na slijepo, odnosno članovi žirija nisu znali od kojeg proizvođača kušaju ajvar.

Tek smo nakon kušanja, prilikom sastavljanja ovog teksta, čitali etikete, sastojke i proizvođače. Već pri kušanju odvojili smo pet ajvara koji zavređuju preporuku, one koji su nas ostavili ravnodušnima, te nekolicinu koju ne bismo nikome preporučili. Očito je da su svi članovi žirija fanovi gustih, kremastih ajvara, tako da su oni vodenastiji već u startu slabije prolazili, a najveće iznenađenje bilo nam je da su među pobjednicima i ajvari iz većih trgovačkih lanaca (očito su makedonske recepture dobre!). Iznenadili smo se i da je dobru ocjenu dobio "ajvar" koji je načinjen samo od paprika. Interesantno nam je bilo s etiketa čitati i gdje se proizvode ajvari koje smo kušali. Dok neki nemaju navedenog proizvođača, otkrili smo da veliki retaileri koriste iste proizvođače. Drugim riječima, pod različitim etiketama, očito, kupujete ajvar s iste adrese.

K plus Ajvar blagi

350 g, 9,99 kn, Konzum

Sastojci: patlidžan, paprika, koncentrat rajčice, sol, ocat, šećer. Proizvođač: ENNA, Hrvatska

Vodenast je, na nos previše vuče na ocat. Nakon kušanja zaključujemo da nam nije fini. Nema nikakve masnoće. Smjesa izgleda kao da je bila zamrznuta, pa se onda odmrzavanjem odvojila tekućina. Niti slan, niti papren, bez karaktera, zapravo, nije nas se dojmio. Nakon kušanja, kada doznamo koje je marke, sigurno ga ne bismo kupili.

image
Marko Miscevic/Cropix

Domaći ajvar blagi

550 g, 26,99 kn, Kaufland

Sastojci: paprika, patlidžan, suncokretovo ulje, šećer, sol, ocat. Zemlja porijekla: Makedonija

Gusti, kremasti, na nos po pravom ajvaru. No, nakon kušanja zaključujemo da sadrži previše patlidžana, ali premalo paprike, koja se gotovo i ne osjeti. Ipak, fino se osjeća da je povrće prije pripreme pečeno, pa podsjeća na domaći. Kupili bismo ga, ali samo ako nemamo drugi izbor.

image
Marko Miscevic/Cropix

Ajvar blagi - naše mi najbolje paše

350 g, 8,99, Kaufland,

Sastojci: patlidžan, paprika, koncentrat rajčice, sol, ocat, šećer. Proizvođač: ENNA, Hrvatska

Vodenkast, malo prekiseli, jako se osjeća paprika, a prema mišljenju nekih članova žirija, ima je i previše. Čak se i pod zubima osjećaju sjemenke paprike, što baš nije ugodno. Budući da ima manje patlidžana, nedostaje mu masnoće i kremoznosti. Činilo nam se i da se tekućina odvaja od krutog dijela. Ne bismo ga htjeli imati na svojim policama.

image
Marko Miscevic/Cropix

S Budget ajvar blagi

680 g, 10,99 kn, Spar,

Sastojci: paprika, patlidžan, suncokretovo ulje, šećer, koncentrat rajčice, sol, ocat, začini prirodna aroma češnjaka. Proizvođač: nije naveden.

Početak je dobar: ne miriši previše na ocat, već na, kako bi i trebao - ajvar. Ali, uzimajući ga žličicom, ustanovljavamo da je jako gnjecav, poput ljepila, komentirala je jedna članica žirija. Jednom članu žirija bio je prerijetki, jer, kako je rekao, kad je mama kuhala, bio je kremast. Kao da mu fali masnoće i neke "strukture". Na aftertasteu osjeća se gorčina, iako, prema svemu sudeći, ajvar nije proizveden od prženog povrća. Nismo oduševljeni, i ne bismo ga kupili

image
Marko Miscevic/Cropix

Ajvar blagi,

330 g, 29,90 kn, Biovega

Sastojci: paprika, patlidžan, crveni luk, jabučni ocat, hladno prešano suncokretovo ulje, morska sol, češnjak (sve je povrće iz organskog uzgoja). Proizvođač: Bio-Zrno, Hrvatska

Na miris, jako se osjeća češnjak. Izgledom se razlikuje od ostalih ajvara. Prije izgleda kao domaća šalša. Nakon kušanja, svi su ga proglasili - šalšom. Odnosno, okus ne podsjeća na ajvar, nego na domaći umak, kojemu samo nedostaje tjestenina i povrh malo ribanog sira. Nema prepoznatljiv okus ajvara.

image
Marko Miscevic/Cropix

Podravka ajvar uprženi blagi delikatese

350 g, 17,49 kn, Konzum

Sastojci: 12 vrsti paprika, patlidžan, suncokretovo ulje, šećer, alkoholni ocat, kuhinjska sol, češnjak, ljuti feferon. Veganski proizvod. Proizvođač: Podravka, Hrvatska

Prije kušanja žiri je ustanovio da ajvar ima lijepu, intenzivnu, punu boju, pa se doima da je vrlo sočan i mami na kušanje. Odlučili smo ga kušati: nije loš, jednoglasno smo zaključili, ali prema našem ukusu, previše se osjeća paprika, a premalo patlidžan. Naišli smo i na mnogo kožica, pa je nekima to zasmetalo. Dvoje članova žirija izjavili su da nakon kušanja imaju gorčinu u ustima.

image
Marko Miscevic/Cropix

KAO DOMAĆI: Mama's blagi domaći ajvar, prema receptu mame Marije

550 g, 46,99 kn, Konzum

Sastojci: pečena paprika, pečeni patlidžan, suncokretovo ulje, kuhinjska sol. Proizvođač: Trgoprodukt, Makedonija

- Eh, ovaj liči na moj ajvar kad ga skuham - komentirala je jedna članica žirija. Ovak' su izgledali ajvari moje bake - dodala je druga, a treći član žirija šaljivo je dodao kako ne liči na njegov ajvar jer... on ga nikad nije niti kuhao, nego uvijek prema preporuci kupi neki. Nakon kušanja, zaključio je da će ovaj sigurno kupiti. Gust, ali dovoljno kremast, osjeća se da je povrće prije mljevenja pečeno na otvorenoj vatri. Potpuno je drugačiji od ostalih, jer većina je bila pasterizirana, a ovaj je zapečen. Odličan je, svi ćemo ga kupiti!

image
Marko Miscevic/Cropix

BLAG, ALI FINI: DROGA ajvar prženi blagi

280 g, 13,79 kn, Spar

Sastojci: paprika, suncokretovo ulje, šećer, ocat, začini. Proizvođač: Droga, Slovenija

- Kako intenziva boja! Kao da će svijetliti u mraku! Boja mi je sumnjiva! - bili su komentari prije kušanja, a sumnjičavo, najprije smo ga ponjušili: miriši po ajvaru. Potom smo se uvjerili da nije sve u izgledu, jer ajvar je, iako smo kasnije, kad smo pročitali etiketu nakon slijepog kušanja, ustanovili da je pripremljen samo od paprike (a onda to zapravo i nije ajvar!) vrlo ukusan. Doduše, nekima je bio prerijedak, malo presladak, ali usprkos manama, nakon kušanja mnogi bi ga i kupili.

image
Marko Miscevic/Cropix

ZA LJUBITELJE LJUTOG: Gurmano, ajvar samo od paprike, ljuti

300 g, 25 kn, Mrkvica

Sastojci: pečena crvena paprika, suncokretovo ulje, začini. Proizvođač: Krompatin, Makedonija

Kupujući ajvare za ovaj test, uzimali smo s polica blagi, no, eto, potkrao se i jedan ljuti. No, najprije smo ocjenjivali izgled, koji je dobar, baš kako mora izgledati ajvar - niti pregust, niti prerijedak. Prilikom kušanja, iznenadila nas je ljutina, jer smo očekivali blagi, ali oni koji podnose ljuto bili su vrlo zadovoljni njegovim okusom. Premda, čuo se i komentar da nedostaje patlidžana (iako nismo za vrijeme slijepog kušanja znali da je samo od paprika).

image
Marko Miscevic/Cropix

Ajvar

370 g, 26 kn, Greencajg

Sastojci: paprika, patlidžan, češnjak, suncokretovo ulje, sol, papar, čili. Proizvođač: Smid, Hrvatska

Izgledom je potpuno odudarao od ostalih uzoraka za testiranje. Kao da je napravljen od rajčice i paprike. Neki članovi žirija napomenuli su da im izgleda kao pesto od sušenih rajčica. Mirisom nije odavao neki pozitivan dojam, a nakon kušanja još manje pozitivan. - Ovo nije ajvar, još manje pesto... ovo je smjesa bez konkretnog okusa. Ne sviđa nam se.

image
Marko Miscevic/Cropix

SVAKAKO GA KUPITE: Bakina tajna, domaći ajvar blagi

300 g, 29,90 kn, Konzum

Sastojci: pečena crvena paprika, suncokretovo ulje, sol, alkoholni ocat. Proizvođač: Atlantic Štark, Beograd

Izgled obećavajući: kao domaći ajvar, možda malo preintenzivne boje (doznali smo kasnije da je napravljen samo od crvenih preprženih paprika). Nakon kušanja, ostali smo vrlo zadovoljni. Veliki komadići paprike podsjećaju na prave domaće ajvare, a prema teksturi, ne nedostaje patlidžana. Jedino, osjeti se na okusu... kao da je laganiji od ostalih ajvara koje smo kušali. - Mmmm, već se zamišljam kako ga jedem uz dobru pljeskavicu - rekla je jedna članica žirija.

image
Marko Miscevic/Cropix

Ajvar blagi pasterizirani

680 g, 14,49 kn, Konzum

Sastojci: paprika, patlidžan, suncokretovo ulje, šećer, koncentrat rajčice, sol, ocat, začini. Proizvođač: Marinada, Slatina

Dok je stajao u zdjelici za kušanje, počela tekućina se počela od mljevenog dijela, pa smo odmah zaključili da je prevodenast. Nakon kušanja, svi članovi žirija složili su se da se previše osjeća paprika, a nedostaje one kremoznosti koju daje patlidžan. Zaključili smo da se previše osjeća kiselina, a jedan član žirija nadodao je kako ga okus podsjeća kao da si uzeo ukiseljenu papriku, pa je izblendao i glumiš da je ajvar!

image
Marko Miscevic/Cropix

Kania Ajvar mild

350 g, 8,99 kn, Lidl

Sastojci: paprika, patlidžan, suncokretovo ulje, šećer, sol, češnjak, ljuti feferon, ocat. Proizvođač: nepoznat, iz Makedonije

Guste je teksture, ali prilikom kušanja, složili smo se kako ima premalo patlidžana, odnosno da prevladava paprika. U ustima se istodobno osjeća sladak i gorak okus. Iako smo na izgled mislili da je guste teksture, razočarali smo se, jer su se po ustima jako odvajali mljeveni dijelovi. - Nije nešto - dodao je jedan član žirija, a složili smo se da ga ne bismo preporučili. Kao da je bez duše, prazan, napravljen bez ljubavi!

image
Marko Miscevic/Cropix

Everydays ajvar blagi, uprženi

700 g, 14,89 kn, Diona

Sastojci: pečena crvena paprika, patlidžan, suncokretovo ulje, šećer, sol, limunska kiselina. Proizvođač: nepoznat, Makedonija

Dok je ajvar stajao u čašici za kušanje, primijetili smo kako se odvojila tekućina od mljevenog povrća. Mirisao je, samo po paprici, a nakon kušanja, uslijedilo je razočaranje. Nije nam bio fini: prekiseo je, a okus je sugerirao da je odstajao, ili da je možda napravljen od prezrelog povrća. Nakon što smo ga kušali, popili smo mnogo vode da se riješimo neugodna okusa u ustima.

image
Marko Miscevic/Cropix

Greenfood organski ajvar classic

29 kn, Mrkvica

Sastojci: paprika, patlidžan, suncokretovo ulje, sol (sastojci iz organskog uzgoja, veganski proizvod), Proizvođač: Eko-Grup ocp, Kavadarci, Makedonija

Izgledom se nije previše izdvajao od ostalih ajvara koje smo rasporedili po zdjelicama za kušanje, ali kad smo ga uzeli žličicama i ponjušili, osjetili smo samo ulje. Možda miris vara? Stoga smo ga odlučili kušati, i ustanovili da nas miris ovaj put nije prevario. Okus ulja prekrio je sve sastojke, ma koliko god oni dobri bili. - Kao plastična smjesa, kao plastelin - dodao je jedan član žirija. Drugi put ga sigurno nećemo kupiti!

image
Marko Miscevic/Cropix

Ajvar

1000 g, 45,50 kn, Mrkvica

Sastojci: paprika, patlidžan, ocat, sol, šećer, češnjak, ulje. Proizvođač: Poljoprivrednik Nikolina Lučić, Bešlinec

Naučeni smo da su ajvari kremasti, a ovaj je prevodenast, poput guste juhice, dodao je netko. Uzimajući ga žličicama, zaključili smo da nas podsjeća na dječju kašicu. Potom su uslijedili komentari: kiseo, prekiseo, okus - nikakav. Nije nam ostao ugodan okus u ustima, pa smo ga morali isprati s mnogo vode. Prijateljima ga sigurno nećemo preporučiti!

image
Marko Miscevic/Cropix

Zvijezda ajvar blagi

350 g, 17,49 kn, Konzum

Sastojci: paprika, patlidžan, suncokretovo ulje, šećer, koncentrat rajčice, sol, ocat, začini, ekstrakt češnjaka. Proizvođač: Marinada, Slatina

Izgled nas nije pretjerano oduševio: bio je nalik na kašicu, no prilikom kušanja ustanovili smo da je ajvar ukusniji nego što izgleda. Kao da mu nešto nedostaje da ga zaokruži? Možda mu manjka patlidžana, nadodao je netko. Okus nije intenzivan, pa će ga voljeti najvjerojatnije oni koji ne vole jake okuse, ali niti konkretne, prave ajvare.

image
Marko Miscevic/Cropix

BLAG I JAKO FIN: Pet Bel Natura, ajvar pečeni blagi

300 g, 33 kn, Veronika delikatese

Sastojci: paprike, patlidžani, feferoni, suncokretovo ulje, sol, papar. Proizvođač: OPG Birač, Zagreb

Izgledom smo bili prilično zadovoljni, pa smo ga i onjušili. - Miriši po pravom ajvaru, a da te ne ošine kiselina - komentirao je jedan član žirija. Nakon kušanja, zaključili smo da se radi o finom ajvaru, kojemu se ne može naći mana. Sigurno bismo ga ponovno išli kupiti, a sačuvali smo ga za serviranje uz dobre ćevape.

image
Marko Miscevic/Cropix

Doora Ajvar blagi

350 g, 14,99 kn, Spar

Sastojci: paprika, patlidžan, suncokretovo ulje, šećer, koncentrat rajčice, sol, ocat, češnjak, začini. Proizvođač: Marinada, Slatina

Izgled: prosječan, miris ništa posebno, ali nakon kušanja, uslijedili su komentari: - Da ga kupim, bila bih jako razočarana. Hrana se ne baca, pa bih ga na silu pojela, ali više se ne bi našao u mojoj košarici - rekla je jedna od članica žirija. Okus nam je u ustima ostao kiseo, kao da ima previše octa. Ovaj ajvar ne posjeduje nikakve karakteristike koje bi nas očarale pa ga ne bismo preporučili prijateljima.

image
Marko Miscevic/Cropix

Natureta ajvar nepekoč

290 g, 14,99, Diona

Sastojci: paprika, patlidžan, ulje, šećer, sol, octena kiselina, začini. Proizvođač: ETA, Kamnik, Slovenija.

Izgled (nije kremast) i boja, koja je previše narančasta, odnosno crvena, nisu nam ulili prevelike nade. Potvrdilo se to i prilikom kušanja, gdje su članovi žirija jednoglasno zaključili kako ajvar ima vrlo čudan okus. Osjeća se samo paprika, ali, kako je netko napomenuo, loše kuhana paprika. Kao da jedeš ukiseljenu papriku iz staklenke koja je samo samljevena. Nije nam bio fini.

image
Marko Miscevic/Cropix

ČISTA PETICA! DOBRA HRANA PREPORUČUJE:

K plus ajvar blagi, makedonska receptura

550 g, 29,99 kn, Konzum

Sastojci: pečena crvena paprika, pečeni patlidžan, ulje, šećer, sol, ocat. Proizvođač: DIM komerc, Valandovo, Makedonija

Izgled nas je oduševio: kao domaći ajvar, a gotovo crne mrvice dale su naslutiti da je zaista izrađen od pečenog povrća na otvorenoj vatri. Kad smo ga zagrabili žličicom za kušanje, bili smo zadovoljni njegovom punom, kremastom strukturom. - Fini je, dapače, vrlo fini. Da ga se isprazni iz ove i stavi u drugu staklenku, moglo bi ga se podvaliti pod domaći ajvar, koji bismo željeli obilato namazati na kruh i uživati u njemu. S velikim smo ga uživanjem kušali.

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:10