EKIPA IZ BREAD CLUBA

Hrvatska prvi put na važnom pekarskom natjecanju: "Predstavit ćemo se soparnikom i čvarkušama"

Andrija Pernar

 Marko Miscevic/Cropix/
Suvlasnici Bread Cluba Darko Kušić i Andrija Pernar ovog vikenda odlaze u Italiju kako bi predstavili Hrvatsku na važnom natjecanju

Ovog vikenda u talijanskom Riminiju održava se važno natjecanje za ponajbolje pekare na svijetu. Naime, osim što okuplja majstore gelata i kave, u sklopu SIGEP-a održava se i internacionalno natjecanje, svojevrsne Olimpijske igre u pekarskom svijetu, u kojem ove godine sudjeluje devet država. I ne bi to bilo ništa neobično da upravo jedna od država u natjecanju nije Hrvatska, a predstavnici ekipa iz superpopularne zagrebačke pekarnice Bread Club - suvlasnici Darko Kušić i Andrija Pernar.

"Cijela stvar funkcionira na principu pozivnica i Hrvatska je ove godine zapravo prvi put pozvana da sudjeluje. Svi natjecatelji moraju biti članovi Richemont kluba, to je jedan od uvjeta", ispričao nam je Andrija Pernar u kratkom telefonskom razgovoru pred sam odlazak na natjecanje.

image

Andrija Pernar

Marko Miscevic/Cropix/

Natjecanje će se održavati dva dana, a prvi dan natjecateljima je na raspolaganju tek sat vremena za pripremu tijesta. Idućeg dana u vremenskom periodu od osam sati morat će završiti proizvode u čak pet kategorija.

"Radit ćemo ciabattu, što je jedna od zadanih kategorija i to se radi po točno određenoj gramaži, po talijanskoj recepturi. Kompromisa nema. Jedna od kategorija je i freestyle bread, a mi ćemo tu raditi naš kruh s kašom, zatim kruh inspiriran projom, bijeli Dedin kruh te još jedan kruh s proteinom boba. U kategoriji tartevi radit ćemo dvije slatke varijante, inspirirane makovnjačom i rožatom, i dvije slane koje smo napravili po uzoru na višku pogaču i soparnik. Radit ćemo i pizzu margheritu te svoju varijantu sa sirom i vrhnjem i kulenom, a samo neka od jela su nam i čvarkuše, klipić sa špekom i sirom, kiflice i sendvič sa škripavcem i ninskim šokolom. Odlučili smo se fokusirati na tradiciju, vjerujemo kako je to recept za dobar plasman", objasnio nam je Darko Kušić.

image

Darko Kušić

Ivana Nobilo/Cropix

Dodali su i kako je samo ocjenjivanje prilično strogo te se gleda na svaki detalj. Svaki proizvod mora biti točno zadane gramaže i važna je preciznost pri izradi, a svako odstupanje kažnjava se negativnim bodovima.

Da je u pitanju itekako ozbiljno natjecanje, govori i činjenica da se, primjerice, ekipa pekara iz Kine za ovo pripremala posljednjih godinu dana te u Italiju dolaze čak tri ekipe, za slučaj da prva postava iz nekog razloga bude spriječena nastupati. Također, predstavnici iz Kine osmislili su samo za ovo natjecanje repliku svoje kuhinje kako bi si dodatno olakšali posao.

"Sve se radi od samog početka, ne smijemo donijeti čak niti zreli starter. Tijesto za lisnata peciva mijesimo prvi dan, a laminiramo drugi, sve moramo stići u osam sati što je prilično velik izazov za nas. S obzirom na to da smo otvorili novu proizvodnju tek nedavno, a otvorili smo i još jednu poslovnicu, za natjecanje smo vježbali tek posljednja dva mjeseca", komentirali su Darko i Andrija i dodali su kako smatraju da im je najveća konkurencija ekipa iz Italije.

"Upoznali smo ih i oni su baš pravi majstori", dodali su.

image
Marko Miscevic/Cropix/

Na kraju, pitali smo ih i planiraju li neke od proizvoda koje će raditi na natjecanju zadržati u stalnoj ponudi Bread Cluba.

"Iza nas su iznimno intenzivni mjeseci, tijekom kojih smo sa svojim timom pripremali i testirali nove proizvode. Svi naši proizvodi su rađeni filigranskom preciznošću i s posebnom ljubavlju, stoga se veselimo da stavimo u proizvodnju sve ono na čemu smo toliko naporno radili", rekli su nam na kraju razgovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:00