IDEMO NA PUT

Guardian je objavio najdraža mjesta Anthony Bourdaina, dvije lokacije i nisu toliko nedostižne

Izvor
 Anthony Bourdain Facebook/
Autorica Bourdainove posljednje knjige za The Guardian je otkrila omiljena mjesta i hranu poznatog putopisca

Kako je Anthony Bourdain bio poznat po tome što je vrijeme najviše volio provoditi degustirajući lokalnu hranu, a nije mu mrsko bilo niti zavući se u tajne ulice i prolaze u potrazi za kakvim domaćim specijalitetom, lista koju je s javnošću ovih dana podijelila Laurie Woolever zapravo uopće ne iznenađuje. Na njoj su se, naime, našli slasni sendvič, juha čija se cijena i danas kreće oko 15 kuna te pečene gljive sa žumanjkom. No, osim lokalnih specijaliteta, Woolever je u Bourdainove favorite uvrstila i restoran jednog od najpoznatijeg chefa na svijetu.

Dobro je spomenuti i kako je nedavno izašla Bourdainova posljednja knjiga pisanje koje je završila upravo Laurie Woolever, a koja sadrži još više omiljenih lokacija i savjeta iskusnog gastronomskog putopisca kada je u pitanju hrana na najrazličitijim krajevima svijeta.

Hong Kong kao jedna od omiljenih destinacija

Kada je tek krenuo u svoju televizijsku avanturu, jedno od prvih mjesta koje je posjetio bio je Hong Kong. Koliko je pozitivno utjecao na njega, govori i činjenica da mu se Bourdain nakon toga neprestano vraćao, a u jednoj je epizodi izjavio i kako, kada ga pitaju za grad s najboljom hranom na svijetu, njegov odgovor je najčešće kako s Hong Kongom nitko ne može pogriješiti. Upravo zato i ne iznenađuje činjenica da je tamo isprobao najbolju pečenu svinjetinu, morske plodove i lokalne specijalitete s tamošnjih štandova. Ipak, posebno je nahvalio restoran Happy Paradise chefa Maya Chowa gdje je, kako kaže Laurie, isprobao najbolje kozice s pečenom bundevom, dimljenog goluba i piletinu s vinom posluženu uz rižu s gljivama. Bourdain je upravo ova jela, kako piše The Guardian, svojevremeno prozvao nevjerojatno ukusnima.



Restoran jednog od najpoznatijih chefova na svijetu

Kada je 2014. godine u društvu prijatelja i chefa Daniela Bouluda posjetio francuski Lyon, Bourdain se u potpunosti zaljubio u restoran velikog chefa Paula Bocusea. Posebno je nahvalio Bocuseove klasike poput juhe od tartufa, ribu te zeca u umaku od krvi i iznutrica, piše The Guardian.

Vijetnamska juha

U Vijetnamu ga je pak očarala juha koju je isprobao u Bun Bo Hue Kim Chau te je to jelo tada prozvao jednim od najukusnijih jela iz zdjelice koje je ikad probao, a kompleksnost okusa usporedio je s jelima iz ponajboljih francuskih restorana. Kombinacija rižinih rezanaca, temeljca od kostiju, dumplingsa i kuhane junetine toliko ga je oduševila da je upravo vijetnamsku juhu prozvao najboljom na svijetu. Zanimljivo je dodati kako cijena spomenute juhe i danas iznosi 1,55 funti ili oko 14 kuna.



Obožavao je San Sebastian

Snimajući jednu od epizoda serijala Parts Unknown, Bourdain je rekao kako ne postoji mjesto u Europi na kojem se bolje jede od San Sebastiana. Osim brojnih restorana s Michelinovim zvjezdicama, oduševila ga je i sjajna hrana koja se poslužuje u manjim, lokalnim restoranima. Jedno od omiljenih mu mjesta svakako je bio i Ganbara koje su mu preporučili Juan Mari i Elena Arzak, a gdje je pojeo, kako ga je opisao, sjajan tanjur divljih gljiva s foie grasom i žumanjkom.

Njujorški sendviči

Nađete li se pak uskoro na putu za New York i štujete li lik i djelo Anthonyja Bourdaina, ne sumnjamo da će jedno od prvih mjesta koja ćete posjetiti biti upravo Pastrami Queen na Manhattanu. Baš je to bilo jedno od omiljenih mjesta nikad prežaljenog Bourdaina. Njihov je sendvič s pastramijem prozvao jednim od najboljih uopće, a samu zalogajnicu opisao kao mjesto na koje se i sam vraćao odmah nakon slijetanja u New York. Bourdainov omiljeni sendvič tako dolazi u svježem, mekanom raženom kruhu, s dobrom dozom senfa i krastavcima i upravo je to za njega bila slika New Yorka kakvu je volio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:52