ZAMIJESI TIJESTO

Francuski baguette dobio je UNESCO status kulturne baštine: "To je 250 grama savršenstva"

 Bulgnn/Getty Images/istockphoto
Jedna od najpoznatijih francuskih poslastica uvrštena je na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine

Dugačak, hrskavi baguette kruh s mekanom, laganom i prozračnom unutrašnjosti ovih je dana uvršten na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine. Točnije, na listi se našla tradicija izrade baguettea i način života koji se uz ovaj poznati kruh veže, prenose svjetski mediji.

Zanimljivo je spomenuti kako se u Francuskoj svakog dana ispeče više od šest milijardi komada baguettea, kako navodi Nacionalno udruženje francuskih pekara, a upravo je ova potvrda UNESCO-a stigla u doba najveće krize. Naime, Francuska od 1970. godine gubi oko 400 zanatskih pekarnica godišnje pa su tako s 55 tisuća došli na 35 tisuća, što je zapravo tek jedna pekarnica na 2000 ljudi. Ovakav pad posljedica je širenja industrijskih pekarnica i supermarketa u ruralnim područjima, a kako pišu mediji, sve više ljudi okreće se i sourdough varijantama kruha te zapostavljaju one pripremljene na tradicionalan način.

image
Peopleimages/Getty Images/istockphoto

Baguette se u Francuskoj prodaju u pekarnicama koje nose naziv boulangerie, a postoje i brojna nacionalna natjecanja tijekom kojih se mladi pekari natječu tko će pripremiti najbolji hrskavi kruh. Upravo na takvim natjecanjima, važno je da je kruh napravljen po pravilima, odnosno da je unutrašnjost lijepa, puna rupica i kremaste boje, dok izvana baguette mora biti hrskav te zlatne boje.

"Uključivanje baguettea na listu slavi francuski stil života. Baguette je dnevni ritual, strukturni element obroka i sinonim za druženje i dijeljenje. Važno je da te vještine i društvene navike nastave postojati i u budućnosti", komentirala je Audrey Azoulay, čelnica UNESCO-a.

Dok jedni vjeruju kako se dugački kruh nalik baguetteu pojavio još u 18. stoljeću, drugi kažu kako je cijela stvar započela kada je austrijski pekar August Zang oko 1930. godine Francuzima predstavio svoju pećnicu s parom i dugačak oblik kruha. Treća priča govori kako je Napoleon naručio kruh koji će biti tanak i duguljast kako bi ga vojnici lakše mogli prenositi s jednog mjesta na drugo, a postoje i oni koji vjeruju da je baguette nastao pred kraj 19. stoljeća kada se gradio pariški metro i to kako bi radnici mogli lakše trgati i dijeliti kruh te kako bi izbjegavali upotrebu noževa.

image
Pmiguel2/Getty Images/istockphoto

Zanimljivo je dodati kako je baguette službeno ime dobio tek 1920. godine, kada je i određeno da mora težiti 250 grama i biti dugačak 80 centimetara. U početku je baguette smatran luksuzom, no kasnije je uživanje u hrskavom kruhu postalo sve popularnije i jedan od najpoznatijih francuskih rituala.

Danas se kuhari i pekari slažu kako je priznanje UNESCO-a velika stvar za sve njih, a i sam francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako je francuski baguette zapravo 250 grama čiste magije i savršenstva.

"Baguette je brašno, voda, sol, kvasac i - iskustvo i znanje majstora", izjavio je Dominique Anract, predsjednik Saveza pekara.

image
Sergeyryzhov/Getty Images/istockphoto

U slučaju da smo vas natjerali na razmišljanje o ukusnom, još toplom, dugačkom francuskom kruhu, u nastavku ostavljamo jednostavan recept Paula Hollywooda pa svakako razmislite i o tome da ga već danas pripremite kod kuće.

Trebat će vam:

500 g bijelog brašna

10 g soli

10 g kvasca

370 ml hladne vode

Maslinovo ulje

Priprema:

Najprije maslinovim uljem premažite posudu. U veću posudu dodajte brašno, sol i kvasac (pripazite da ne dodajete sol direktno na kvasac), dodajte ¾ vode i miksajte na manjoj brzini. Kada vidite da se sastojci povezuju i počinje se formirati tijesto, dodajte ostatak vode i miksajte na srednjoj brzini 5 do 7 minuta. Trebali biste dobiti sjajnu, elastičnu kuglu tijesta. Tijesto stavite u posudu koju ste premazali maslinovim uljem. Prekrijte folijom i ostavite da se diže sat vremena, dok se tijesto ne udvostruči. Tijesto nježno prebacite na radnu površinu. Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, a zatim svaki dio oblikujte u pravokutnik i prebacite dulje strane prema sredini. Zarolajte u kobasicu. Trebali biste dobiti gladak komad tijesta koji ćete zatim oblikovati u kruh, počevši od sredine prema krajevima. Neka bude dugačko otprilike 30 centimetara. Kada ste baguette oblikovali, stavite sva četiri kruha u kalupe za baguette, tkaninu ili jednostavno na veli podložak, prekrijte krpom i pustite da se diže još sat vremena. Pećnicu zagrijte na 240 stupnjeva, a dok se grije neka u pećnici bude i posuda za pečenje u kojoj ćete peći kruh. Kada su se kruščići digli, žiletom ili drugim oštrim predmetom ih zarežite po sredini i prebacite u drugu posudu za pečenje. Prije nego ih stavite pećnicu, zagrijanu posudu napunite kipućom vodom. Baguette stavite u pećnicu i pecite 25 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 06:33