dobra preporuka

Draga di Lovrana obavezno nabavlja skutu od obitelji koja radi sir po starom učkarskom receptu

 Robert Pichler/
Obitelj Maliki radi najbolji sir u ovom kraju, otkrio nam je chef Luka Goleš iz restorana Draga di Lovrana

Kada se vijugavom cestom automobilom spustite kraj restorana i hotela na kojeg su u ovom kraju posebno ponosni, Drage di Lovrane, na čas zastanete pa se divite najurednijem vrtu kojeg smo u životu vidjeli, onom bake Bosiljke, a onda kroz vožnju zavirite kroz još koji puteljak, stići ćete na Malu Učku. Tu ćete pak naići na mljekaru Maliki. Točno ovdje, na nekadašnjem poznatom ovčarsko-sirarskom području, i danas se proizvodi sasvim poseban, učkarski tvrdi sir.

Kada ga isprobate, već na prvi zalogaj osjetit ćete svježinu koju donosi pravi domaći proizvod, zatim miris životinje, a potom i neočekivanu blagu aromu koja se sjajno sljubljuje uz tek koju kap kvalitetnog maslinova ulja i grančicu ružmarina. Upravo tako nam je učkarski sir poslužio chef Luka Goleš iz Drage Di Lovrane, a potom nam otkrio i pokoju tajnu ovog, nekada iznimno popularnog sira.

image
Robert Pichler/

Učkarski sir, naime, na Maloj Učki, najvišem ruralnom naselju u Istri (995 metara nadmorske visine) danas proizvodi obitelj Maliki. Iako ovdje nema stalnih stanovnika, obitelj koja je na Malu Učku prije pola stoljeća doselila iz Makedonije, ljetne mjesece provodi upravo ovdje kako bi obnovili stočarsku tradiciju i nastavili s proizvodnjom sira po kojem su Učkari oduvijek bili poznati.

image
Robert Pichler/

Braća Fekri i Resul danas ponosno vode obiteljski posao koji je 1974. pokrenuo njihov otac, a kako su još 2020. ispričali za Glas Istre, tada su posjedovali 600 ovaca merino pasmine i bili među najvećim ovčarima u Istri. Njihove ovce tijekom cijelog ljeta na slobodnoj su ispaši na učkarskim pašnjacima, dok zimi sele u štale u mjesto kraj Vodnjana. Tako se na njihovoj ljetnoj adresi u Maloj Učki, na Cesti sira, od početka svibnja do početka rujna može kupiti odličan ovčji sir.

Poznati su i po fantastičnoj skuti koju smo, uparenu s finim maslinovim uljem i nježnim mariniranim kvarnerskim škampima koji, baš kao i ostatak svježe ribe u restoran stižu s vlastitih brodova obitelji Nikolac, isprobali u Dragi di Lovrani. Okuse je spretno kombinirao ranije spomenuti mladi chef Luka Goleš i priznat ćemo vam, nakon zalogaja ili dva, već smo tražili komadić njihovog domaćeg kruha pa iz tanjura skupljali ostatke.

image
Robert Pichler/

I to nije ništa neobično, kažu u Dragi di Lovrani, proizvode obitelji Maliki obožava svatko tko ih isproba. Srećom, skuta s ovog OPG-a odličan je par i medu iz obližnjeg Lignja pa se uvijek može poslužiti i kao jednostavan, ali okusima bogat desert, baš kao što to radi chef Goleš u Dragi di Lovrani.

image
Robert Pichler/

Osim navedenih delicija, dobro je spomenuti i kako su jedan od najpoznatijih specijaliteta ovog kraja i ravioli sa skutom. Riječ je o starom jelu nastalom iz neimaštine učkarskih žena koje su na tovarima iz Istre donosile brašno mljeveno u mlinu u Kotlima, zatim bi kod kuće radile fuže i raviole i punile ih onime što su imale pri ruci - najčešće ovčarskom skutom.

Sirevi i skuta mogu se kupiti u maloj sirani Maliki na Maloj Učki, a kada ste već tu, prošećite krajem, udahnite i doživite dio kojeg biste inače obično zaobišli i iskoristite sezonske blagodati. Spustite se puteljcima do kažuna i uživajte u pogledu, a na putu za doma uberite i stručak začinske trave; koju grančicu timijana, ružmarin i vrijesak, pa čak i svestrane paski o kojima smo pisali prošlog proljeća. Ubacite bilje u bocu hladne vode koju je za velikih vrućina uvijek dobro imati uz sebe i dobili ste svježi napitak kakvog će teško nadmašiti bilo kakav sok kupljen u usputnom supermarketu.

image
Robert Pichler/
image
Robert Pichler/
image
Robert Pichler/
image
Robert Pichler/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 18:23