KREMASTI KLASIK

Dobar kesten pire radi se od svega 3 sastojka,imamo recept iz najstarije zagrebačke slastičarnice

 Orijent
Jesen u Orijentu svake je godine posebna upravo zbog njihove nadaleko poznate sezonske slastice – omiljenog kesten pirea

Svake jeseni već tradicionalno u vitrini slastičarnice Orijent nailazimo na popriličan broj slastica od kestena, a isto tako, svake godine iznova, najprodavaniji je upravo njihov prepoznatljivi kesten pire koji ovdje pripremaju od samih početaka. Slastičarnica s tradicijom dugom gotovo 85 godina ovaj slatki klasik radi na svoj poseban način pa poslužuje uz šlag na vrhu, a dok čekamo da ga u Orijentu ponovno uvrste u svoju sezonsku ponudu, među zbirkom recepata potražili smo onaj koji su nam u Orijentu otkrili prošle godine - za kesten pire koji jednostavno možemo pripremiti kod kuće.

image
Orijent

KAKO KUPOVATI I KAKO SKUHATI KESTENE?

No, prije nego se uputite na tržnicu po vrećicu kestena i bacite na posao, svakako je dobro dodati i nekoliko važnih napomena kada je u pitanju kupovina i kuhanje kestena.

Kad kupujete kestene važno je da su plodovi što sjajniji i da im je površina glatka, jer su u suprotnom kesteni stari, a najbolji su oni tamnije (smeđe) boje, što znači da su bili više na suncu i da su slađi. Birajte veće, mesnatije primjerke jer ćete imati manje posla, lakše se čiste. Prije pečenja potrebno ih je zarezati da ne bi došlo do "eksplozije" i da bi se kasnije lakše ogulili.

image
kesteni dolac tržnica
Damjan Tadic/cropix

S druge strane, kestene koje ćete kuhati nije potrebno zarezivati kako ne bi popili previše vode. Također, zarezivanje vam neće pomoći niti pri samom čišćenju već je kuhane kestene najbolje guliti nožem. Dovoljan je samo jedan, plitak rez (nemojte zarezivati plod), a to je najbolje napraviti vrhom skalpela ili oštrog nožića.

Na kraju, dobro je dodati i kako pečeni kesteni sadrže više vitamina, a kuhani već količinu mineralnih sastojaka. Općenito se od svojih ostalih rođaka iz skupine orašastih plodova razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C. Obiluju kalcijem, kalijem, sadrže podosta vitamina B, te fosfor i željezo.

Za pripremu kesten pirea trebat će vam:

1 kg kestena
50 g šećera
Rum ili Amaretto po želji

Voda za kuhanje

Priprema:

Kestene zarezati i staviti na lim na dno pećnice. Peći 20-tak minuta na 250 stupnjeva. Vruće kestene oguliti i pomoću krpe istrljati kožicu s kestena pa staviti u posudu s vodom i šećerom. Vode mora biti dovoljno da pokrije kestene. Kestene je zatim potrebno kuhati, a kada su gotovi, nakon otprilike 15 minuta, potrebno ih je protisnuti ili izblendati s malo ruma, Amaretta ili Kahlua.

MALO DRUGAČIJI KESTEN PIRE

Želite isprobati nešto malo drugačije, jedan od naših favorita svakako je i kesten pire s marelicama i čilijem, a dobra ideja, kada napravite kesten pire, bit će i dodati ga slasticama kao što je jesenska torta s beze korama.

KESTEN PIRE S MARELICAMA I ČILIJEM

TORTA S BEZE KORAMA I KESTENIMA

image
Kesten pire
Mario Kučera

image
Zagreb, 271017.
Slatka jela od kestena napravila je Slavica Sagolj.
Foto: Berislava Picek/CROPIX
Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. listopad 2021 01:08