BOŽIĆNI HIT

Devetogodišnjak uz svoju baku peče najbolje medenjake u Daruvaru po receptu starom 30 godina

 Privatna Arhiva/Mojportal.hr
Ljiljana Mijoč medenjake po ovom receptu priprema već 30 godina i Daruvarci se kunu kako su u pitanju najbolji koji su ikad probali

U Daruvaru se ovih dana opet peku omiljeni medenjaci, oni recept za koje već više od 30 godina vjerno čuva Ljiljana Mijoč, piše novinarka Dijana Puhalo za mojportal.hr. U pitanju je, naime, recept koji je gospođa Ljiljana naslijedila od Štefice Čubrilović, majke njezine prijateljice Darinke Nikolić i od prvog pečenja ova blagdanska poslastica ušla je u prvu postavu božićnih kolača.

Kako gospođa Ljiljana govori za mojportal.hr, ovi se medenjaci u njihovoj kući već godinama peku i prije i nakon Božića, za Novu godinu i za sve moguće rođendane. Posljednjih nekoliko godina, dodaje, peče ih isključivo sa svojim devetogodišnjim unukom Rokom te, za razliku od originalnog recepta, u novu verziju na vrh dodaje i pečene bademe. I upravo je njezin unuk Roko tajna, prema mnogim Daruvarcima, najboljih medenjaka, otkriva za mojportal.hr. Iako je sama prilično skromna, oni koji su imali prilike kušati medenjake gospođe Ljiljane Mijoč, slažu se kako je upravo njezina varijanta najmekša i najrahlija te kako su u pitanju medenjaci u kojima se može uživati čim izađu iz pećnice. Najvažnije, gospođa Ljiljana Mijoč za mojportal.hr otkrila je i svoj recept koji u nastavku prenosimo u cijelosti.

image
Privatna Arhiva/Mojportal.hr

Trebat će vam:

70 dkg brašna
15 dkg meda
4 cijela jaja
2 žličice sode bikarbone
25 dkg šećera
6 dkg maslaca
jedan ili dva paketića začina za medenjake (može i bez toga jer to prije nije postojalo)
jedna žličica cimeta

Priprema:

Prvo otopite maslac i med, a nakon toga pjenasto izmiksajte šećer i jaja. Dobivenu smjesu jaja i šećera dodajte medu i maslacu i sve zajedno dobro izmiksajte. U brašno umiješajte sodu bikarbonu, začine za medenjake i cimet, dodajte to u smjesu i sve izmiksajte spiralnim lopaticama za tijesto. Izmiksano tijesto podijelite u četiri "lopte" i ostavite u istoj zdjeli do jutra.

Od tijesta prvo napravite tanke "kobasice", a potom ih izrežite i formirajte male loptice. Loptice složite u tepsiju na papir za pečenje, a na vrh stavite badem ili orah. Pecite na 170-180 stupnjeva. Ako na pećnici uključite ventilator, onda se peku najviše 10 minuta. Kada su gotovi, malo ih ohladite, uvaljajte u mljeveni šećer i medenjaci su gotovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:08