KULTNI KRUMPIRIĆI

Bourdain je karijeru započeo u njujorškom restoranu poznatom po sjajnim krumpirićima,imamo recept

 Lauri Patterson
Anthony Bourdain svoju je karijeru započeo u njujorškom Les Hellesu, između ostalog, mjestu poznatom po sjajnim krumpirićima

Prije nego je postao televizijsko lice, Anthony Bourdain godinama je radio u njujorškom restoranu Les Halles, a jedno od najpopularnijih jela tamo bili su upravo krumpirići. Iako je Les Halles u međuvremenu zatvoren, ove su godine u lipnju na tri dana otvorili svoja vrata kako bi odali počast legendarnom Bourdainu istim takvim krumpirićima, koje je i sam obožavao. Osim toga, gosti su u ta tri dana mogli uživati u večeri od tri slijeda koja su uključivala i njihovu poznatu juhu od luka.

Inače, Les Halles je mjesto na kojem je Bourdain započeo svoju karijeru i velik dio njegovih zgoda iz knjige "Kitchen Confidential" temelji se upravo na iskustvima iz Les Hallesa. U pitanju je mjesto koje je s godinama steklo status gastronomske institucije.

"Mnogi su rekli da radimo najbolje krumpiriće u New Yorku, a ja se s time slažem", napisao je Bourdain svojevremeno u svojoj prvoj kuharici "Anthony Bourdain's Les Halles Cookbook: Strategies, Recipes, and Techniques of Classic Bistro Cooking".

Kako je otkrio u svojoj kuharici, prema njegovim riječima, najbolji krumpirići na svijetu rade se tako da se najprije kratko prže, a zatim na red dolazi drugo prženje kada poprimaju hrskavu teksturu. Točan recept nedavno je objavljen na portalu Fine Dining Lovers, a mi ga u nastavku prenosimo u cijelosti.

Trebat će vam:

1 kg krumpira

2,25 litre ulja od kikirikija

Sol

Priprema:

Krumpir najprije očistite i narežite na prutiće. Ubacite ga u posudu s hladnom vodom i držite ih tako najmanje 30 minuta ili preko noći. Zatim ih isperite. Krumpir pržite na 140 stupnjeva oko 6 do 8 minuta dok ne postane proziran ili poprimi bijelu boju. Izvadite ga iz ulja, rasporedite po papiru za pečenje i pustite da krumpirići tako odmore 15 minuta. Nakon toga ponovno ih ubacite u ulje koje ste zagrijali na 190 stupnjeva. Pržite ih 2 do 3 minute dok ne poprime zlatnu boju i postanu hrskavi. Lagano ih protresite pa ih ubacite u posudu koju ste obložili papirnatim ručnicima, dodajte sol, maknite papirnate ručnike i protresite. Poslužite još vruće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:05