RECENZIJA RESTORANA

Blijeda slika famoznog pečenja u superpopularnoj dalmatinskoj konobi za koju znaju gotovo svi

Konoba Vinko
U Konjevrate godinama odlazimo zbog pečenja, rižota i jetrica baš kao i more drugih zaljubljenika u dobru spizu

Hedonisti, bonkulovići, šmekeri, gurmani ili, naprosto, ljudi koji vole dobru hranu već godinama hodočaste u sve većem broju u selo Konjevrate, koje nema više od 200 stanovnika. Razlog je za posjet, naravno, superpopularna Konoba Vinko čiji smo redoviti gosti godinama. Ondje se uvijek odlazilo na zicere kao što su gulaš od svinjskih nogica, jetrica, tripice, porcija dobrog pršuta, teleći rižot ili porcija pečenog janjca ili odojka s ražnja, koji je ujedno i specijalitet kuće. Ondje se uvijek baš dobro jelo, a 2019. godine dobili su i Michelinovu oznaku Bib Gourmand.

Već ritualno započinjemo ručak janjećim jetricama na venecijanski i porcijom telećeg rižota. Dvoumili smo se između narudžbe jetrica ili tripica jer je oboje uvijek stvarno dobro. Njihova receptura nije se mijenjala otkad su otvorili vrata konobe. Za prilog smo naručili palentu i nismo pogriješili. Teleći rižot bio je također standardno dobar i na njega ćemo se sigurno vratiti baš kao i na jetrica i tripice. Radi se, zapravo, o skradinskom rižotu i u njemu nema klasičnih komadića mesa jer se dugotrajnom pripremom meso raspadne sve do vlakana. Njihov rižot je moćan, što nije samo zbog dugotrajne termičke obrade mesa, nego je to pokazatelj da upotrebljavaju dobru rižu.

image
Konoba Vinko
image
Konoba Vinko


Za glavno jelo uzeli smo pečenog odojka, koji ovdje inače bude perfektan. Ipak, posljednjih nekoliko puta ove godine radilo se tek o blijedoj slici fenomenalnog pečenja koje smo ovdje navikli jesti. U više navrata dogodilo se da je odojak s ražnja bio doista premastan i preslan, a hrskavoj korici koja je ovdje uvijek bila božanstvena više nema ni traga. Ne znamo što se ondje dogodilo, jesmo li možda baš pogodili njihove loše dane jer naravno da ih svatko ima, ali se nadamo da se radi tek o nekoliko pehova koji su izolirani slučaj. Osim odojka i janjca, ovdje pripremaju pivca, a u zimskom periodu i tuku.

image
Konoba Vinko

Za desert smo uzeli kolač od mrkve i oraha koji je bio vrlo korektan, ali posebno treba pohvaliti prilično širok izbor vina koji vrlo vjerojatno ne očekujete na ovakvom mjestu. Većinom su to vina dalmatinskih vinarija poput Testamenta, Barake i Ante Sladića, ali imaju i Tomčev pjenušac, Galićev sauvignon te Kozlovićev muškat.

image
Konoba Vinko

Atmosfera je domaćinska, opuštena i ugodna, baš onakva kakva treba biti u ležernoj dalmatinskoj konobi. Cijene su pristupačne; porcija jetrica je 65 kuna, teleći rižot 99 kuna, porcija odojka s ražnja 60 kuna, a kolač 30 kuna.

Hrana: 7/10
Ambijent 7/10
Usluga: 7/10
Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:55