JESTE ZA KRAFNU?

Američke krafne za kojima su Zagrepčani poludjeli dolaze iz minijaturnog pogona u centru grada

Slastičar Luka Sopta pokrenuo je projekt Špatula i ubrzo stekao vjerne kupce koji traže krafnu više

Sezona je krafni, doba za koje su se brojni slastičari pripremali mjesecima unaprijed, smišljali savršene recepte za najmekše tijesto i inovativne kreme. Pržene okruglice tako se u veljači rade po tradicionalnim recepturama i u sourdough varijanti, pune se kremama od vanilije, pistacije, mandarine i limuna, marakuje i manga, ili pak klasičnim - domaćim džemom i čokoladom. U moru slasnih loptica posutih šećerom koji lijepi prste naišli smo ovih dana i na one nešto drugačijeg oblika, načina punjenja i, najvažnije, one koje su Zagrepčane potpuno raspametile – američke doughnuts Luke Sopte. Luka je, naime, nedavno pokrenuo svoj posao, malu slastičarsku proizvodnju koju je nazvao Špatula, pa se bacio na pripremu kolača za dostavu. Osim kremastih torti na kriške i pojedinačnih deserata, ljubiteljima slatkog ove je veljače odlučio ponuditi i američke krafne s prepoznatljivom rupom u sredini. Bogato ih je napunio kremom od limete i borovnica i pistacijama, odnosno kremom od lješnjaka i karamelom i, kako kaže, skromno poželio da sve prođe kako treba. Prošlo je daleko bolje od onog što je očekivao i danas se na dostavnim servisima traži slasna američka krafna više.

image
Marko Miscevic/Cropix

"Kad sam na početku krenuo razmišljati o tim američkim krafnama, palo mi je na pamet čak i da napravim jedan ogroman doughnut, veliku tortu, ali mislim da je već i ovaj dovoljno velik čak i za dvoje. Doughnuts su nešto drugačiji od klasičnih krafni, imaju veće rupe i prozračniju teksturu pa podnose i toliko punjenja, na kojem ne volim štedjeti. Moram reći i da definitivno nisam očekivao takvu navalu. Neki dan mi se dogodilo da sam stao raditi tek nakon 36 sati na nogama, ali ništa nije teško kad vidim da se ljudi već vraćaju po još", rekao nam je Luka kada smo ga posjetili u njegovoj maloj proizvodnji na zagrebačkoj Vlaškoj ulici.

image
Marko Miscevic/Cropix

Tamo, otkrio nam je, ovog proljeća planira otvoriti i malu vitrinu sa slasticama za van, među kojima će se naći i superpopularne američke krafne. Dok smo ga gledali kako ih sastavlja, a zatim i probali, priznat ćemo vam, jasno nam je zašto je nastala velika pomama. Njegove su krafne, ali i druge slastice, bogato punjene sastojcima koje, kako kaže, od početka do kraja radi sam. Kreme od pistacije i lješnjaka radi sa svojim pastama, a same krafne s puno pažnje i strpljenja prži i okreće u velikom loncu u sredini uske kuhinje.

image
Marko Miscevic/Cropix

"Puno je tu posla, tijesto za ove krafne fermentira dva dana u hladnjaku, treba paziti na svaku sitnicu i biti stvarno pažljiv, što je za jednu osobu nekad i previše, ali ne dam se. Pa pogledajte me, završio sam građevinu, a na kraju radim slastice. Uvijek sam govorio da nema šanse da pokrenem nešto svoje, a sad se to dogodilo, stvari se stalno mijenjaju, tko zna što me još sve čeka. Osjećam baš jako dobru energiju oko ovog cijelog projekta, imam veliku podršku sa svih strana i jako sam zahvalan svakom kupcu koji se vrati, ali i napokon shvaćam koliko zapravo i sam znam i vrijedim. Ove krafne dale su mi stvarno veliki vjetar u leđa", rekao nam je Sopta dok se polako i smireno bacao na punjenje prženih prstenova.

image
Marko Miscevic/Cropix

Iako je, kako kaže, uvijek bio negdje u pozadini i nije se volio isticati, njegove slastice donedavno su se mogle isprobati u zagrebačkom El Toru, potom i u restoranu ManO2, a na početku svoje karijere radio je, među ostalim, i u slastičarnici Mak na konac te u Mundoaki.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

"A onda sam se bacio na glavu i evo me sad ovdje. Jako sam uzbuđen, sretan pa nesretan, ali mislim da je svaki početak takav", smije se Luka i još uvijek s osmijehom na licu spominje nedavnu situaciju kada je zbog jedne korisnice dostavnog servisa radio krafne čak i kada je u pauzi ugasio aplikaciju. "Korisnica je zvala u Wolt i pitala bi li me mogli zamoliti da upalim aplikaciju samo da naruči krafnu, bilo mi je to jako simpatično", prepričava nam.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Osim doughnuta, klasične krafne radi i za Lokal market&bar na zagrebačkoj Knežiji. No, kako nam je rekao on sam, a potvrdila ekipa iz Lokala, njegove su krafne toliko popularne da nestaju čim se pojave u vitrini. Ako ih ipak uspijete ugrabiti, dobro je znati kako se cijene kreću od 14 kuna za krafnu punjenu džemom od pečenih šljiva i čokolade te krafnu s vanilijom do 17 kuna za onu s pistacijom, borovnicama i limetom. U slučaju da ipak niste te sreće, Lukine doughnuts uvijek možete naručiti putem dostavnih servisa po cijeni od 30, odnosno 32 kune.

Recept za američke krafne (30-ak komada)

  • 1,5 kg glatkog brašna
  • 520 g mlaćenice (buttermilk)
  • 20 g suhog kvasca
  • naribana korica 3 naranče
  • 360 g šećera
  • 100 g šljivovice
  • 240 g žumanjaka
  • 25 g soli
  • 300 g maslaca

Pomoću stolnog miksera ili ručno zamijesite tijesto od svih sastojaka osim maslaca i soli. Kada ste dobili kuglu od tijesta, dodajte sol, a zatim postupno dodajte maslac i miksajte dok se tijesto ne odvaja od posude i postane glatko i sjajno. Stavite tijesto na dizanje u plastičnu posudu dok se volumen tijesta ne udvostruči, otprilike 45 minuta na 29 stupnjeva. Nakon toga prebacite tijesto u plastičnu posudu s poklopcem i stavite u hladnjak na fermentaciju od 24 do 48 sati. Bitno je da temperatura u hladnjaku ne prelazi 4 stupnja. Nakon fermentacije, tijesto ostavite na sobnoj temperaturi i pustite ga da se temperira. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu, pustite da odmore te ga lagano razvaljajte na debljinu prsta. Okruglim izrezivačem promjera 7 centimetara izrežite tijesto. Pustite da odstoji dvadesetak min i spremno je za prženje. Temperatura ulja treba biti oko 175 stupnjeva. Špatulom stavljajte doughnut na gornju stranu na ulje i poklopite. Pržite ih u dubokom ulju po jednu minutu sa svake strane. Kada su gotove, odložite ih na papir da upije višak masnoće.

Tips&Tricks za američke krafne

  • Tijesto za doughnuts je lagano, prozračno i puno rupa i kada su gotove, trebaju biti lagane. Tijesto je dobro dva dana držati u hladnjaku kako bi polako fermentiralo, a onda ga lagano razvaljati i rezati. Također, važno je pustiti tijesto da dođe na sobnu temperaturu i tek ga onda ubaciti u vruće ulje.
  • Luka preporučuje da se tijesta koristi mlaćenica kako bi ono bilo mekanije, imalo bolju teksturu i okus.
  • Prostorija u kojoj radite neka bude dobro zagrijana. Luka savjetuje i da je važno osjetiti tijesto i posvetiti mu vremena kako bi krafne ispale još bolje.
  • Temperatura ulja treba biti oko 175 stupnjeva.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:13