TOP RECEPTI

Savršena ljetna večer? Najbolje istarske kobasice, salame, mižol vina, domaći kruh i dragi ljudi

 Marko Miščević/Cropix
Što čovjek može više poželjeti od guštanja u istarskim delicijama na nekoj terasi uz dobru glazbu, ljude koje voli i malo vina

Grad, buka, užareni asfalt i sparina u zraku zaprijetili su padanjem u depresiju: mi bismo na more, u planinu, uz neko jezerce, bilo kamo! Posebno nas mami Istra, a kao uvertiru našem istarskom bijegu odlučili smo napraviti tulum posvećen istarskim delicijama na vrhu krova pod svijetlom zvijezda, lampica i svijeća. Pa, što onda ako smo morali ostati u gradu, to ne znači da ne možemo uživati! Početak ljetne depresije je nestao jer i zajednička nabava namirnica postaje dobra zabava, razlog za druženje i smijeh.

Nabava

Najvažnije pravilo: u nabavu namirnica nemojte ići gladni! Unaprijed odredite jela koja želite pripremiti i nemojte odstupati od popisa jer će vrtoglava cifra naglo spustiti dobro raspoloženje. Niz zanimljivih jela možete napraviti od suhomesnatih proizvoda koje možete poslužiti za predjelo, glavno jelo pa i desert, a u nastavku ćemo otkriti i kako.

image
Histris

Što kupiti?

U moru "provjereno dobrih" proizvoda ponekad je teško pronaći one koji se zaista vode tradicionalnom recepturom i koriste lokalno uzgojenu sirovinu. Svojevremeno smo posjetili Sv. Petar u Šumi i naišli na brend Histris koji proizvodi jako dobre suhomesnate proizvode i zadovoljava prethodna dva kriterija kvalitete i lokalnog uzgoja. Predlažemo da nabavite malo pancete, malo suhog ombola, salamu od boškarina, a ubacite i koju trajnu te polutrajnu kobasicu.

image
Histris

Kobasice, baš kao ni panceta, špaleta, ombolo i drugi suhomesnati proizvodi, nikad ne idu na dim niti im se dodaje paprika, kako je to uobičajeno u drugim dijelovima Hrvatske, osobito u Slavoniji. Suše se isključivo na zraku. Polusuhe odnosno tjedan do dva sušene kobasice peku se, kuhaju u vinu ili dodaju toplim jelima, dok se suhe (30 dana) režu i konzumiraju sirove, odnosno kao hladni narezak.

Situacija 1: Gosti su stigli

Ljetne večeri znaju biti sparne, a dolazak gostiju stresan trenutak za domaćine jer žele iznijeti svu silu pripremljenih dobara pred njih. Zaboravite na sve, otvorite bocu dobro ohlađenog pjenušca, upalite neku dobru glazbu i uživajte u trenutku.

image
Histris

Situacija 2: Pjenušac je nestao, nastupila je glad

Nakon pjenušca, iznesite domaći kruh i malo suhih narezaka. Rijetko što razveseli ljude kao komad toplog kruha i dobre suhe kobasice. Donosimo vam omiljeni recept za focacciu koju možete pripremiti unaprijed i poslužiti s malo suhe istarske kobasice, ombola, trajne kobasice od boškarina, jelena ili divlje svinje.

image
Histris

Najjednostavniji recept za focacciu

Sastojci:

1 kg brašna tip 550

600 ml mlake vode

14 g suhog kvasca

35 g soli

10 g šećera

100 g svinjske masti

ružmarin po želji

Priprema:

U posudu stavite prosijano brašno, sol i sjeckani ružmarin. U drugoj posudi pomiješajte mlaku vodu, kvasac, trećinu masti i šećer. Razmutite pjenjačom i pričekajte da se kvasac aktivira (stvara se pjena na površini). Dodajte mokre sastojke u suhe i dobro umijesite da tijesto bude glatko i elastično. Prebacite tijesto na pleh koji ste prethodno velikodušno namastili. Zagladite tijesto do rubova pleha i ostavite na toplome mjestu da se diže (barem jedan sat). Kad se tijesto udvostručilo, prstima napravite rupe po cijeloj površini i pustite da se opet diže (jedan sat). Kad se drugi put diglo, obilno poškropite tijesto mlakom vodom, dodatno posolite po površini i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C te pecite oko 25 minuta, ovisno o jačini pećnice. Savjet: Vrlo je važno tijesto dobro umijesiti kako bi se razvio gluten. Ako želite još ukusniju focacciu, umijesite ga dan prije, ostavite da se preko noći odmori u hladnjaku, izvadite ga sutradan i nastavite s procesom. Radi sporije fermentacije rezultat će biti još bolji.

image
Marko Miščević/Cropix

Naresci će se lijepo slagati uz neobičan voćni chutney koji možete jednostavno spremiti u hladnjak na nekoliko dana pa i tjedan.

Voćni chutney

Sastojci:

1 kg jabuka
500 g šećera
200 g bijelog aceta balsamica
150 g svježe cijeđenog narančina soka
malo vode (da pokrije voće)
1 staklenka zrnatog dijon senfa

Priprema:
Jabukama ogulite kožu i sve voće narežite na kockice te stavite u lonac, pustite da zavrije, a potom smanjite vatru na najmanje. Povremeno promiješajte kako vam se voće ne bi primilo za dno posude i kuhajte dok ne postane potpuno mekano. Cilj je da se smjesa reducira te da dobijete lijepu ljepljivu i gustu smjesu. Maknite s vatre, ostavite da se ohladi, a potom smjesu još dodatno usitnite nožem te na 860 g smjese umiješajte 60 g dijon senfa sa sjemenkama gorušice.

Situacija 3: Gosti su gladniji no što ste planirali

Predvidjeli ste dva topla jela, ali dvojite hoće li biti dovoljno hrane za sve. Ne brinite. Dok ekipa zbija šale za stolom i ispija hladan gemišt, vi napravite brzinsku fritaju s ombolom. Istarski ombolo ili žlomprt je mesni dio svinjskog kotleta. Meso je u komadu otkošteno, natrljano solju, paprom i lovorom pa sušeno od šest do osam tjedana. Najbrži način je da uzmete suhi istarski ombolo i njime oplemenite fritaju. Ombolo narežite na šnite pa na trakice, ubacite ga na zagrijano ulje. Dok se ombolo lagano peče, vi zamutite nekoliko jaja. Odmaknite tavu s vatre da se temperatura spusti. Dodajte jaja u prethodno zapečeni ombolo, lagano miješajte, a svako toliko vraćajte jaja na vatru. Kontrolirajte temperaturu jer jaja moraju ostati sočna zbog čega ćete morati sklanjati jaja s vatre nekoliko puta. Dodajte sol, ali ne pretjerujte jer je ombolo već konkretan. Maknite s vatre, začinite dobrim maslinovim uljem, paprom i iznesite na stol u tavi.

Situacija 4: Glavno jelo

Ne zamarajte se dugotrajnim nakuhavanjem. Ljeto je, vruće je, imate društvo na terasi i maksimalno si olakšajte život. Dobre istarske kobasice u vinu poslužene na dasci su sjajna ideja. Polutrajne kobasice stavite na prethodno zagrijano ulje. Prepecite sa svih strana dok ne porumene, prelijte ih s 1,5 dcl dobrog vina malvazije, smanjite vatru, poklopite pa kuhajte kojih 10 minuta. Kobasice izrežite na komadiće i poslužite na drvenoj dasci s čačkalicama da gosti mogu sami uzimati zalogaje.

image
Neven Jurjak Aka Merlo De Graia /

Što piti? Neko moćno crno vino kao crni teran (otpijte gutljaj ili čašu vina i ne zaboravite se zabavljati dok kuhate)

Uzmite si u kuhinju tu čašu crnog vina i napravite brzinsku carbonaru. Tradicionalni recept za ovaj talijanski specijalitet podrazumijeva da koristite guanciale (sušeni svinjski obrazi), ali možete koristiti i dobru istarsku pancetu. Tada ne govorimo o autentičnom receptu, no gosti će zasigurno oblizati tanjure.

Brzinska carbonara

Sastojci:

5 žumanjaka
250 g tjestenine - špageti
30 g Pecorino sira
50 g istarske pancete
papar i sol

Priprema:

Stavite veliki lonac vode da proključa. Na količinu vode za kuhanje tjestenine stavite tri posto soli i stavite tjesteninu da kuha. Pancetu popržite na par kapi ulja na tavi dok ne postane hrskava, nakon čega je izvadite da se prekine proces prženja. U posebnoj zdjelici ili dubokom tanjuru s pjenjačom dobro umutite žumanjke, malo papra i ribani Pecorino sir. Kad je tjestenina kuhana i spremna, prebacite je u tavu gdje se pržila panceta, upalite plin na slabu vatru te dodajte preprženu pancetu. Smjesu žumanjaka i Pecorina dodajte u tavu s tjesteninom i pancetom. Pazite da temperatura bude dovoljno niska kako ne biste dobili kajganu. Dobro promiješajte, dodajte malo soli ako je potrebno te odmah poslužite.

Situacija 5: Desert

Desert morate pripremiti ranije. Ne želite provesti baš cijelo vrijeme nakuhavajući za svoje društvo. Ne zaboravite se družiti i zato situaciju zvanu "ima li nešto slatko?" riješite domaćim sladoledom od pancete.

image
Marko Miščević/Cropix

Trebat će vam:

  • 5 listova istarske pancete
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 50 g slanog maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 žlice viskija
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 3 žumanjka
  • 500 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Listove pancete posložite po njemu. Pospite smeđim šećerom i stavite u pećnicu peći 12 - 15 minuta sa svake strane na 185 stupnjeva. Šećer će se karamelizirati. Ispečenu pancetu ohladite te usitnite na veličinu zrna riže. U posudu za kuhanje stavite maslac lagano otopite te dodajte smeđi šećer. Na jako laganoj vatri otopite šećer. Dodajte viski te zagrijte koju sekundu. Ulijte vrhnje za kuhanje, promiješajte. Maknite s vatre i dodajte uz neprestano miješanje jedan po jedan žumanjak. Umiješajte sitno nasjeckanu pancetu. Smjesu izlijte u aparat za sladoled i pustite da se lagano miješa, hladi i stvrdnjava. Kasnije prebacite u manju posudu i stavite u zamrzivač. Izvadite prije serviranja.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Hristis delicijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:32