Savjet za 10!

Ne bacajte posušeni sir, uz ovaj trik možete ga vratiti u život, a okus će mu biti još bolji

 Ezhukov/Getty Images/istockphoto
Iako se maslinovo ulje stoljećima koristilo za konzerviranje, mnogi ne znaju da se tom metodom mogu poslužiti i kod kuće

Ako se kojim slučajem nađete u Španjolskoj, pa vas tom prigodom ugoste znanci ili netko tko će vam tek postati prijatelj, nemojte se iznenaditi ako vas ponudi sirom, pa onda umjesto u hladnjak posegne u kuhinjski ormarić ili smočnicu. Možda će vam zvučati suludo što čuvaju sir na sobnoj temperaturi. Možda ćete se čak i zabrinuti ili prestrašiti ideje da jedete sir koji je čuvan tako, a možda ćete i tražiti izgovor da izbjegnete njegovu konzumaciju sumnjajući da je još uvijek za jelo. Međutim, je li doista tako?

Kao i mi, tako i Španjolci imaju neke svoje tradicije koje prenose s koljena na koljeno, a ovo je jedna od njih. I zapravo je vrlo korisna. Pogotovo među ljudima koji vole sireve, pa im teško pada kad se dogodi da komadić moraju baciti.

image

Jedino važno kod ovakve pripreme sira je da imate kvalitetno maslinovo ulje

Annapustynnikova/Getty Images/istockphoto

Kada vidite staklenku punjenu zlatnom tekućinom i bijelo-žutim prutićima, znajte da je riječ o maslinovom ulju i komadima sira, tradicionalnom španjolskom receptu, odnosno triku za čuvanje sira. "Queso en aceite" - tako ga zovu, što u prijevodu znači sir u ulju. Ovako pripremljen sir za čuvanje ne samo da će duže trajati, već će vas i iznenaditi okusom. Vrlo vjerojatno će, prizivajući sjećanja na naše prvo kušanje, biti bogat, orašast i uzbudljivo slan.

Prema tradiciji, Španjolci narežu sir na veće komade - prutiće ili kocke, potope ga u zemljani vrč s poklopcem (ili u novije doba u staklenku, iako okus nije potpuno identičan), preliju ga s domaćim ekstra djevičanskim maslinovim uljem i ostave ga na tamnom i hladnom mjestu nekoliko tjedana, pa sve do šest mjeseci. Neki mu također dodaju i začine, poput kadulje, timijana, bosiljka, čili papričica, ružmarina, korice nešpricanih limuna, češnjaka.

Ostavljen da se tako "moči" tjednima, odnosno mjesecima, ulje postupno prodire u sir od ovčjeg mlijeka, omekšava ga i daje mu pikantnost i aromu začina, naravno, ako smo ih dodali. Mnogi koji ga probaju ni ne znaju kako je taj isti sir u ulju bio pretvrd da bi ga jeli prije. Ulje ga je, da budemo slikoviti, zapravo oživjelo.

image

Sir možete aromatizirati začinima po želji, a i ovisno o sezoni

Artsvitlyna/Getty Images/istockphoto

Dobro je znati da na ovaj način, koristeći stoljetnu metodu konzerviranja, možete i sami oživjeti sir za koji ste mislili da mu nema druge nego da ga bacite. Odaberite staklenku, narežite sir na veće komade (može grana padano, parmigiano reggiano, pecorino romano, ali i posušena gouda ili cheddar) i stavite ih u staklenku pa prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem i odabranim začinima. I sjetite nas se za šest mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:41