Omiljena aroma

Kako na jednostavan način doista do kraja iskoristiti mahunu vanilije? Isprobajte ove trikove!

 Depositphotos
Umjesto da ostatke ovog začina ubacite u šećer ili alkohol, infuzirajte njime kreme pa ubacite u blender kako biste dobili pire

S obzirom na to da je vanilija drugi najskuplji začin na svijetu, odmah iza šafrana, kada nabavite mahunu vanilije za potrebe vašeg idućeg slastičarskog projekta, nemojte očišćenu mahunu baciti u smeće, nego je iskoristite do maksimuma. Vjerojatno je inače ubacujete u šećer ili čistu votku kako biste dobili ekstrakt vanilije, no nakon što prođe određeno vrijeme ta mahuna na kraju ipak završi u smeću. Srećom, to nije potrebno jer i mahunu možete iskoristiti na nekoliko načina!

image
Depositphotos

Osim što ih možete razrezati i sastrugati sjemenke iz njihove sredine, mahune vanilije možete prije toga i termički obraditi izravno na vatri. Time okus same vanilije postaje intenzivniji, a usto dobiva i blago dimljenu notu. Upravo će taj suptilni okus dima stvoriti lijepi kontrast slatkoći i masnoći krema, kolača i glazura u kojima se inače koristi vanilija. Budući da su mahune vanilije dragocjene, možda će vam se činiti riskantno popaliti malo mahunu na otvorenom plamenu, no na taj ćete način lakše iz mahune izvući ekstra sjemenke jednostavnim potezom ravnom stranom noža po njenoj unutrašnjosti.

image
Depositphotos

Ovaj se postupak radi tako da oprezno primite mahunu vanilije hvataljkama i polako njome prelazite iznad sasvim lagane vatre na plameniku štednjaka. Cilj je da mahuna izvana bude podjednako opaljena plamenom. Prestanite čim se mahuna napuhne! U slučaju da nemate plinski štednjak uzmite tavu s debelim dnom, kao što je primjerice ona od lijevanog željeza, i na suho je zagrijte na visoku temperaturu. Potom u nju ubacite mahunu te je okrećite dok se ne napuhne. U oba slučaja, kad se mahuna dovoljno ohladi, izvucite iz nje sjemenke vanilije. Očišćene mahune možete ubaciti u posudu sa šećerom ili pak odvojiti za infuziranje u vrhnju ili nekoj kremi. Kada radite kremu, mahunu vanilije ubacite tijekom njenog kuhanja u lonac da se tekućina dodatno infuzira vanilijom, a zatim je izvadite van te prebacite u jaki blender uz dodatak malo kreme ili mlijeka. Usitnite cijelu mahunu i pomoću blendera pretvore je u pire koji zatim možete vratiti u kremu. Osim što dobiveni pire od mahune vanilije možete ubaciti u kreme na bazi mlijeka, dobro usitnjenu mahunu možete dodati i u tijesto za biskvit ili kekse.

image
Depositphotos

Vanilija ima ugodnu aromu i upravo zato je volimo koristiti u raznim kremama i kolačima na bazi jaja. Vanilija najčešće nadvlada nepoželjnu aromu jaja koju mnogi ne vole osjetiti u svom desertu. Zato je vanilija sastavni dio kreme za šnenokle, crème brûléea, crème caramela, kao i crème anglaise (engl. custard). Osim toga odlično se slaže i s mliječnim proizvodima jer dodatno ističu njen ugodni okus. Ne iznenađuje da je upravo sladoled od vanilije jedan od najpopularnijih okusa sladoleda na svijetu, a usto je omiljeni dodatak drugim kolačima, od brownieja a la mode pa do raznih voćnih pita i kolača kao što su pita od šljiva ili crumble od marelica, jabuka ili kruški.

TART OD VANILIJE I BOBIČASTOG VOĆA

image
Depositphotos

image
Depositphotos

U dućanima možete pronaći mahune vanilije, pastu od vanilije, ekstrakt ili aromu vanilije. Vrijedi naglasiti da se ekstrakti i arome vanilije zapravo najčešće uopće ne rade od same vanilije nego se iz drugih biljnih sastojaka dobiva vanilin, spoj koji je odgovoran za prepoznatljivu aromu vanilije, iako samostalno ne može u potpunosti rekreirati njen stvarni okus. Također treba biti svjestan da je u onim kolačima u kojima se vanilija doista jako osjeti najvjerojatnije korišten upravo ekstrakt jer je sama vanilija suptilnijeg, ali istovremeno i kompleksnijeg okusa. Budući da je mahuna vanilije i znatno skuplja opcija, nerijetko se koristi štedljivo. Pasta od vanilije jeftinija je od mahune, a skuplja od ekstrakta, no kvaliteta okusa koji daje desertima je puno bolja pa je potražite u dućanima. Koju god opciju odabrali, ne zaboravite da vaniliju dodate pri kraju kuhanja, primjerice krema, jer visoke temperature uzrokuju gubitak aroma, a divne arome vanilije stvarno ne želite izgubiti.

image
Depositphotos
image
Depositphotos

Gdje raste i zašto je vanilija tako skupa?

Sama biljka vanilije zapravo je vrsta orhideje penjačice čije se sjemenke nalaze skrivene unutar duguljastih mahuna. Te mahune fermentiraju i suše se kako bi se razvile arome i okusi koje toliko volimo osjetiti u slasticama.

Vanilija izvorno potječe iz Srednje Amerike i sjevernog dijela Južne Amerike, a najviše se uzgajala u Meksiku. Tek kada su u 19. stoljeću botaničari otkrili kako oprašivati vaniliju bez pomoći insekata, plantaže vanilije niknule su i na Tahitiju, Madagaskaru i u Indoneziji. Sa svake od tih destinacija dolaze vanilije koje imaju različite okusne profile, no nama je ona s Madagaskara najpoznatija jer je i najraširenija. Upravo nam od tamo dolazi bourbon vanilija koja se smatra najfinijom vanilijom uravnoteženog i bogatog okusa. Danas je upravo Madagaskar, uz Indoneziju, najveći svjetski proizvođač vanilije.

Cijene vanilije su oduvijek bile predmet rasprave, no treba imati na umu da se vanilija i dalje ručno oprašuje i obrađuje, što je vremenski zahtjevno i iziskuje naporan fizički rad na plantažama, a u određenim područjima na svijetu gdje se uzgaja vanilija nema velike prinose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:36