SHOPPING PATROLA

Kako bi češnjak ostao svjež, a umaci i pečenja slasniji, poslužite se ovim kuhinjskim pomagalom

  

 Shutterstock
Istražili smo ponudu u dućanima i donosimo tri prijedloga spremnika za češnjak koje možete dodati u svoju kuhinju kako bi ostao svjež

Neovisno o tome volite li češnjak ili ne, neporeciva je činjenica da će, ako ga izostavite, brojnim jelima jednostavno nedostajati specifična i fina aroma koju daje. Upravo je češnjak jedna od onih namirnica koje će obično jelo učiniti posebnim, pogotovo ako se nađe u kombinaciji s osobito kvalitetnim maslinovim uljem. Sjetite se samo klasičnih talijanskih špageta Aglio e olio, u kojima je, uz maslinovo ulje i peperoncino, sam češnjak prava zvijezda.

A jeste li ikada običan komad kruha natrljali češnjakom i pokapali uljem te ga pekli u pećnici dok nije postao mirisan i hrskav? Ponekad je samo to dovoljno uz dobru čašu vina za gastronomski užitak. O spoju ribljih jela s aromatičnim i sitno nasjeckanim češnjakom nećemo ni govoriti. Tršćanski umak, španjolski aioli ili bliskoistočni toum koriste se kao dodatak uz već gotova jela, no ne zaboravimo da je češnjak izvrstan i u marinadama! Ako vam ga je naporno čistiti, kada idući put budete s njim nešto pripremali, ubacite u pećnicu cijelu glavicu, kojoj ste odrezali vrh i čvrsto je zamotali u foliju. Nakon otprilike sat vremena na 180 °C rezultat će biti kremasti pečeni češnjak koji možete dodavati namazima i pireima, mazati na kruh uz dodatak raznog začinskog bilja, konzumirati uz pečeno povrće ili sočan komad mesa.

Kod pripremanja češnjaka dobro je koristiti posudu koja se lako prozračuje jer svježi češnjak gubi vlagu te bi inače mogao početi trunuti, što dovodi i do neugodnog mirisa.

image

Shutterstock

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Dok je većina dostupnih posuda za čuvanje češnjaka (i sličnih namirnica) izrađena od plastike i sličnih materijala, a usto su nerijetko šaljivo oblikovane poput same namirnice, uz malo truda u trgovinama se mogu pronaći i keramički modeli koji su malo skuplji, ali su zato dizajnerski element koji ćete moći bez zadrške držati na radnoj površini.

image

Emmezeta - spremnik za češnjak

Emmezeta

EMMEZETA
Set posuda za hranu: luk/limun/češnjak, 3 komada
Cijena: 19,99 kn

Posuda u obliku glavice češnjaka zatvara se kopčom, a s njome dobivate i praktične posude za čuvanje limuna i luka.

Materijal: polipropilensko vlakno
Dimenzije: 11 x 11 x 30,50 cm
www.emmezeta.hr

image

Vivre - spremnik za češnjak

Vivre

VIVRE
Excelsa Allium, posuda za češnjak s poklopcem
Cijena: 83,90 kn

Dopadljiva posuda za češnjak izrađena je od plastike, bijele je boje i oblikom imitira sam češnjak. Može se prati u perilici posuđa.

Materijal: plastika
Dimenzije: promjer 8 cm, visina 8 cm
www.vivre.hr

image

Lonci i poklopci - Ibili spremnik za češnjak

Lonci i poklopci

LONCI I POKLOPCI
Ibili, spremnik za češnjak
Cijena: 109 kn

Praktična i elegantna posuda od keramike namijenjena pohrani češnjaka. Ima perforacije koje omogućavaju prozračivanje češnjaka, a poklopac joj je od bambusa.

Materijal: keramika/bambus
Dimenzije: promjer 5 cm, visina 4,5 cm
www.lonciipoklopci.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 17:10