CROATIA RALLY 2022.

Kome će se hrvatski asfalt pokazati dobitnim za postolje? Ovo su najveći favoriti relija

Prošle godine je nakon 300 kilometara brzinskih ispita Elfyn Evans za samo 6 desetinki sekunde bio sporiji od Sebastiena Ogiera

Vozači ilustracija

 Profimedia

Toyota

Prošle godine bio je nadomak pobjede, ali u posljednjem zavoju prije cilja napravio je grešku previše i izgubio dragocjeno vrijeme. Nakon 300 kilometara brzinskih ispita Elfyn Evans za samo 6 desetinki sekunde bio sporiji od Sebastiena Ogiera na Croatia Rallyju 2021. Nije to bio prvi reli koji je Velšanin gubio u samoj završnici (Korzika, Argentina, Monza), ali unatoč svemu, pa i lošem startu ove sezone (samo 4 boda na Power stageu u Monte Carlu) Evans spada među favorite ove godine.

image

Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 N Rally1

Romain Thui

Prvi suparnik bit će mu momčadski kolega Kalle Rovanpera koji u Hrvatsku dolazi (kao i prošle godine) kao vodeći u prvenstvu. U itinereru više nema brzinskog ispita Rude - Plešivica na kojem je prošle godine neslavno završio svoj nastup nakon tek nešto više od 5 odvoženih kilometara, ali Finac dolazi godinu iskusniji sa željom da zadržati lidersku poziciju i nakon trećeg natjecanja sezone.

Esapekka Lappi jedan je od petorice aktualnih vozača koji su iskusili slast pobjede u WRC-u trijumfiravši 2017. u Finskoj, na domaćem terenu. Vozač koji je zamijenio Sebastiena Ogiera, nakon uspješnog debija za Toyotu u Švedskoj (3. mjesto) u svom prvom nastupu u Hrvatskoj ponovno će tražiti put do podija.

Japanac Takamoto Katsuta, jedini vozač u WRC društvu koji ne dolazi iz Europe, prošle godine u Hrvatskoj je upisao prve pobjede na brzinskim ispitima u karijeri. Katsuta je bio najbrži na oba prolaska zahtjevnim Budinjakom i ove godine zasigurno će pokušati napraviti korak više.

M-Sport

Probušena guma u Malom Lipovcu stajala ga je boljeg plasmana prošle godine u Hrvatskoj s Hyundaijem. Craig Breen u međuvremenu je promijenio momčad i ove godine predvodi postavu M-Sporta. U Monte Carlu ove godine scenom su vladala dva Sebastiena, a Irac je bio najbolji od ostatka svijeta i samo potvrdio dobru formu Ford Pume na otvaranju sezone. Breen još nema pobjedu u WRC-u, a Hrvatska s asfaltom koji ga podsjeća na Irsku, djeluje kao odlična prigoda za probijanje leda. Uz njega u Hrvatskoj će za M-Sport Ford još voziti Gus Greensmith, Pierre-Louis Loubet i Adrien Fourmaux.

image

Craig Breen i Paul Nagle u Karlovcu

Red Bull

Greensmith je (kao i aktualni hrvatski prvak Viliam Prodan) u djetinjstvu trenirao nogomet. Bio je vratar Manchester Cityja, ali je umjesto Premier lige izabrao je WRC. U Hrvatsku dolazi kao četvrti u poretku Svjetskog prvenstva s dva osvojena 5. mjesta u Monte Carlu i Švedskoj.

Hrvatska je ostala u lijepom sjećanju za Fourmaux. Francuz je na Croatia rallyju impresivno debitirao u WRC klasi. Na putu do 5. mjesta u ukupnom poretku, na dva je brzinca upisivao drugo vrijeme i time zadobio povjerenje Malcolma Wilsona. Ove godine u njegovoj poziciji je njegov sunarodnjak Loubet.

Hyundai

Thierry Neuville trenutno je drugoplasirani u poretku Svjetskog prvenstva, ali to je više zasluga upornosti i iskustva Belgijca nego forme Hyundaija. Korejska momčad u gotovo dva mjeseca imala je dovoljno vremena da riješi probleme.

U Hrvatsku su među prvim došli na testiranje i otišli zadovoljni nakon čega Neuville i društvo dolaze s velikim očekivanjima. Na asfaltu je Neuville uvijek brz. Pokazao je to i prošle godine, ali pogrešan izbor guma natjerao ga je da već na drugoj etapi prepusti vodstvo. Ove godine treba ga ponovno očekivati u borbi za pobjedu.

image

Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 N Rally1

Romain Thui

Jedan od aduta Hyundaija je i Ott Tanak, jedini vozač koji je u posljednjih 18 godina uspio doći do naslova prvaka svijeta pored dvojice Sebastiena, Loeba i Ogiera. Estonac je svoju vještinu na asfaltu dokazao s tri pobjede u Njemačkoj i ako je i20 na razini Toyote i Forda, Hrvatska bi za njega mogla postati prekretnica.

Oliver Solberg sin svjetskog prvaka, Pettera Solberga, mlada je nada Hyundaija. U Monte Carlu nije došao do cilja zbog kvara na automobilu (gušio se u ispušnim plinovima), ali u Švedskoj 6. mjestom došao do prvih bodova ove sezone. Nove kilometre iskustva i nove bodove, 20-godišnji Šveđanin lovit će i u Hrvatskoj.

image

Vozači ilustracija

Profimedia

Web shop

Na odabranim Ininim maloprodajama lokacijama (Zagreb Stupnik Zapad, Duga Resa, Vukova Gorica, Cernik - Čavle, Lučko Jug, Jakovlje Istok, Kumrovec), te u Servisnom parku na Zagrebačkom Velesajmu, kao i putem webshopa na Internet stranicama Croatia rallyja, poklonicima relija dostupni su originalni proizvodi s obilježjima hrvatske WRC utrke.

image

Web Shop

Mirko Jankovic
image

Web Shop

Mirko Jankovic
image

Web Shop

Mirko Jankovic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:24