POSLJEDNJA DOTJERIVANJA

I Hrvati ‘napadaju‘ WRC: Među 68 vozača, sedmorica su naših asova

Na našu sreću ili žalost, u našoj RC3 kategoriji konkurencija je zaista iznimna, ali idemo spremni, idemo jako, pa što bude, kaže Prodan

Jan Pokos

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Zahuktava se atmosfera uoči starta četvrtog izdanja WRC Croatia Rallyja (od 18. do 21. travnja).

Dok su građani Hrvatske u srijedu tražili put do glasačkih mjesta, 68 posada "popisivalo" je (kako se to u žargonu kaže), posljednje detalje na deset dionica, koje će u zbiru činiti 20 brzinskih ispita ukupno dugih 283,28 km.

Premda su novosti u itineraru ovogodišnjeg izdanje relija neznatne, i većina sudionika dobro zna kakve ih zamke čekaju, "popisivanje" brzinaca iznimno je važan dio priprema. U dva dana, u serijskom automobilu, poštujući sve prometne propise, posade imaju pravo dvaput proći sve brzinske ispite (pet u utorak, pet u srijedu), a potom slijede i pomne analize videomaterijala i provjera road book do posljednjeg detalja.

Vremena nema previše, jer već danas ujutro sjeli su u svoje trkaće automobile i na Okiću, na shakedownu odradili posljednja dotjerivanja svojih automobila.

Među 68 vozača koji će ove godine krenuti sa startne rampe ispred Nacionalne i Sveučilišne knjižnice u Zagrebu, sedam je hrvatskih predstavnika, a neke od njih upitali smo za ciljeve s kojima ulaze u trodnevnu bitku sa štopericom i suparnicima.

Tomas Hrvatin prošle godine bio je najbolje plasirani hrvatski vozač na Croatia Rallyju. U svom prvom WRC nastupu, u ukupnom redoslijedu bio je 29., a u RC4 klasi s Cliom zauzeo je 3. mjesto.

image

Tomas Hrvatin

Zeljko Puhovski/CROPIX

- Cilj je isti, ali realno, bit će teško ponoviti prošlogodišnji rezultat, priznaje 49-godišnji Riječanin.

- Viliam Prodan i Jan Pokos u bržim su autima. No, probat ću doći do jednog od prva tri mjesta u klasi. Ima nas dosta, pa ćemo vidjeti.

Promjena u brzincima ima, ali ništa drastično. Za mene je jedan novi, a sve ostalo je poznato. Nakon prva dva brzinca, vidjet ćemo gdje smo, i prema tome odrediti tempo kojim ćemo nastaviti, otkrio je dio svoje strategije Hrvatin, koji ove godine nastupa u Peugeotu 208 Rally4, koji mu, kako kaže, više odgovara.

- Odradili smo testiranja, i sve je dobro funkcioniralo, nadam se da će tako biti i tijekom relija. Ono što mi je važno je činjenica da se bolje osjećam u Peugeotu. Clio mi je bio nervozan i krut, Peugeot djeluje podatniji, gotovo nježnije - naglašava Hrvatin.

image

Tomas Hrvatin

Damir Skomrlj/CROPIX

Željko Magličić pronašao je motivaciju i za četvrti nastup na Croatia Rallyju.

- Malo sam se premišljao, ali onda sam ipak prelomio. Ne mogu se zamisliti pored staze, ili na kauču kako pratim WRC, koji mi doslovno prolazi dvorištem. Jednostavno želim biti dio tog svjetskog događaja, a uz to, ove godine nastupam za Auto klub Četiri Rijeke iz Karlovca, pa će to biti i promocija kluba, što je bio i dodatni motiv, ističe Magličić.

Radi se o jednom od inicijatora karlovačkog Quattro River Rallyja, na koji je ponosan i vjeruje da će nadživjeti WRC, na kojem je prošle godine završio kao 5. u RC4 klasi.

- Na prvom izdanju zaustavio me tehnički kvar, na drugom sam izletio, i prošle godine napokon odradio puni program. Svjestan sam da stranim vozačima teško mogu parirati, a i domaći konkurenti vrlo su brzi, i respektiram ih. Moj cilj je sudjelovati od prvog do posljednjeg kilometra. Ne propustiti ništa, i doživjeti tu veliku priredbu iz auta radije nego s kauča ili pored ceste.

Kada se 2021. pojavio WRC u Hrvatskoj, Jan Pokos bio je maloljetan i još uvijek u karting natjecanjima. U WRC-u je debitirao 2022., odrekavši se maturalnog putovanja, a "uhvatili" smo ga na "popisivanju" nakon prolaska brzincem Kumrovec.

image

Jan Pokos

Zeljko Puhovski/CROPIX

- Bilo je mokro u prvom prolazu, ali sada se već osušilo. U šumi će, doduše, biti blata, ali zasad je sve OK, kratko je prenio dojmove i ove godine najmlađi hrvatski vozač na WRC-u, koji će sredinom svibnja napuniti 21.

- Ove godine idemo s jačim automobilom, koji me puno više podsjeća na karting. No, nemam neka posebna očekivanja ove godine. Znam da idemo dobro i napredujemo. Namjeravam držati svoj tempo i vidjeti dokud ćemo doći. Gdje ćemo biti na kraju, ističe Pokos.

Na nedavnom reliju u Karlovcu ostvario je odlučan rezultat, zauzevši drugo mjesto u redoslijedu Hrvatskog prvenstva, a prije toga uspješno je nastupio na reliju talijanskog nacionalnog prvenstva.

- Volio bih voziti što više jakih utrka i upisati još koji reli izvan Hrvatske. U planu je i poneki makadam, ali sve ovisi o sponzorima. Ove godine na Croatia Rallyju čeka nas najbolja konkurencija u R3 autima. Jurgenson i Kelly, koje smo vidjelu na djelu u Karlovcu, zaista su brzi, i vidjet ćemo što možemo pored njih.

O žestokoj konkurenciji govorio je i Viliam Prodan, dvostruki reli prvak Hrvatske, od kojeg se najviše očekuje na ovogodišnjem WRC-u.

image

Viliam Prodan

CROPIX

- Moramo "čekirati" još nekoliko brzinaca, poslije sve to malo još analizirati, i to je to. Na našu sreću ili žalost, u našoj RC3 kategoriji konkurencija je zaista iznimna, ali idemo spremni, idemo jako, pa što bude.

Govoriti o rezultatima na reliju nema smisla. Znam samo da ćemo dati sve od sebe, naglasio je Prodan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:03