Vremeplov

Ukleto ime? Alfa Romeo je ne tako davno već jednom odustao od modela pod nazivom Milano

Ovo nije prvi put da Alfa odustaje od davanja imena Milana, grada u kojem je za ovu marku sve počelo, za neki svoj model

Alfa Romeo Milano

 Alfa Romeo

U ponedjeljak nas je Stellantis iznenadio odlukom da preimenuje svoj novi mali SUV. Ime Milano, pod kojim je automobil predstavljen prije samo nekoliko dana, je zamijenjeno nazivom Junior zbog spora s talijanskim vladinim dužnosnicima oko korištenja imena talijanskog grada, Milano, za automobil proizveden u Poljskoj. Vlada je tvrdila da je to nezakonito i Alfa se odlučila povući te odabrati novo ime kako bi na vrijeme izbjegla moguće zakonske probleme u Italiji.

image

Alfa Romeo Milano

Alfa Romeo

No ovo nije prvi put da Alfa odustaje od davanja imena Milana, grada u kojem je za ovu marku sve počelo, za neki svoj model. Vjerovali ili ne, to se dogodilo već jednom i to ne tako davno.

Prvi debakl Alfe s imenom Milano dogodio se prije samo 15 godina, 2009. kada se ova talijanska marka spremala predstaviti nasljednika modela 147, koji sada poznajemo kao Giulietta.

Tada je najavljeno da će novi kompaktni model nositi pločicu s nazivom "Milano", a svi mediji su već izvijestili o tome. Tiskovni materijali, uključujući fotografije automobila pod embargom s logom Milano već su bili distribuirani medijima. No tvrtka se predomislila samo nekoliko dana prije premijere i odgodila je, navodeći "organizacijske stvari" kao razlog za svoj potez.

Alfa Romeo je od imena Milano tada odustao zbog negativnog publiciteta koje bi im to ime tada donijelo. Name, talijanska javnost nije bila oduševljena što je Fiat S.p.A., nekadašnji vlasnik Alfe, odlučio staviti ime Milano na svoj automobil baš kada je objavljeno da se pogon Alfe u Milanu gasi, a djelatnici se sele u Torino.

Kako bi zaobišla dramu i napetosti, baš kao što je to učinila s drugim nesuđenim Milanom, matična tvrtka Alfa Romea odlučila je da je lakše zamijeniti imena nego se nositi s negodovanjem vlasti i stanovnika Milana. Osim što je odgodila premijeru Giuliette, ova odluka koštala je Alfu milijune eura, a slično će biti i sada. No ovoga puta se barem premijera nije morala odgoditi, bez obzira na to da predstavljeni model nikada neće na cestu s natpisom Milano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:02