vrlo rijedak

Tako je AMG sređivao S-klasu prije 40 godina: Mercedes 560SEL 6.0 AMG je pradjed današnjeg S63

Što se tiče motora, riječ je o modificiranom 5,5-litrenom V8 motoru koji je AMG "izbušio" na 6 litara te ima 4 ventila po cilindru

Mercedes 560SEL 6.0 AMG

 MB Market

Mercedes-AMG danas je najpopularnija pod-marka Mercedesa koja nudi varijante usmjerene na performanse gotovo cijelog asortimana, ali ne zaboravimo da je nekada AMG bio neovisni tuner, prije spajanja d kućom iz Stuttgarta krajem 1990-ih.

Ipak, modeli AMG-a uvijek su bili prilično poželjni, poput ovog na fotografijama - Mercedesa 560SEL 6.0 AMG iz 1991. godine kojeg na aukciji prodaje Mb Market, s preradom motora i izgleda.

image

Mercedes 560SEL 6.0 AMG

MB Market

Automobil je inicijalno isporučen kupcu u Japan 1991. godine, što je bila posljednja godina proizvodnje za generaciju W126, prije nego što ga je zamijenio moderniji W140. Nije jasno je li AMG pretvorba obavljena odmah nakon kupnje ili kasnije, ali ovakav je uvezen je u SAD 2018. godine i trenutno ima prijeđenih 72.945 kilometara.

Ovaj 560SEL izvorno je dovršen u crnoj boji, ali je kasnije prelakiran u Astral Silver bolu, dok je interijer ostao crni.

Usto, AMG bodykit uključujući sportske odbojnike u boji karoserije, izvučene pragove i istaknuti stražnji spojler. Model je također opremljen trodijelnim AMG Aero III aluminijskim naplatcima tvrtke OZ racing, te dvostrukim ispušnim cijevima straga, što ga razlikuje od bilo koje druge S-klase iz istog doba.

image

Mercedes 560SEL 6.0 AMG

MB Market

Ova S-klasa AMG stara je četiri desetljeća, ali za svoje vrijeme je imao iznimno bogatu opremu koja je na cijeni i danas.

Sjedala presvučena kožom grijana su (sprijeda i straga) i s električnim podešavanjem te memorijskom funkcijom za vozačevo sjedalo, automatskom kontrolom klime, "šiberom" i tempomatom.

Na instrumentnoj ploči, središnjoj konzoli i vratima nalazi se "Burl" drvena obloga, a AMG je dodao dodatne komade drva, uključujući područje oko mjenjača te sklopive stoliće na naslonima prednjih sjedala. Konačno,upravljač je Momo, a na brzinomjeru stoji zadnja brojka 300 km/h.

image

Mercedes 560SEL 6.0 AMG

MB Market

Bila je to prava super limuzina visoke klase svog vremena u sportskom ruhu.

Što se tiče motora, riječ je o modificiranom 5,5-litrenom V8 motoru koji je AMG "izbušio" na 6 litara te dodao 4 ventila po cilindru. Raspolaže s 385 KS i 556 Nm (serijski 279 KS i 430 Nm), i premda to danas ne zvuči impresivno, u ono doba to su bile top brojke.

image

Mercedes 560SEL 6.0 AMG

MB Market

Za prijenos je zadužena 4-stupanjska automatika koja silu šalje na stražnju osovinu, a tu je i Torsenov diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Posljednji Mercedes-AMG S63 s V8 motorom danas postiže 620 KS i primjerak koji se prodaje svakako bi se mogao nazvati pradjedom današnjeg modela.

Prema oglasu na MB Marketu, automobil je posljednji put servisiran 2021. godine, kada je dobio svježe tekućine (ulje, rashladno sredstvo, kočnice i prijenos), plus novi set kočionih pločica i diskova.

image

Mercedes 560SEL 6.0 AMG

MB Market

Novi vlasnik dobit će originalnu AMG brošuru uz kožnu vrećicu s tvorničkim priručnikom tiskanim na japanskom jeziku. Trenutno ponuđena cijena iznosi 130.000 dolara, a aukcija završava 9. listopada 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:06