VREMEPLOV

Audi 80 slavi 50. rođendan! Proizvođač se prisjeća jednog od svojih najvažnijih modela

Što se tiče najvažnijih Audija u povijesti, 80 bi uvijek trebao biti na toj listi zbog doprinosa brendu u smislu prodaje

Audi 80

 

 

 

 

 

 Audi

BMW M nije jedina njemačka tvrtka koja ove godine slavi 50. rođendan. 1972. godine, u vrijeme Ljetnih olimpijskih igara, predstavljen je Audi 80. Pod oznakom B1, Audi je pokazao novu kompaktnu limuzinu. Što se tiče najvažnijih Audija u povijesti, 80 bi uvijek trebao biti na toj listi zbog doprinosa brendu u smislu povijesti i prodaje.

image

Audi 80

Audi

Osim što je pravi klasik, Audi tvrdi da su 80 i njegovi nasljednici uvijek bili pioniri velikih inovacija. To uključuje četverocilindrični TDI, Quattro pogon sa samoblokirajućim središnjim diferencijalom, mjenjač s dvostrukom spojkom i sportski diferencijal na stražnjoj osovini. Naravno, inovacije uključuju i 5-cilindarske turbo motore kao u prvom RS modelu.

image

Audi 80

Audi

"Na impresivan način, Audi 80 pokazuje da je Vorsprung durch Technik tradicija u Audiju", rekao je Oliver Hoffmann, član Upravnog odbora AUDI AG-a za tehnički razvoj.

image

Audi 80

Audi

Prvi Audi 80 bio je lagan, s osnovnim modelom s dvojim vratima koji je težio samo 835 kilograma. Također je dizajniran da bude potpuno kompaktan, s međuosovinskim razmakom od 2,47 metara i ukupnom duljinom od 4,18 m.

image

Audi 80

Audi

Uz cijenjenu upravljivost i nisku potrošnju goriva, Audi 80 hvaljen je od strane domaćih i međunarodnih medija. Dobio je nagradu za europski automobil godine 1973., ubrzo nakon što je predstavljen na tržištu.

image

Audi 80

Audi

Audi 80 je također bio komercijalni hit, kako u Europi tako i u SAD-u gdje se prodaje kao Fox. Postao je prvi Audi koji je prodan u više od milijun primjeraka, a zajedno sa svojim nasljednikom, Audijem A4, već je prikupio 12,5 milijuna jedinica (od B1 do B9) proizvedenih do danas. Audi 80, želimo ti sretan rođendan!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:31