VIDEO

Zavirite u unutrašnjost motora Toyote Prius s više od 500.000 kilometara na satu!

Kako izgleda unutrašnjost Priusovog motora iz 2004. godine koji je u 17 godina proputovao udaljenost do Mjeseca?
Motor Toyote Prius iz 2004. godine
 YouTube Screenshot

Poznato je da neki motori pokazuju znakove odustajanja nakon 150-ak tisuća prijeđenih kilometara. S druge strane, postoje i oni koji vide i više od milijun kilometara zahvaljujući brižnim i odgovornim vlasnicima. Međutim, čini se da još uvijek postoji sumnji u hibridne pogonske sklopove.

image
Motor Toyote Prius iz 2004. godine
YouTube Screenshot

Zbog toga je YouTube kanal speedkar99 odlučio rastaviti Priusov motor s više od pola milijuna kilometara. Točnije, riječ je o motoru Toyote Prius iz 2004. godine – 1,5-litreni 1NZ-FXE s Atkinsonovim ciklusom, koji možda nije poznat po svojoj snazi, ali izdržljivost mu se ne može oduzeti.

No kako izgleda unutrašnjost Priusovog motora iz 2004. godine koji je u 17 godina proputovao udaljenost dalju od Mjeseca? Zapravo i nije tako loše - čini se kako bi na brojčanik stalo još kilometara.

Speedkar99 uzeo je u obzir promjenu boje motora tijekom vremena. Uz to, u prstenovima za kontrolu ulja postoje začepljenja, što znači da u nekim trenucima nije dobivao potrebno podmazivanje. Ugljik se nakupljao godinama, a evidentno je i nakupljanje mulja.

Sve u svemu, riječ je o uobičajenom izgledu motora s velikom kilometražom. Savjet je prilično jednostavan – brinite o svom automobilu i on će vam vratiti uslugu. Iako ovaj Priusov motor nije ni blizu Irv Gordonovom Volvu P1800, svaki će izdržati više od 300.000 kilometara ako dobro brinete o njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 03:18