pogledajte video

Zaboravljena i zapuštena: U garaži u američkom Oregonu pronađena nevjerojatno rijetka Buba

Uvoz na američko tržište započeo je 1949. godine, i prošlo je dugo vremena prije nego što je Buba postala profitabilna

1949. Volkswagen Buba

 YouTube Screenshot

U američkoj saveznoj državi Oregon pronađen je veoma poželjni i zapušteni klasik na kojeg je vlasnik očigledno zaboravio. Riječ je o Volkswagen Bubi, zbog čega biste se mogli zapitati koliko je taj automobil zapravo rijedak i poželjan, jer je tvornicu napustilo više od 21 milijun primjeraka. No rane godine njemačkog automobila "za narod" svakako nisu bile tako impresivne.

I zaista, prošlo je dugo vremena prije nego što je Buba postala profitabilna i popularna kakvu ju pamtimo. Uvoz na američko tržište započeo je 1949. godine, pri čemu su isporučena samo dva primjerka. Primjerak o kojem danas pišemo je godinu dana mlađi. No ni ova iz 1950. nije bila toliko popularna, pošto su se za nju odlučilo samo 328 kupaca, po cijeni od 1480 američkih dolara (što je oko 18.282 dolara ili 127.000 kuna po današnjoj vrijednosti novca).

Prema vlasniku, Buba je restaurirana osamdesetih godina, zbog čega se ispod prašine krije automobil koji izgleda kao da je jučer napustio tvornicu. Posljednji put je vožena prije dvanaest godina. Ono što je razlikuje od novijih Buba su podijeljeni stražnji prozori ("split-window") - dizajnerski detalj koji se koristio do 1953. godine, a također i detalj na kojeg pate kolekcionari.

Prisjetimo se, ovu Bubu pokreće 1,1-litreni benzinski motor sposoban proizvesti oko 30 KS i razviti maksimalnu brzinu od 100 km/h. Osim nje, na imanju su pronađeni i kabriolet napravljen šest godina kasnije, te još najmanje osam Buba iz šezdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća - svi u veoma lošem stanju. Posljednja godina za Bubu "preko bare" bile ja 1977., pri čemu je kabriolet ostao u salonima dvije godine duže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:16