Kineska električna sila

Yangwang U9 krenuo u prodaju: Performansama izaziva Rimac Neveru, a košta 10 puta manje

Trebaju li vodeći proizvođači poput Ferrarija, Lamborghinija i Rimca početi brinuti?

Yangwang U9

 BYD

Kad postoji dilema između povoljne kupovine i preskupog, primjer je Yangwang U9. Ovaj električni superautomobil, model kineskog proizvođača BYD, nedavno je lansiran na kineskom tržištu po cijeni od 1,68 milijuna juana, odnosno oko 230.000 eura. To je znatno više od očekivanog, s obzirom na ranije procjene od 130.000 eura, što ga je na prvi pogled činilo iznimno pristupačnim.

image

Yangwang U9

BYD

Međutim, kada se i s višom cijenom U9 usporedi s trenutačno najpoznatijim električnim superautomobilom, Rimac Neverom, koji košta više od oko 2,2 milijuna dolara, Yangwangova ponuda izgleda kao nevjerojatna prilika. Iako Rimac prednjači s 1914 konjskih snaga u usporedbi s 1305 koliko ih ima U9, i ubrzava do 100 km/h za impresivnih 1,82 sekunde nasuprot 2,36 sekundi koliko treba U9, razlika u cijeni teško opravdava razliku u performansama.

BYD U9, s četiri motora i naprednim AWD sustavom, također se može pohvaliti snažnim okretnim momentom koji mu omogućuje završetak četvrtine milje za 9,78 sekundi. Iako sporiji od Rimca, njegove performanse su impresivne za električni superautomobil u tom cjenovnom rangu, naročito kada se usporede s konkurentima poput McLarenovog Artura ili GAC Aionovog Hyper SSR-a.

Uz tehnološki napredan ovjes i sposobnost izvođenja trikova poput vožnje na tri kotača, U9 predstavlja ozbiljnu konkurenciju na tržištu superautomobila. Međutim, unatoč inovacijama, njegova unutrašnjost možda ne odgovara futurističkim vanjskim karakteristikama, s općim dizajnom koji podsjeća na starije modele McLarena.

Sa snažnom 80 kWh baterijom koja obećava doseg od 465 km po kineskom CLTC testu i mogućnostima brzog punjenja, U9 ne samo da predstavlja impresivne performanse već i praktičnost za svakodnevnu upotrebu. Dok veliki stražnji spojler može sugerirati sportsku agresivnost, stvarnost je da je BYD-ov prvi pokušaj u segmentu superautomobila značajan korak naprijed, iako će konačni sud biti donesen na cesti.

Pitanje ostaje: Trebaju li vodeći proizvođači poput Ferrarija, Lamborghinija i Rimca početi brinuti? S obzirom na izazov koji Yangwang U9 predstavlja u pogledu cijene i performansi, konkurencija u segmentu električnih superautomobila postaje sve zanimljivija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:22