AUTO KLUB U NICI

Vozili smo Citroën C5 Aircross: Komfor je sada naglašen prestižem, a cijene kreću od 232.740 kn

Osvježeni Citroënov SUV u salone dolazi u srpnju, u ponudi su i dalje dizelaš, benzinac i plug-in hibrid

C5 Aircross

 Citroen

Citroën je u siječnju ove godine prvi put pokazao svoj osvježeni veliki SUV C segmenta C5 Aircross, a sad smo ga imali prilike upoznati i voziti na cestama u okolici francuske Nice. Stilska osvježenja na karoseriji i u kabini dobro su mu došli na polovici "života" na tržištu, jer je u ovom segmentu konkurencija vrlo snažna, spomenimo samo Volkswagen Tiguan, Mazdu CX-5 ili Opel Grandland, kao glavne suparnik.

image

C5 Aircross

Citroen

I dosad je C5 Aircross bio prepoznat kao jedan od najudobnijih i najsvestranijih SUV-ova u svojoj kategoriji, a nova decentna, ali jasno uočljiva osvježenja, posebno na prednjem kraju, naglašavaju njegov nastup i bez sumnje će mu ponovo osigurati pažnju kupaca.

Kod osvježavanja su se u Citroënu vodili trima vrijednostima - prestiž, moderan izgled i dinamičnost, a osim njegovih poznatih jakih strana poput udobnosti i modularnosti, sad se ističe i zrelošću te snažnijim karakterom koji je postignut strukturiranim vanjskim izgledom te modernijim i kvalitetnijim bojama i materijalima korištenim u unutrašnjosti.

image

C5 Aircross

Citroen

Dizajnerski, C5 Aircross nudi novu interpretaciju znaka "double chevron" sad s decentnijom rešetkom hladnjaka i s manjim svjetlima koja imaju po dvije vodoravne diodne trake koje se nastavljaju na linije maske. Ispod maske novi izgled površine usisnika zraka vizualno proširuje prednji dio C5 Aircrossa, zbog čega izgleda moćnije na cesti, dok su bočni usisnici sad otvoreni i funkcionalniji za poboljšanje aerodinamike.

U kabini također ima novosti: tehnološki napredniji, preuređeni kokpit izveden je slično kao kod modela C5 X, a najuočljivija promjena je novi infotainment sustav s novim 10-inčni zaslonom.

image

C5 Aircross

Citroen

Pridružuju mu se tanji središnji otvori za zrak i preuređena središnja konzola s minimalističkom ručicom za izmjenu brzina. Ne treba zaboraviti spomenuti ni sjedala Advanced Comfort, koja sad imaju dodatne obloge, kao i funkcije grijanja i masaže za još više udobnosti za volanom.

Otprije poznato: unutarnji prostor. Straga ima mjesta za troje odraslih u tri odvojene sjedalice identične veličine koja su pomiču za 15 cm naprijed ili unazad ovisno trebate li više prostora u prtljažniku ili za noge putnika. Prtljažnik obujma 720 litara (600 kod plug-in hibridne verzije) primit će prtljagu velike obitelji.

image

C5 Aircross

Citroen

Zapravo sve na ovom autu koji je iskoristio formu SUV-a i odignutost od tla za dodatno povećanje udobnosti, ukazuje da je napravljen za obitelj i za duga putovanja. Toliko da čak i na naplacima od 18 cola putujete kao na "letećem ćilimu" i tek udarci s izraženih poprečnih neravnina nekako dopru do leđa putnika koja ovjes i sjedala ne uspiju filtrirati.

Pomoć vozaču autonomije razine 2 (ADAS) dobro dođe kod krstarenja otvorenim cestama, a sadrži prilagodljivi tempomat, aktivno održavanje trake, automatsko kočenje u nuždi i kontrolu mrtvog kuta.

image

C5 Aircross

Citroen

Dakako, automatski 8-stupanjski mjenjač sjajno se uklapa u ovu priču jer izmjene vrši glatko i ugodno, a dostupan je za dodatnih 18.000 kuna uz benzinski 1,2-litreni Puretech 3-cilindarski turbo benzinac, kakvog smo i isprobali u Francuskoj (6-stupanjski ručni mjenjač dolazi serijski) i po svemu to je i optimalna izvedba novog C5 Aircrossa, koji s početnom opremom Feel stoji 250.340 kuna do registracije.

image

C5 Aircross

Citroen

U ponudi je i poznati 1,5-litreni 4-cilindarski BlueHDi dizelaš također sa 130 KS, koji je nešto skuplji, odnosno stoji 256.085 kuna s ručnim mjenjačem ili 273.945 kuna s automatikom. Na koncu, dostupna je i plug-in hibridna verzija od 225 KS kao vrh ponude, i to po cijeni od 341.408 kunu, a početak prodaje svih izvedbi moderniziranog i bitno upečatljivijeg francuskog SUV-a usmjerenog udobnosti zakazan je za početak srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:39