VIDEO

Volite Alpinu? Onda pogledajte ovaj sjajan dokumentarac o najpoznatijoj tuning kući BMW-a

Nedavno je YouTube kanal Welt Documentary objavio dokumentarac o cijenjenom tuneru/proizvođaču automobila

Dokumentarni film o Alpini

 YouTube Screenshot

O Alpini se tijekom godina mnogo pričalo. Uostalom, riječ je o jednoj od najboljih njemačkih tuning kuća, posebno kada su u pitanju BMW-ovi modeli. Alpina možda nije službeni BMW-ov odjel za performanse, ali dvije kompanije blisko surađuju više od pola stoljeća.

image

Dokumentarni film o Alpini

YouTube Screenshot

Nedavno je YouTube kanal Welt Documentary koji je, podsjetimo, objavio i svoj dokumetarac i o Rimac Automobilima, sada objavio dokumentarac o cijenjenom tuneru, a priča se o svemu - od njihovim skromnim počecima ranih 60-ih, do rada kompanije danas. Sve u svemu, sa sigurnošću ćete, nakon što pogledate dokumentarac, više cijeniti marku. Ako volite klasične BMW i Alpina modele, još će vam se više svidjeti.

image

Dokumentarni film o Alpini

YouTube Screenshot

Naime, Alpina je osnovana 1965. u Kaufbeurenu, gradiću smještenom nedaleko od sjedišta BMW-a u Münchenu. Njegov osnivač, Burkard Bovensiepen, na BMW modelima je počeo raditi i prije toga. Početkom 60-ih razvio je rasplinjač za model 1500, koji je bio toliko dobro osmišljen da je čak i ključno osoblje u BMW-u bilo impresionirano. Jedan od njih bio je Paul Hanhemann, u to vrijeme direktor prodaje BMW-ovih automobila. Od tada će Alpina i BMW postati nerazdvojni.

image

Dokumentarni film o Alpini

YouTube Screenshot

Nakon što Bovensiepen objašnjava početke kompanije, imamo priliku vidjeti i klasični E9 kojim se utrkivao Hans-Joachim Stuck. I on je pozvan kako bi nakon mnogo godina ponovno vidio automobil koji je pomogao u pokretanju njegove karijere.

image

Dokumentarni film o Alpini

YouTube Screenshot

Bio je to priličan put za Alpinu, posebice kada vidite da je cijela priča započela s tek nekoliko zaposlenika i šupom. Bilo da ste ljubitelj Alpine i BMW-a, ili možda niste, dokumentarac vrijedi pogledati. Za one koji vole dvije kompanije, poslije će ih voljeti još više. Dokumentarac možete pogledati u nastavku:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:38