NIKAMO BEZ KACIGE

Video: Zamislio bolid bez krova i stakala u kojem će juriti 320 km/h, Lamborgini mu napravio MC20

Lamborghini SC20 kombinacija je sofisticiranog inženjerstva, talijanske izrade te sportskog dizajna s kućnim V12 monstrumom
One-off Lamborghini SC20
 Lamborghini

Lamborghinijev odjel Squadra Corsa predstavio je unikatni roadster SC20 koji je posebno dizajniran i izrađen u kućnom dizajnerskom centru Lamborghini Centro Stile i to prema željama neimenovanog kupca koji je u projekt bio uključen od samog početka.

Lamborghini SC20 bez vjetrobran, krova i stakala predstavlja "hardcore" roadster za stazu težak tek 1500 kg koji se može legalno koristili i na cesti, a pokreće ga atmosferski 6,5-litreni V12 od 770 KS i 720 Nm pri 6750/min iz Aventadora.

Pogon je izveden na sve kotače sa središnjim elektronički kontroliranim diferencijalom, a snaga se na kotače prenosi putem optimiziranog 7-stupanjskog ISR mjenjača.

image
Lamborghini SC20
Lamborghini

Karoserija je u potpunosti ručno izrađena od ugljičnih vlakana i testirana u aerodinamičkom tunelu kako bi se osigurao optimalan protok zraka za vožnju bez vjetrobrana čak i pri velikim brzinama.

“Dvije godine nakon predstavljanja unikatnog SC18 Alstona, stvaranje modela SC20 bio je veliki novi i intrigantan izazov za nas. Glavni izvori nadahnuća bili su modeli Diablo VT Roadster, Aventador J, Veneno Roadster i Concept S, a rezultat je dramatična kombinacija kreativnosti i trkaćeg nastupa” rekao je šef dizajna Lamborghinija Centro Stile, Mitja Borkert.

image
One-off Lamborghini SC20
Lamborghini

Njegov izraženi prednji razdjelnik s dvije "peraje" i usisnici za zrak na poklopcu motora nadahnuti su onima kod Huracan GT3 EVO, dok su bočne stranice oblikovane po uzoru na ekstremni model Essenza SCV12. Straga se nalazi veliko krilo od karbonskih vlakana koje se može namještati u tri stupnja, sve do položaja za najbolje moguće opterećenje na trkaćoj stazi.

image
One-off Lamborghini SC20
Lamborghini

Karoserija je lakirana u "Bianco Fu" bijelu boju s detaljima "Cepheus" plave, dok kokpit donosi isti kontrast, ali s dodatkom crne boje. Osim samog monokoka od karbona i kabina obiluje detaljima istog, kombinirano s kožom i alkantarom.

image
One-off Lamborghini SC20
Lamborghini

"Lamborghini SC20 kombinacija je sofisticiranog inženjerstva, talijanske izrade te sportskog dizajna s primjenom našeg V12 motora te korištenja puno ugljičnih vlakana kod ovog radikalnog primjerka koji nepogrešivo nosi Lamborghinijev DNA “, dodao je Lamborghinijev tehnički direktor, Maurizio Reggiani.

image
One-off Lamborghini SC20
Lamborghini

"Jedinstveni SC20 je još jedna tehnička i stilska vježba koja povezuje iskustvo Squadre Corse s Lamborghinijevim dizajnom, koji je naš Centro Stile majstorski ujedinio na temelju želja kupca što je bio fokus projekta tijekom cijelog procesa razvoja i izgradnje", zaključio je Giorgio Sanna, šef Lamborghini Motorsporta.

image
One-off Lamborghini SC20
Lamborghini

Ovaj "divllji bik" bez krova, vjetrobrana i stakala vozi preko 320 km/h, do 100 km/h iz stajanja stiže malo ispod tri sekunde, dok za 8,8 sekundi stiže do 200 km/h. Cijena koju je nepoznati netko platio za ovaj unikat za vožnju kojeg će mu svakako trebati kaciga, iz Lamborghinija ne komuniciraju....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 16:55