DIGITALNA BOJA

Video: Pogledajte kako čudesna tehnologija E Ink mijenja boje BMW-a IX Flow poput kameleona

"Ovo vozaču daje slobodu da izrazi različite aspekte svoje osobnosti ili čak uživanje u promjenama" izjavila je voditeljica projekta

BMW IX Flow

 BMW

BMW je objavio detalje i video u kojem objašnjavaju kako funkcionira tehnologija koja mijenja boje karoserije, a auto je pokazan na sajmu potrošačke elektronike CES (Consumer Electronics Show) koji se upravo održava u Las Vegasu. Tehnologije mijenja vanjsku boju vozila pritiskom na prekidač u kabini.

Automobil tamnosive boje potpuno se prelijeva u bijelu, a ova je inovacija razvijena za "show" i pokazivanje ideja marke za budućnost te djeluje što izgleda vrlo efektno.

image

BMW IX Flow

BMW

Pokazni električni iX Flow može mijenjati boje ovisno o vašem raspoloženju i pokazuje mogućnost buduće tehnologije E Ink koja koristi digitalizaciju kako bi prilagodila vanjštinu vozila različitim situacijama i individualnim željama.

Frank Weber, član upravnog odbora BMW AG, razvoj rekao je "Digitalna iskustva neće biti ograničena samo na zaslone u kabini u budućnosti. Bit će sve više spajanja stvarnog i virtualnog. S BMW iX Flow, mi oživljavamo karoseriju automobila."

Promjene tekućine boje omogućene su posebno razvijenim omotom za karoseriju koji je precizno prilagođen obrisima potpuno električnog BMW-a. Kada je stimulirana električnim signalima, elektroforetska tehnologija donosi različite pigmente u boji na površinu, uzrokujući da "koža" tijela poprimi željenu boju.

Adrian van Hooydonk, voditelj dizajna BMW Grupe rekao je "BMW iX Flow je napredni istraživački i dizajnerski projekt i izvrstan primjer naprednog razmišljanja po kojem je BMW poznat."

BMW je na iX primijenio mnoge precizno ugrađene segmente ePapera kako bi postigao taj učinak. Koristio je generativne procese dizajna kako bi osigurao da se segmenti uklapaju oko kontura crossovera, omogućujući da se ePaper prilagodi točno njemu.

Inovativna tehnologija E Ink otvara potpuno nove načine promjene izgleda vozila u skladu s estetskim preferencijama vozača, uvjetima okoline ili čak funkcionalnim zahtjevima. Tehnologija stoga nudi neviđeni potencijal za personalizaciju u području vanjskog dizajna. BMW iX Flow s E Ink demonstrira ovaj potencijal za impresivan učinak. U tom kontekstu, BMW Grupa pokreće razvoj tehnologije kako bi se novi oblik personalizacije mogao doživjeti kako izvana tako i iznutra budućih proizvodnih vozila.

image

BMW IX Flow

BMW

Već danas je odabrana boja automobila izraz osobnosti vozača. Izbor vanjskih boja dostupnih za trenutne BMW modele pokriva širok spektar boja. Na taj se način može uzeti u obzir čežnja za izrazito ekspresivnim, ekstravagantnim ili sportskim izgledom izvana, kao i želja za podcijenjenim, suptilnim ili elegantnim izgledom. Svake se godine dodaju nove varijante koje odražavaju karakteristike dotičnog modela i koje omogućuju brandu da nastavi postavljati trendove u području dizajna eksterijera.

image

BMW IX Flow

BMW

Nove tehnologije pružit će potpuno novu razinu slobode donošenja odluka u budućnosti. "To vozaču daje slobodu da izrazi različite aspekte svoje osobnosti ili čak uživanje u promjenama prema van, i da to redefinira svaki put kada sjedne u svoj automobil" izjavila je Stella Clarke, voditeljica projekta za BMW iX Flow s E Ink . "Slično trendovima na društvenim mrežama, vozilo tada postaje izraz različitih raspoloženja i okolnosti u svakodnevnom životu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 18:05