SVE JE U OMJERU

video: Još nismo vidjeli ovakav sraz: Pogledajte utrku ubrzanja između Vespe i BMW-a M3 E92

Uz vozača, težina Vespe iznosi 160 kilograma, ili preračunato, 10 puta je slabija od BMW-a, ali i 10 puta je lakša

BMW M3 E92 i Vespa skuter

 YouTube Screenshot

Često pišemo o utrkama ubrzanja, a neke od njih također često sadrže različite kombinacije vozila. Pisali smo o već o utrkama ubrzanja između motocikala i automobila, ali nismo još vidjeli ovakvu bitku. To je definitivno jedna od najčudnijih kombinacija, i to je čini još intrigantnijom.

image

BMW M3 E92

YouTube Screenshot

Naime, s desne strane ravne linije imamo BMW M3 E92, i on nije u tvorničkom stanju. Neke od modifikacija uključuju prilagođeni ispušni sustav, novi sustav usisa i remap ECU-a druge faze. Ukupna snaga iznosi 430 KS (316 kW), koji se prenose na stražnje kotače putem sedamstupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom. S masom od 1600 kilograma, ima vrlo pristojan omjer snage i težine.

image

Vespa skuter

YouTube Screenshot

S lijeve strane je Vespa skuter. Na prvi pogled, kombinacija nema previše smisla, ali imajte na umu da je riječ o modificiranoj Vespi s jednocilindričnim motorom obujma 150 ccm koji isporučuje 43 KS (32 kW). Otprilike, to je deset puta više od tvorničke snage, a tu je i nova spojka s pet ploča, veći karburator, veći kotači i još mnogo toga.

Uz vozača, težina Vespe iznosi 160 kilograma, ili preračunato, 10 puta je slabija od BMW-a, ali i 10 puta je lakša. Snaga se prenosi na stražnje kotače preko četverostupanjskog mjenjača.

Nakon prve utrke na četvrt milje s mjesta slijedi utrka s "letećim" startom. Obje kategorije su pod pravilom najbolje od tri, a performanse vozila mjere se profesionalnom opremom. S potpuno istim omjerom snage i težine, ovo je utrka ubrzanja koju vrijedi pogledati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 23:28