STRAVA U NJEMAČKOJ

Video: Jedna osoba poginula, 9 ozlijeđeno u sudaru testnog BMW-a s oznakom ‘autonomno vozilo‘

U BMW-u iX nalazila se i 18-mjesečna beba, a policija još nije imala priliku razgovarati ni s kim od sudionika nesreće

Prometna nesreća BMW-a iX

 Facebook screenshot Reutlinger General-Anzeiger gea.de

U ponedjeljak u popodnevnim satima kod gradića Reutlingena dogodila se stravična prometna nesreća u kojoj je život izgubila jedna osoba, a ozlijeđeno ih je devet.

Električni BMW iX , naime, iznenada je skrenuo u suprotnu prometnu traku u zavoju na cesti, uzrokujući seriju sudara u kojima su sudjelovala četiri vozila.

BMW je prvo okrznuo nadolazeći Citroen prije nego što se frontalno udario s Mercedesovim kombijem što je rezultiralo smrću putnika (33) u tom vozilu.

Vozačica Citroena (70) izgubila je kontrolu nad automobilom i udarila u drugo vozilo u kojem su bile dvije osobe, pri čemu je ono planulo. Četiri spasilačka helikoptera i deseci vatrogasaca ubrzo su se našli na mjestu nesreće.

Prema policijskim izvješćima iz Reutlingena riječ je o primjerku BMW-ovog testnog autonomnog električnog automobila, međutim, BMW je već zanijekao da konkretni automobil ima sposobnost autonomne vožnje.

Ipak, fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazale su da je vozilo imalo naljepnicu "autonomna vožnja", što se na videu na Facebook stranici lokalnog medija Reutlinger General-Anzeiger to jasno vidi.

U trenutku nesreće u električnom BMW-u iX nalazilo se četiri osobe, uključujući i 18-mjesečnu bebu pa je moguće da su ljudi zaduženi za testiranje vozila u trenutku sudara koristili vozilo privatno.

Policija dosad nije imala priliku razgovarati ni s kim od sudionika pa je nejasno kako je došlo do nesreće te nije poznato je li skretanje uzrokovao sustav autonomne vožnje ili osoba za volanom.

image

Prometna nesreća BMW-a iX

Facebook screenshot Reutlinger General-Anzeiger gea.de

Oglasili su se i iz BMW-a: "konkretno vozilo ima sustav pomoći u vožnji razine 2 kakav se već ugrađuje u ostala serijska vozila i koji funkcionira na zahtjev vozača, prenosi Associated Press. "Kod vozila razine 2, vozač uvijek zadržava odgovornost", dodali su. Ipak, zanimljivo je da se nesreća BMW-a iX dogodila upravo na području gdje BMW-ov partner Mobileye testira svoju autonomnu tehnologiju piše portal autoevolution.com.

image

Prometna nesreća BMW-a iX

Facebook screenshot Reutlinger General-Anzeiger gea.de

"Trenutno istražujemo je li BMW-om upravljao 43-godišnji vozač ili nije", kratko je komentirao glasnogovornik lokalne policije Michael Schaal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:02