iz hrvatskih garaža

Video, foto: Vozi ih svaki dan, upoznajte fantastičnu kolekciju od pet super automobila iz Splita

Uz ovu posebnu kolekciju veže se kuriozitet: svih pet automobila vlasnik koristi za svakodnevnu vožnju i svi imaju domaće registracije

Kolekcija superautomobila Split

 Damir Arapović

Dosad smo kroz godine već ugostili brojne posebne automobile iz zbirki domaćih vlasnika u Auto klubu i na našem portalu, međutim posljednje druženje s kolekcijom superautomobila vlasnika iz Splita bilo je posebno zadovoljstvo. Čak i za nas koji smo već stvarno puno toga imali prilike vidjeti i isprobati.

Nije tajna, diljem Hrvatske postoji više poznatih kolekcija supersportskih i egzotičnih automobila, kako onih najnovijih tako i rijetkih primjeraka iz proteklih auto epoha, kao i da postoje vlasnici koji posjeduju pet, deset, petnaest, ili čak tridesetak ekskluzivnih automobila u svojim garažama.

image

Kolekcija superautomobila Split

Damir Arapović

Zato ne više tako rijetko na hrvatskim prometnicama možemo sretati vedete proizvođača iz Gaydona, Maranella, Molsheima, Sant‘Agata Bolognese, Zuffenhausena ili Stuttgarta u vlasništvu domaćih vlasnika, često vrlo limitirane primjerke i to već vrlo ubrzo nakon svjetskih premijera. Međutim većina ipak stoji u sigurnim garažama, a ne vozi previše cestama.

image

Kolekcija superautomobila Split

Damir Arapović

Nas je put odveo na jug zemlje, u Split gdje smo upoznali jednu posebnu kolekciju superautomobila u punom sastavu od čak pet egzota najfinije vrste, a koja je trenutno jedna od najposebnijih u Hrvatskoj. Uključuje supersportski, gotovo pa trkaći Lamborghini Aventador SVJ od 770 KS kakvih je izrađeno tek 900 primjeraka, "otvorene" Ferrarije 812 GTS i 488 Pista Spider s 800 i 720 KS te dva super SUV-a - Brabus 800 Widestar i Mansory Urus od 800 i 650 KS.

Prva tri modela tvornički su primjerci superautomobila s vrlo zanimljivim "specovima", no s druge strane dva su ionako super SUV-ovi - Lamborghini Urus i Mercedes-AMG G63. Potom su prošli kuru kod dva možda i najprestižnija tuning specijalista za ekskluzivne modele zbog čega su još rjeđi i posebniji.

image

Kolekcija superautomobila Split

Damir Arapović

Međutim, ono što je još zanimljivije od ove kombinacije super automobila i super SUV modela s fotografija jest jedna specifičnost, mogli bismo se složiti, i u svjetskim razmjerima.

Naime, svih pet primjeraka skupocjenih automobila od kojih je svaki po nečemu poseban i izvanserijski imaju domaće registarske pločice, a vlasnih ih vozi svakodnevno jer neki drugi "normalan" automobil za svakodnevnu vožnju - naprosto nema. Ovakvu ergelu od 3740 KS malo tko može priuštiti zato vlasnik rado dijelu svoju strast s drugim entuzijastima, a s obzirom na to da ih stalno sve vozi, vrlo često se mogu vidjeti ponajviše na cestama Splitsko dalmatinske županije gdje su ljudi već navikli da pored njih prođe primjerice rijetki Lamborghini ili Brabus G-klasa koji svoj dolazak najavljuju već izdaleka, dakako, nevjerojatnim zvukom koji dolazi iz ispušnih cijevi.

image

Kolekcija superautomobila Split

Damir Arapović

Dakle, potpuna suprotnost i jako neuobičajeno za razliku od klasičnog kolekcionarstva gdje automobili uglavnom stoje po grijanim garažama i rijetko vide cestu, a kamoli vožnju po lošim vremenskim prilikama.

Vjerujemo da ćete se složiti, grijeh je da ovakvi automobili "skupljaju prašinu" i tako održavaju, ili povećavaju svoju vrijednost, a neki iz ove kolekcije skupili su već i ozbiljniju kilometražu. Što se tiče servisa, održavani su propisno - isključivo u ovlaštenim radionicama u Beču. Na poziv Hrvoja Brdara s popularnog domaćeg YouTube kanala Project Cars Tuning, dva dana smo na cestama u okolici Splita proveli u društvu pet superautomobila iz privatne kolekcije, što su bili trenuci kad svakom entuzijastu srce počne brže kucati.

Fotografiranje cijele kolekcije nije bilo logistički lako ni jednostavno, međutim vlasnik je s nama želio podijeliti radost druženja s autima na jednom mjestu ispod toplog dalmatinskog sunca. "Ovo je kao Supercar Owners Circle" u malom našalio se kolega Damir Arapović, inače službeni fotograf SOC-a, a fotografije kolekcije koje je snimio možete pogledati nu velikoj fotogaleriji. Uskoro ćemo obradit neke od ovih automobila posebno s puno detalja i dojmova iz vožnje.

Ferrari 812 GTS

800 KS, 2022. godina

Vožnja bez krova uz riku V12 atmosferca od 800 KS

image

Kolekcija superautomobila Split

Damir Arapović

Za današnje pojmove riječ je o Ferrariju "strog kova" klasičnog koncepta, ali koji se još uvijek proizvodi. Za razliku od coupe verzije 812 Superfast, GTS (Gran Turismo Spider) stiže s tvrdim krovom na sklapanje koji za 14 sekundi nestaje iza putničkog prostora za dvoje te pruža otvoreni pogled u nebo.

image

Kolekcija superautomobila Split

Damir Arapović

Fantastični 6,5-litreni V12 od 800 konja i 718 Nm smješten sprijeda isporučuje snagu na stražnje kotače i najsnažniji je V12 atmosferac u povijesti marke. Do 100 km/h iz stajanja stiže za 2,8 sekunde i vozi do maksimalnih 340 km/h što su performanse superautomobila.

image

Kolekcija superautomobila Split

Damir Arapović

Ferrari 488 Pista Spider

720 KS, 2020. godina

Tvrdi krov koji se sklapa i vrhunske performanse

Od svih Ferrarija sa središnje smještenim V8 motorom 488 Pista Spider jedan je od najposebnijih. Kombinira snažniji motor od modela 488 GTB i usmjereniji je na performanse, ali raspolaže i posebnošću kao i 812 GTS - tvrdim krovom na sklapanje. Ne treba posebno naglašavati ako su inače "otvoreni" Ferrari modeli i do 50 posto skuplji od coupe verzija.

image

Kolekcija superautomobila Split

Damir Arapović

Pogoni ga 3,9-litreni V8 twin-turbo stroj od 720 KS i 770 Nm te od 0 do 100 km/h stiže za 2,8 sekundi i vozi do maksimalnih 340 km/h. Riječ je o maloserijskom modelu i dostojnim nasljednikom modela 458 Speciale Aperta.

Lamborghini Aventador SVJ

770 KS, 2021. godina

Nekadašnji rekorder Nürburgringa za serijske automobile

image

Kolekcija superautomobila Split

Damir Arapović

Jedan od tek 900 proizvedenih, Lamborghini Aventador LP 770-4 Superveloce Jota pokreće 6,5-litreni atmosferski V12 motor od 770 KS pri 8500/min, uz 720 Nm okretnog momenta pri 6750 /min. Pogon je izveden na sve kotače s Haldex spojkom četvrte generacije, a motor je uparen sa 7-stupanjskim sekvencijalnim mjenjačem. Čak 770 KS na masu od tek 1525 kg osigurava ubrzanje za tek 2,8 sekundi, od 0-200 km/h za 8,6 sekundi i od 0-300 km/h za 24 sekunde.

image

Kolekcija superautomobila Split

Damir Arapović

Aventador SVJ ne staje do maksimalnih 350 km/h.Ovaj je Lambo dvije godine držao rekord za serijske automobile na Nürburgringu s vremenom od 6:44.97 minuta kad ga je nedavno srušio novi rekorder Mercedes-AMG One s vremenom od 6:30.705.

Mansory Urus

650 KS, 2022. godina

Karbonska zvijer osvaja agresivnim nastupom

image

Kolekcija superautomobila Split

Damir Arapović

Splitski Urus prošao je "kroz ruke" njemačkog tunera Mansoryja, no ppgon je ostao serijski. Tu su 4,0-litarski twin-turbo V8 motor sa 650 KS i 850 Nm, 8-stupanjski automatik i 4x4 pogon. Urus od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,6 sekundi i vozi do maksimalnih 305 km/h. Posebnost ovog Urusa je impresivan i moćan vanjski izgled sa svom silom karbonskih dodataka uključujući prednji agresivno oblikovan branik, bočne pragove, stražnji veliki difuzor s karakterističnim završetkom ispuha i ultra laki poklopac motora.

image

Kolekcija superautomobila Split

Damir Arapović

Na naplatke Yavin od 24 cola postavljene su gume dimenzija 295/30R24 sprijeda i 355/25R24 straga koje u potpunosti ispunjavaju lukove karoserije. Crvene trake koje se protežu cijelom karoserijom sjajno se slažu s unutrašnjošću u crvenoj koži.

image

Kolekcija superautomobila Split

Damir Arapović

BRABUS 800 Widestar

800 KS, 2022. godina

Kultni terenac s dušom superautomobila

Sam po sebi Mercedes-AMG 63 je poseban auto, no kad prođe kuru kod tunera Brabusa naziva se Brabus 800 Widestar. AMG-ov 4,0-litarski twin-turbo V8 motor serijski razvija 585 KS, uz 850 Nm okretnog momenta pojačan je PowerXtra B40S-800 paketom brojke se penju na 800 KS i 1000 Nm, a AMG Speedshift TCT automatik snagu šalje na sve kotače. Čak2,5 tona težak Brabus 800 do 100 km/h stiže za 4,1 sekundu i vozi do ograničenih 260 km/h.

image

Kolekcija superautomobila Split

Damir Arapović

Izgled s proširenom karoserijom brojnim dodacima od karbona dodatno naglašava njegov karakter,a tu su i alu naplaci "Platinum Edition" Monoblock od 23 cola s gumama visokih performansi dimenzija 305/35 R 23. Unutrašnjost s posebnom "mint kožom" i "zvjezdano nebo" sa stotinama LED-ica su točka na i ovog posebnog Brabusa.

image

Kolekcija superautomobila Split

Damir Arapović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:06