SVJETSKA PREMIJERA

Video, foto: Veći, moderniji i tehnološki napredniji, BMW je službeno predstavio BMW X1

U ponudi su s početkom prodaje benzinci i dizelaši, a dolaze i mild i plug in hibridi te električna verzija

BMW X1

 BMW

BMW je danas pokazao službene fotografije potpuno novog kompaktnog SUV model X1. Treća, potpuno nova generacija suprotstavit će se na tržištu modelima poput Audija Q3 i Mercedes GLA, a premda i dalje kompakt, očekivano, narastao je u svim smjerovima.

Baš sve je novo iznutra i izvana, s blagim hibridnim benzinskim i dizelskim, te plug-in motorima ispod poklopca, a predstavljena je i potpuno električna varijanta.

image

BMW X1

BMW

Dosad je prodano u 13 godina od kad se pojavio na tržištu 13 milijuna primjeraka, što ga čini najprodavanijim SUV-om BMW-a na Starom kontinentu.

U usporedbi s odlazećom generacijom, novi BMW X1 osim nešto većih vanjskih dimenzija sada ima i dulji međuosovinski razmak.

Po pitanju dizajna nema iznenađenja: novom X1 podareno je klasično stiliziranje s ravnim dvostrukim LED prednjim svjetlima u obliku slova "C" a između je smještena velika maska hladnjaka u obliku "bubrega".

image

BMW X1

BMW

Straga se nalaze svjetla s aktualnom grafikom novih BMW modela s glavnim svijetlom u obliku slova L.

Sam dizajn je stilski agresivnije izveden nego kod prethodnika, s boka auto djeluje izduženije, a krov se spušta prema straga i prelazi u svojevrsni spojler.

image

BMW X1

BMW

Unutrašnjost novog X1 slijedi stil koji smo već vidjeli kod nove Seriji 2 Active Tourer. Tu je sada već dobro poznati Curved Display s operativnim sustavom 8, koji u jednom bloku uključuje 10,7-inčni infotainment zaslon i 10,25-inčnu digitalnu nadzornu ploču s instrumentima. Također je kompatibilan s Apple CarPlay i Android Auto.

U X1 se nude brojna pomagači u vožnji, kao što su upozorenje na sudar i pomoć pri parkiranju sa stražnjom kamerom kao i pomoć za vožnju unatrag.

Uz, naravno, prilagodljivi tempomat s funkcijom Stop & Go, održavanje trake, head-up zaslon i Surround View sustav.

Ispod zakrivljenog zaslona nalazi se tanak otvor klima uređaja, dok su držači za čaše i neizbježno indukcijsko punjenje smješteni još niže na središnjem tunelu.

Središnja konzola izvedena je minimalistički, sada s vrlo malom "ručicom" mjenjača te izbornik načina vožnje.

Zahvaljujući većim dimenzijama u odnosu na prethodnu generaciju, povećan je i kapacitet prtljažnika: 540 litara u osnovnoj konfiguraciji, što je 35 litara više nego prije, odnosno 1.600 litara kada su stražnja sjedala preklopljena (+50 litara u odnosu na prošli model) .

Ponuda motora novog X1 vrlo je široka s tim da u startu dolaze samo benzinski 1,5-litraš od 156 KS i 239 Nm (sDrive18i) i 2,0-litraš od 218 KS i 320 Nm (xDrive23i).

Dizelske verzije pogoni 2,0-litreni turbo 4-cilindraš od 150 KS i 360 Nm u modelu sDrive18d te s 211 KS i 400 Nm u modelu xDrive23d.

image

BMW X1

BMW

U oba slučaja standardni mjenjač je 7-brzinski Steptronic s dvije spojke, a pogonom je serijski na prednje kotače kod slabijih modela, ili xDrive na sve kotače kod snažnijih.

Dvije plug-in hibridne varijante nazvane X1 xDrive25e i X1 xDrive30e, dvije dodatne 48V blage hibridne inačice i također električni iX1 stići će odmah nakon lansiranja ove jeseni.

image

BMW X1

BMW

Električni BMW iX1 xDrive30 prvi je BMW s pogonom na sve kotače u SUV premium kompaktnoj klasi. Pogoni ga par električnih motora koji zajedno isporučuju 313 KS i 494 Nm okretnog momenta. Ove brojke omogućuju mu brzinu iz stajanja do 100 km/h za 5,7 sekundi i najveću brzinu od 180 km/h.

image

BMW iX1

BMW

Baterija od 64,7 kWh postavljena je u podnicu, a podržava brzo punjenje istosmjernom strujom do 130 kW, što znači da se može napuniti od 10 do 80 posto za 29 minuta, a 120 km dometa se može dodati za samo 10 minuta. Također nudi jednofazno i ​​trofazno punjenje izmjeničnom strujom do 11 kW koja se može povećati do 22 kW.

BMW iX1 xDrive30 ima kombiniranu potrošnju električne energije od 17,3 -18,4 kWh na 100 km, što rezultira dosegom od 413 km do 438 km.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:36