AUTO KLUB U LISABONU

Video, foto: Opel ima hit u kompaktnoj klasi, evo naših prvih dojmova za volanom nove Astre

Smještaj na modularnu francusku platformu, uvjerili smo se, Astri je donio puno toga dobrog

Nova Opel Astra

 Thorsten Weigl/ Opel

Opel Astra kod naših vozača ima poseban status: generacijama je uz Golfa bila omiljen izbor u kompaktnoj klasi pa smo jedva dočekali sjesti za upravljač potpuno nove generacije - prve s francuskim genima.

Iako je koncern PSA još 2017. za 2,2 milijarde kupio Opel od General Motorsa, te odmah redom krenuo tehnološki unaprjeđivati modele poput Crosslanda X i Grandlanda X, a zatim i ostale kako im je dolazilo vrijeme za osvježenje. No, ne i Astru.

image

Nova Opel Astra

Thorsten Weigl/ Opel

U cijelosti razvijena prije braka sa PSA, prethodna je Astra i nakon redizajna iz 2019. ostala usko vezana uz tehnologiju General Motorsa, što je stvorilo i određene nedoumice.

Tada je, primjerice, među motorizaciju uvršten i 1,2-litreni turbobenzinac kakav je nudio i PSA, no pokazalo se da je tu ipak riječ o karakterom sličnom, a obujmom gotovo istovjetnom „kućnom“ motoru, razvijenom u Rüsselsheimu.

image

Nova Opel Astra

Thorsten Weigl/ Opel

Kod nove Astre takvih dvojbi nema - postavljena je na platformu EMP2 kakvu koristi i novi Peugeot 308, ali i niz drugih modela alijanse Stellantis (Citroen C4, DS 7 Crossback, Opel Grandland...), General Motorsa više nema niti u tragovima, a “njemačka” je samo proizvodnja (što će dio tradicionalnih kupaca Opela sigurno vrednovati).

image

Nova Opel Astra

Thorsten Weigl/ Opel

Smještaj na modularnu francusku platformu, uvjerili smo se tijekom prvih vožnji u Portugalu, Astri je donio puno toga dobrog.

U novoj generaciji u dužinu broji istovjetnih 437 cm kao i prethodna (iako mišićava karoserija s dizajnerski markantnom prednjom maskom i široko razvučenim svjetlima stvara dojam većeg auta), no zato se uz 15 posto kruću karoseriju i fino podešen ovjes s polukrutom stražnjom osovinom lijepo ponaša u zavojima.

image

Nova Opel Astra

Thorsten Weigl/ Opel

Zapravo, čini se da je vozački ovo najpotentnija Astra koju smo dosad vozili, neovisno o izabranoj motorizaciji koju će dok 2023. ne stigne i potpuno električna izvedba (prva ikada kad je riječ o Astri) činiti turbobenzinci 1.2 (110 i 130 KS), dizelaš 1.5 od 130 KS te plug-in hibridi (180 i 225 KS), sposobni do 60 kilometara prevaljivati samo na struju.

image

Nova Opel Astra

Thorsten Weigl/ Opel

Nema sumnje da će mnogima biti drago što je u ponudi zadržan dizelaš, a baš nitko ne bi trebao imati ništa protiv što je riječ o već poznatoj i provjerenoj izvedbi koju su zajedničkim snagama razvili Ford i PSA.

Fino utišan i uvjerljivog ubrzanja, zadovoljava se s potrošnjom od 5,5 litara čak i kada si vozač povremeno da oduška i s vremena na vrijeme snažnije stisne papučicu gasa.

image

Nova Opel Astra

Thorsten Weigl/ Opel

Ništa manje uvjerljivim ne pokazuje se niti plug-in hibrid koji pršti od snage i u kombiniranom režimu troši na kapaljku. Uz ugrađeni pretvarač od 7,4 kW osigurana je i solidna brzina punjenja baterije od 12,4 kWh, no može se pretpostaviti da će biti rijetka pojava na domaćim cestama.

I to, prvenstveno, radi cijene. Pogled u cjenik – kad bude objavljen za koji mjesec – pokazat će da su prosječnom džepu najdostupnije izvedbe s turbobenzincem 1.2, što i nije loša vijest. Riječ je o izvrsnom motoru nesklonom vibracijama, ugodnog zvuka i uvjerljivog ubrzanja (posebno u izvedbi sa 130 KS), s toliko momenta da ga se po otvorenoj cesti može voziti u samo jednoj brzini.

image

Nova Opel Astra

Thorsten Weigl/ Opel

Vrijedi pohvaliti i 6-stupanjski ručni mjenjač, čija ručica pomalo podsjeća na glavu Dartha Vadera, no precizno i bez zadrške klizi kroz stupnjeve. Uz malo pažnje turbobenzinac 1.2 može biti i izuzetno štedljiv, gotovo kao dizelaš, no kad se malo žešće stisne gas potrošnja skače i iznad 8 litara.

U unutrašnjosti Astre također pušu novi vjetrovi, iako su kao svojevrsni zaštitni znak u skupljim izvedbama zadržana ergonomska prednja sjedala s certifikatom AGR. U oko najviše upada u cijelosti digitalizirani kokpit koji potpisuje tehnološki div Qualcomm, s digitalnom instrumentnom pločom te naprednim multimedijskim sustavom.

image

Nova Opel Astra

Thorsten Weigl/ Opel

Poprilično je intuitivan, pa tako i jednostavan za korištenje, a snalaženje olakšava i što je prikaze na svim zaslonima – pa i onom head-up - moguće i personalizirati.

Dobro je, također, što su ispod središnjeg zaslona zadržani fizički prekidači, pa tako ventilaciju i klimu ne treba namještati često izazovnim gađanjem ikona u vožnji. Izradi se nema što prigovoriti, a niti prtljažniku koji u osnovi broji solidnih 422 litre.

image

Nova Opel Astra

Thorsten Weigl/ Opel

Jedan od aduta svakako su i napredna prednja svjetla IntelliLux LED Pixel oboružana s čak 168 dioda, sposobna u milisekundi prilagođavati snagu i smjer snopa dugog svjetla. U njihovu učinkovitost smo se uvjerili još na proljeće prošle godine, kad nam je na test stigla redizajnirana druga generacija Opel Insignije. Cijene još nisu poznate, a nova Astra bi u salonima trebala naći u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 05:17