EKSKLUZIVNO

Video, foto: Auto klub na prezentaciji Citroëna C5X u Barceloni kojim se marka vraća među elitu

Limuzina i karavan te još malo i SUV: rođak Peugeota 508 izgleda senzacionalno, stiže u lipnju i stajat će od 250.000 kn

Citroen C5 X

 Adrien Cortesi

Nema predaje. Četiri godine nakon što je u mirovinu poslao C5, Citroën se vraća u višu srednju klasu novim, totalno drukčijim C5 X. Ništa neobično. Francuzi, naime, limuzine više srednje klase proizvode već punih 88 godina, još od Traction Avanta iz 1934. I to bez prestanka, jer 1955. naslijedio ga je DS (Žaba), a zatim je prvo 1975. stigao CX, a kasnije 1989. i avangardni XM. Upravo na posljednja dva trebao bi podsjetiti dodatak X u nazivu novog C5 X.

Za razliku od limuzine i karavana prve generacije C5 iz 2000., odnosno druge iz 2008., čiji dizajn potpisuje naš Domagoj Đukec (danas BMW), treća generacija nije ni limuzina, ni karavan, već oboje. I još SUV. Crossover. Dizajneri francuskog proizvođača na čelu s Frédéricom Angibaudom preuzeli su najbolje od sva tri svijeta – otmjenost limuzine, praktičnost karavana i pojavu SUV.

image

Citroen C5 X

Adrien Cortesi

Jesu li uspjeli napraviti privlačan automobil? Itekako! Barem ako je suditi prema reakcijama novinara na međunarodnoj prezentaciji u Barceloni. Premda je sa svojih 4,81 metrom samo tri centimetra dulji od prethodnika iz 2008., čak 1,87 metara širok i 1,49 visok C5 X uživo izgleda spektakularno.

image

Citroen C5 X

Adrien Cortesi

Ne samo zahvaljujući prednjem dijelu s kromiranim zaštitnim znakom na koji se nastavljaju maska hladnjaka i diodna svjetla u obliku slova V uvedena s novim C4, nego i skrivenim stražnjim nosačem krova, plastičnim rubovima blatobrana i karoserijom od tla udaljenom dvadesetak centimetara, gotovo položenim stražnjim staklom i kotačima promjera čak 72 centimetra. Čista avangarda! Baš kao što i treba biti kad je riječ o Citroënu. Konkurencija? Ne postoji, barem zasad. Jedino novi Ford Mondeo, koji se neće prodavati u Europi, već ostaje rezerviran za Kinu.

image

Citroen C5 X

Adrien Cortesi

U unutrašnjosti, međutim, od avangarde nema ni A. Srećom, jer se lako snaći, pogotovo na novom duguljastom središnjem zaslonu od 30,5 centimetara, kojim se rukuje jednako intuitivno kao i iPhoneom (swipe, widgeti, shortcuts…). Povezati telefon? Čas posla. Isključiti sustav za zadržavanje voznog traka? Ništa lakše. Čak je i procesor vraški brz, operacije se odvijaju bez odgode. Nema više čekanja kao na C4 ili C3 Aircrossu.

image

Citroen C5 X

Adrien Cortesi

I sve ostalo je jednostavno za rukovanje – od tri okrugla prekidača ventilacije ispod središnjeg zaslona do (pre)sitne ručice mjenjača na središnjem grebenu. I nije se štedjelo na materijalima i izradi, što se uostalom i očekuje od automobila koji će na našem tržištu od lipnja stajati 250.000 kuna. Sve miriši na luksuz. I kožom presvučena sjedala, i drvo s detaljima od brušenog aluminija na instrumentnoj ploči, i klavirski lak na središnjem grebenu…

image

Citroen C5 X

Adrien Cortesi

Čak ni šavovi nisu obični, ravni, već nazubljeni da podsjećaju na zupčanike, već desetljećima zaštitni znak Citroëna. Ljute jedino jeftina, tvrda plastika na pretincu za rukavice, kao i minijaturna digitalna instrumentna ploča kao u C4 (Francuzi to opravdavaju novom, broj većom projekcijom podataka na vjetrobran).

image

Citroen C5 X

Adrien Cortesi

Mjesta je kao u priči, gotovo kao u Škodi Superb. Posljedica je to ne samo raskošnog međuosovinskog razmaka od čak 2,79 metara, nego i priličnih 1,87 metara širine i 1,49 visine. Još je ljepše što tijesno nije ni u prtljažniku, koji već u osnovnom položaju proguta 545 litara, a s preklopljenim naslonom čak 1640.

image

Citroen C5 X

Adrien Cortesi

Novi C5 X kotrlja se na već poznatoj Stellantisovoj platformi EMP2, kao i bratski Peugeot 508. S time da dizelaša uopće nema u ponudi, što i ne čudi budući da dolazi iz Kine, iz proizvodnih pogona Dongfenga u Chengduu. Što se motora tiče, u ponudi su tri – 1,2-litreni trocilindarski turbobenzinac sa 130 KS, odnosno 1,6-litreni četverocilindraš s turbopunjačem i 180 KS ili, pak, plug-in hibrid sa 225 KS (1.6 THP, ali u kombinaciji s elektromotorom od 110 KS).

image

Citroen C5 X

Adrien Cortesi

Puno mudrijanja nema ni oko pogona (uvijek prednji), kao ni oko mjenjača (uvijek 8-stupanjski automatski). Prvi dan sjeli smo za upravljač osnovnog 1,2-litrenog trocilindraša sa 130 KS. I ugodno se iznenadili činjenicom da se ne vuče po cesti, premda se nosi s priličnih 1,5 tona – do stotke sprinta za prihvatljive 11,3 sekunde, a u lijevoj traci autoceste uhvati krajnjih 210 km/h. U prosjeku nam je trošio 7,2 litre.

image

Citroen C5 X

Adrien Cortesi

Snažniji 1,6-litreni turbobenzinac sa 180 KS vozili smo samo u kombinaciji s elektromotorom od 110 KS u plug-in hibridnom C5 X, kao u novom Peugeotu 308 ili Opel Astri. I stoji mu kao saliven. Ne samo zato što zahvaljujući bateriji od 17,9 kWh može na struju prevaliti lijepih 50 kilometara, nego i zato što do stotke stiže za kratkih 7,9 sekundi i jurne 233 km/h, ali i što nam je na stotinjak kilometara dugoj dionici u okolici Barcelone, što je uključivalo i vožnju brdima Montserrata, u prosjeku trošio svega 5,1 litru.

image

Citroen C5 X

Adrien Cortesi

Što se osjećaja za upravljačem tiče, Francuzi su prije svega ciljali na udobnost kao i nekad sa DS, CX ili XM. Hidraulike, doduše, nema, ali svaki C5 X zato već iz tvornice dolazi s već hvaljenim progresivnim hidrauličkim graničnicima u amortizerima, prvi put viđenima na i C5 Aircrossu. Sad su, međutim, po prvi puta u kombinaciji s aktivnim ovjesom, koji je premijeru doživio još 2017. na DS 7 Crossbacku. Već nakon prva dva-tri kilometra sasvim je jasno da je riječ o nevjerojatno udobnom automobilu, čiji ovjes čak i udarne rupe upija kao nijedan drugi automobil u višoj srednjoj klasi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:05