POTPUNO IZGORIO

Video: Električni auto se zapalio u Poljskoj. Gasila su ga čak tri vatrogasna vozila

Požar i njegovo gašenje izazvali su prometni kolaps u Varšavi te kašnjenje autobusa i tramvaja. Vozač srećom nije ozbiljno ozlijeđen

Požar električnog auta

 X screenshot

Koliko električni automobili mogu biti opasni kada se zapale i koliko je takvu vatru teško ugasiti iskusili su vatrogasci u poljskoj koji su pokušali obuzdati plamteći Lucid Air na čijoj je bateriji izbio požar nakon prometne nesreće. Nesreća se dogodila u poljskom glavnom gradu Varšavi u petak ujutro, a automobil je, unatoč naporima vatrogasaca koji su stigli s tri ekipe, potpuno izgorio.

Prema navodima poljskih medija, vozač električnog auta udario je u stup javne rasvjete nakon što je izbjegao sudar s drugim automobilom. U nesreći je očito oštećena baterija automobila koja se ubrzo zapalila, a vatra je progutala čitav automobil.

Vatrogasci su brzo reagirali no kada su stigli na mjesto nesreće automobilu više nije bilo spasa. Požar i njegovo gašenje izazvali su veliki prometni kolaps u Varšavi te kašnjenje autobusa i tramvaja. Vozaču, koji je na vrijeme pobjegao iz automobila, je pružena liječnička pomoć, ali srećom, nije ozbiljno ozlijeđen.

Iako su poljski vatrogasci požar ovog auta ugasili uz upotrebu velike količine vode, to nije najbolja tehnika za gašenje požara električnih vozila. Vatrogasci diljem svijeta stoga istražuju nove tehnike za učinkovito gašenje takvih požara. U siječnju je jedna vatrogasna ekipa u SAD-u uspješno suzbila plamen na električnom Jaguaru koristeći specijalni prekrivač. Za obuzdavanje požara baterija koriste se i ekstremnije metode, poput potapanja cijelog vozila u spremnik pun vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:17