IZ HR GARAŽA

Video/402 metra za 9,6 s: Upoznajte Splitski Audi TT RS, najbrži registrirani auto u Hrvatskoj

Audi TT Tea Perice je automobil kod kojeg sve što ste dotad iskusili pada u vodu, jer je po ubrzanjima bolji i od Ferrarija SF90

Audi TT RS

 Sven Farszky

Među domaćim auto entuzijastima, ali i izvan granica Lijepe naše brzo se prenio glas kako u Splitu postoji najbrži registrirani automobili u Hrvatskoj, a maštu posebno onih koji prate utrke ubrzanja na 402 metra zaintrigirao je i video na domaćem YouTube kanalu Project Cars Tuning koji prikazuje jarko crveni Audi TT RS na poligonu u akciji.

Nije nam trebalo dugo kako bismo se uputili u Split i iz prve ruke doznali sve o tom posebnom Audiju TT RS posljednje generacije koji 402 metra prelazi brzo kao i najsnažniji serijski Ferrari u povijesti SF90 Stradale koji stoji pola milijuna eura, i koji je usto brži od svih super automobila poput Lamborghinija Huracána Performante, Porschea 911 Turbo S, Ferrarija 488 Pista, spomenimo samo one ispod 3 sekunde.

U Splitu nas je dočekao Hrvoje Brdar iz Project Cars Tuninga koji dokumentira sve projekte ekipe okupljene oko sinjske radionice Auto Jukić u kojoj je “složen” i crveni splitski TT RS.

image

Audi TT RS

Sven Farszky

Auto je u vlasništvu Tea Perice iz Kaštela i trenutno je najsnažniji primjerak izašao iz “radionice snova” majstora Jerka Jukića, kako ljubitelji utrka ubrzanja vole tepati ovoj nadaleko poznatoj garaži iz koje je dosad već izašlo nekoliko dorađenih Audija RS3, TT-a, VW golfa 6,7 i 7.5.

Ono što im je svima zajedničko jest da ih pokreće kultni 2,5-litreni redni turbo 5-cilindraš TFSI (Daza) na kojem su Jerko i ekipa izbrusili zanat do takvih mogućnosti da TT RS od Tea sada raspolaže s enormnih 800 KS, a po zabilježenim brojkama ubrzanja i međuubrzanja riječ o trenutno najbržem registriranom automobilu u Hrvatskoj.

image

Audi TT RS

Sven Farszky

”Stvar je u tome da se natječem na utrkama ubrzanja na 402 metra s automobilom koji je registriran i potpuno legalan sa svim atestima, od gevindi pa nadalje, pa ga koristim i “daily” naravno na set-upu za svaki dan s 500 KS. Recimo, baš sam prije neki dan stavio novi Milltek sportski ispuh koji ću također atestirati”, polako nas Teo uvodi u sve tajne svog TT-a kojeg polako sprema za novu sezonu utrka na 402 metra.

image

Teo u radioni

ProjectCars Tuning

Prošle sezone auto je vozio na 402 metra na “Stage 2” postavkama i oko 540 KS, no ove će nastupati u klasi “9 sekundi” i nada se da će biti najbrži u kategoriji Street legal. Za pravo mu daje popis preinaka koje je odradio s Jerkom u radionici isključivo njihovim vlastitim znanjem i iskustvom kako bi cijelu priču podigao na još višu razinu.

Kovanje motora se podrazumijevalo pa je 2,5-litraš dobio kovane klipove i klipnjače te jače opruge ventila. Postavljena je i nova “mapa” za motor i mjenjač njemačkog specijalista Unitronica, te veći turbo TTE777 njemačke renomirane firme TurboEngineers specijalizirane za izradu turba.

image

Audi TT RS

Sven Farszky

Nadalje, iz Las Vegasa iz Iroz Motorsporta stigla je “custom” pumpa za gorivo, a kad je posao završen, rezultati su pokazali da Teov TT na Stage 3 postavkama na mixu 80 posto e85 i 20 posto benzin postiže 800 KS i 850 Nm.

Ostvarene su fantastične brojke: referentni uređaj Dragy za mjerenje koji funkcionira na bazi GPS-a pokazao je najbolje vrijeme ubrzanja od 0 do 100 km/h za 2,55 sekundi, od 100 do 200 km/h 3,94 sekunde, dok je TT 402 metra prešao za 9,6 sekundi na cestovnim gumama.

image

Natjecanje street race 2021.

ProjectCars Tuning

Inače, Audijev kultni 2,5-litreni “turbo petak” omiljen je kod tunera zbog svog enormnog potencijala. A kakav je taj potencijal kod Audija TT RS koji već sa serijskih 400 KS ima performanse super automobila (do 100 km/h ubrzava za 3,7 s), sada s udvostručenom snagom ispod poklopca provjerili smo u par “runova” s Teom na zatvorenom dijelu napuštene gospodarske zone Kukuzovac kod Sinja.

image

Audi TT RS

Sven Farszky

Sada otprilike shvaćamo uzbuđenje Mata Watsona iz Car Wowa kad je prošle godine za upravljačem 800 KS snažnog Audija RS3 na 402 metra “hladno otresao” Porsche 911 Turbo S 992 i BMW M5 od 1000 KS.

Teov Audi TT RS je automobil kod kojeg sve što ste dotad iskusili, pada u vodu, a vozili smo svašta u karijeri. Kad u Audiju TT koji se izgledom po ničem posebno ne izdvaja od svih ostalih ubrzate do 100 km/h iz stajanja za 2,5 sekundi, a auto nastavlja dalje prema 200 km/h i više kao da je tek krenuo, postajete svjesni da ovaj auto na “set upu” za utrke doista ima karakteristika same kreme hiper automobila.

image

Audi TT RS

Sven Farszky

To nije auto, već katapult koji dodiruje granice zakona fizike koji pruža iskustvo koje se ne zaboravlja jer kroz brzine ide tako da uopće nema pada snage, samo “puni” i ne pušta. A, Teo tu neće stati.

Planovi za iduću godinu je postavljanje većeg TTE885 turba koji je TurboEngineers upravo izbacio za 900 KS, pa se Teo nada da bi s tom konjicom i na posebnim Hoosier trkaćim gumama mogao ići i 2,2 sekunde do 100 km/h. Želimo mu sreću na ovogodišnjim “runovima” na 402 metra, a s obzirom na planove nema sumnje da ćemo se opet družiti...

image

Audi TT RS

Sven Farszky

Ukratko

Priznanje: njemačka kompanija TurboEngineers potvrdila je Teu svjetski rekord ubrzanja od 100 do 200 km/h za sve automobile s njihovim TTE777 turbom

Osim što je karoserija ostala identičan serijskom Audiju TT RS isto je i u unutrašnjosti gdje vladaju elegantni sportski štih s puno kože i najbolja izrada

Od dodataka koji plijene pažnju tu je posebni Milltek ispušni sustav kao i 19 colni ultralaki naplaci od kovanog magnezija s navučenim cestovnim gumama, a 5-cilindarski 2.5 TFSI turbo kovani motor ima karbonski usis promjera 100 mm, aluminijsku usisnu granu i senzor koncentracije etanola

Sa Stage 2 postavkama Teo je vozio 10,7 sekundi 402 metra na utrkama u Živinicama, Osijeku i Mostaru gdje je sakupio lijepi broj pehara za prva i druga mjesta ukategorijama Pro Awd, Klasa 11 sec, Street legal. Registriran i legalan splitski TT RS sa svim atestima za gevinde, felge i ostalo Teo koristi svakodnevno s upisanim postavkama na 500 KS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:16