STUDIJA PROMETA

Veliko istraživanje: Prema studiji ADAC-a, ovo je jedan od najopasnijih manevara u prometu

Kako bi identificirao potencijal za poboljšanje i smanjio posljedice nesreća, ADAC je istražio uzroke najučestalijih nesreća

ADAC istraživanje prometnih nesreća

 YouTube Screenshot

Nova studija ADAC-a je pokazala da se četvrtina nesreća u Njemačkoj izvan gradova događa na saveznim, državnim ili okružnim cestama. Više od 28 posto nesreća događa se pri skretanju ili prelasku. Samo u 2019. godini poginulo je 340 osoba, a teško je ozlijeđen 7.141 sudionik u prometu.

Kako bi identificirao potencijal za poboljšanje i smanjio posljedice nesreća, ADAC se osvrnuo na susjedne zemlje i istražio uzroke takvih nesreća zajedno s odjelima za istraživanje nesreća ÖAMTC-a i AXA iz Švicarske. Vrste nesreća razlikuju se u tri zemlje: u Njemačkoj, na primjer, sudari se najčešće događaju pri skretanju ulijevo s nadolazećim prometom. U Švicarskoj se oni koji žele skrenuti lijevo na glavnu cestu najčešće sudare s vozilom s vozačeve strane koje ima prednost. A u Austriji su ti prijelazi najčešće u sukobu s poprečnim prometom u oba smjera.

Studija je također došla do rezultata da veoma izrazito mladi ili izrazito stari vozači imaju povećan rizik od prouzročenja nesreća pri skretanju ili prelasku. ADAC rješenje vidi u tehnologiji - pomoćnici na križanjima sa senzorima širokog kuta mogla bi spriječiti mnoge nesreće. Prva masovno proizvedena rješenja već se ispituju u sklopu Euro NCAP programa zaštite potrošača, no vjerojatno će proći neko vrijeme prije nego što dovoljno automobila bude opremljeno ovom tehnologijom.

image

ADAC istraživanje prometnih nesreća

YouTube Screenshot

Kao privremeno rješenje, ADAC predlaže strukturalne mjere za uređenje raskrižja. Neke od njih uključuju dovoljnu preglednost raskrižja i prelaska sudionika u prometu, izgradnju kružnih tokova i prometnih otoka te postavljanje semafora i znakova za zaustavljanje.

"Zajedno s ponašanjem u vožnji koje je u skladu s pravilima, mjere mogu doprinijeti povećanju sigurnosti. Svi sudionici u prometu trebaju voditi računa o tome da svoj stil vožnje prilagode pojedinim raskrižjima", kaže ADAC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:55