EKSKLUZIVNO

Tri pedale za trostruko veće gušte za volanom: Vozili smo novu Toyotu Supru s ručnim mjenjačem

Mjenjač je za GR Supru posebno prilagođen zbog snage i okretnog momenta 3,0-litrenog motora

Toyota Supra MT6

 Toyota

U sklopu prvih testnih vožnji nove Toyote GR86, imali smo priliku isprobati i drugi važan novitet za vozačke sladokusce iz radionice Gazoo Racinga - Toyotu GR Supru sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

Premda nismo imali ništa ni protiv dosadašnje 8-stupanjske automatike koja je bila isključiv izbor, sjajno je što su u Toyoti poslušali obožavatelje Supre i kupce sportskih automobila. Jer, kako bi prevladalo još više sportske zabave za volanom, upravo je ručni mjenjač "sastojak" koji je kompletirao priču o japanskom sportskom coupe.

image

Toyota Supra MT6

Toyota

Automobil smo vozili isključivo na trkaćoj pisti Circuito Monteblanco u Španjolskoj jer je još uvijek riječ o predserijskim primjercima, a cijeli događaj je zamišljen kao inženjerska prezentacija uz probne vožnje za naše prve dojmove.

Podsjetimo, Toyotu GR Supru poznajemo od 2019. godine, a stigla je s BMW-ovim 3,0-litrenim rednim turbo šestakom od 340 KS (kasnije je stigla i slabija 2.0 turbo varijanta od 258 KS), kao prvi vrući coupe s oznakom Gazoo Racinga.

Uslijedio je potom model GR Yaris, te ove godine u Europi i GR86, oba s ručnim mjenjačima, pa je red bio i da najsnažniji u trisu japanskih sportaša dobije ručni mjenjač.

image

Toyota Supra MT6

Toyota

Kako smo se uvjerili na prezentaciji nije bila riječ samo o umetanju nove ručne mjenjačke kutije, već su promjene kod GR Supre Manual bitno izdašnije.

Kao i motor, ugrađeni 6-stupanjski ručni mjenjač BMW-ovog je podrijetla. Riječ je o "GS6 kutiji" koja podržava i 500 Nm, a koja se ugrađivala u BMW modele s redim twin-turbo šestakom (N54, N55 i B58 generacija) od 2006. do 2016. godine.

image

Toyota Supra MT6

Toyota

Mjenjač je sada za GR Supru posebno prilagođen zbog snage i okretnog momenta 3,0-litrenog motora. Bilo je puno posla za inženjere na prilagodbi važnih elemenata mjenjača za službu u Supri, poput izmjene kućišta mjenjača, pogonskog vratila, seta zupčanika kao i prijenosnih omjera.

Usto, spojka je potpuno nova te ima veće područje trenja i puno otporniju oprugu većeg promjera, a uklonjen je i dio akustične izolacije kako bi se smjestio novi mjenjač.

image

Toyota Supra MT6

Toyota

Nadalje, posla je bilo i u kabini: pomno se pazilo na to da se novi komplet može smjestiti u kokpit vozača, a moralo se uzeti u obzir činjenica da ručica mjenjača bude optimalno postavljena za praktično rukovanje te precizne i brze promjene stupnjeva prijenosa. Zato je središnja konzola redizajnirana i proširena jer je modul kontrole klime bio vrlo blizu ručice mjenjača.

Zakretni prekidač iDrive je također morao biti premješten, a pomaknut je i izbornik načina vožnje, u odnosu na verziju s automatikom. Revidirani raspored sada pruža udoban razmak od 42 mm između ručice mjenjača i ploče s komandama klima uređaja.

image

Toyota Supra MT6

Toyota

Vanjski izgled nije doživio nikakve promjene: i dalje je to poznati sportski japanski automobil, još uvijek brutalnog i spektakularnog nastupa, a fluidne i zaobljene linije i danas su aktualne. Jedina razlika i po kojoj ćete ga moći razlikovati od Supre s automatikom je pločica "Supra" na poklopcu prtljažnika crvene boje.

Kao dodatak, kupci na izbor imaju i novu mat Bijelu boju koja je ekskluzivna za novu verziju, baš kao i dvije nove metalik boje Moareki sivu i Dawn plavu.

image

Toyota Supra MT6

Toyota

Također, u kabini se mogu naručiti presvlake od bež kože na sjedalima, upravljaču, vratima i središnjem tunelu za dodatnu svježinu, a u ponudi su i presvlake od alkantare.

Vožnja: na papiru je Supra s ručnim mjenjačem tri desetinke sporiji od verzije s automatikom, te od 0 do 100 km/h iz stajanja sprinta za 4,6 sekundi. Međutim, to se u praksi uopće ne osjeti.

Nakon što smo se "ispalili" na pistu uz praćenje crvene igle na pokazivaču do visokih brojeva okretaja slušajući sjaja zvuk šestaka, krenuli smo u lov na zavoje.

image

Toyota Supra MT6

Toyota

Motor ima snage u svakom trenutku, kako na 1600/min kad već isporučuje sav okretni moment od 500 Nm, tako i na visokim okretajima i pritom ne morate razmišljati o zanošenju stražnjeg kraja jer kontrola stabilnosti (VSC) uvijek diskretno i učinkovito ovladava automobilom.

Konačni prijenosni omjer u mjenjaču u odnosu na verziju s automatikom je skraćen s 3,15 na 3,46, a rezultat je bolji sportski odziv.

image

Toyota Supra MT6

Toyota

Nadalje, specifični iMT ručni prijenos koristi inteligentni kontrolni sustav programiran novim softverom koji daje prednost sportskim performansama. Prilikom prebacivanja u viši stupanj, softver podešava parametre kako bi se optimizirao okretni moment motora u trenutku uključivanja i otpuštanja spojke.

Praktično, ergonomija "šaltanja" je odlično pogođena, omjer poluge mjenjača je savršen, a sila ruke ne zahtijeva poseban napor kod promjene stupnjeva prijenosa.

Razlog: Inženjeri su posvetili pažnju težini i obliku ručice mjenjača i kao rezultat toga, ručica mjenjača je teška 200 grama za ugodniji inercijski učinak kod korištenja.

image

Toyota Supra MT6

Zvonimir Jurčić

Način rada "Track" prilagođen je kako bi se olakšalo proklizavanje, iako je sve uvijek pod kontrolom zahvaljujući elektronskoj kontroli isporuke okretnog momenta.

Kompletan ovjes je također prilagođen s novim šipkama stabilizatora i tvrđim amortizerima. Osim toga, električni servo upravljač je također nanovo kalibriran, kao i sustav kočenja, što su promjene koje se uvode u cijeloj ponudi modela.

image

Toyota Supra MT6

Toyota

Toyota GR Supra Manual Lightweight

Kod ove je varijante ukupna masa smanjena za 38,3 kg što pridonosi dodatnoj agilnosti i upravljanju. Smanjena težina ručnog mjenjača te lakši alu naplaci od 19 cola štede 21,8 kg, dok se 16,5 kg štedi zamjenom audiosustava i zamjenom kožnih presvlaka sintetskim te uklanjanjem sustava električnog podešavanja sjedala i lumbalne potpore.

Očekuje se da će upravo ta verzija biti najpopularnija, vjerojatno i kod nas gdje se start prodaje očekuje ove jeseni, zasad po nepoznatoj cijeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:14