VIDEO, FOTO

To se ne pamti: Istovremeno predstavljeno 15 električnih konceptnih modela Toyote i Lexusa

Predstavljen je plan Toyote da do 2030. na tržite uvede čak 30 elektrificiranih i električnih modela

Toyota i Lexus do 2030.

 Toyota

Na prezentaciji strategije za električnu budućnost Toyota je šokirala svijet: istovremeno je predstavljeno čak 15 novih konceptnih modela marki Toyota i Lexus.

Definitivno, riječ je o najvećem takvom predstavljanju na svijetu ikad, a uključuje sve što možete zamisliti, od gradskih automobila, limuzina, SUV-ova svih oblika i veličina do pickupa i sportskih automobila.

image

Toyota i Lexus do 2030.

Toyota

Neki od njih temelje se na postojećim modelima, ali postoji i nekoliko potpuno novih vozila temeljenih na e-TNGA arhitekturi namijenjenoj električnim modelima. Doduše, i japanski div Nissan je nedavno predstavio svoju strategiju za budućnost s 23 nova model do 2030. godine, no tom je prilikom pokazao "samo" četiri najzanimljivija koncepta.

Na prezentaciji je šef Toyote Akio Toyoda kategorizirao vozila u dvije vrste: na modele koji smanjuju emisiju ugljika (HEV, PHEV...) i električna vozila s neutralnom emisijom ugljika (BEV, FCEV...).

Prezentacija je započela Toyotinim bZ asortimanom (beyond Zero) “modela masovne proizvodnje po razumnoj cijeni” koji uključuje bZ4X i četiri nova koncepta, svi temeljeni na arhitekturi e-TNGA.

Među njima je sportski kompaktni crossover s krovnom linijom u stilu coupea (bZ kompaktni SUV), B-SUV (bZ small Crossover) dizajn za Europu i Japan s ciljem potrošnje energije od 125 Wh/km, limuzinu srednje veličine (bZ sdn) koja izgleda kao suparnik Tesli Model 3 i veliki obiteljski SUV s tri reda sjedala (bZ Large SUV).

image

Toyota i Lexus do 2030.

Toyota

Ovaj svojevrsni “izložbeni prostor budućnosti” kako ga je nazvao Toyoda sadrži i ponudu luksuzne marke Lexus koja uključuje i prvi električni model pod nazivom RZ koji je zapravo serijska verzija koncepta LF-Z Electrified.

Zatim, tu je i sportski električni model koji izgleda kao nasljednik LF-A s očekivanim dometom od preko 700 km zahvaljujući solid-state baterijama i očekivanim ubrzanjem od 0 do 100 km/h za tek dvije sekunde.

image

Toyota i Lexus do 2030.

Toyota

Pokazan je i koncept velikog SUV-a (Lexus Electrified SUV) i sportske limuzine marke Lexus koja još nema naziv. Potonji se također pojavio u obliku hatchbacka u službenim prikazima, te kao 2+2 kabriolet sličnog stila.

Na koncu pokazana je i posebna serija modela nazvana "raznolikim Toyotinim električnim vozilima" koja uključuje gospodarska vozila poput autonomnog mini-busa, kompaktnog kombija dizajniranog kako za posao tako i za odmor, te svestrani gradski električni automobilčić.

image

Toyota i Lexus do 2030.

Toyota

Električni Compact Cruiser fokusiran na terensku vožnju uključuje stilske značajke FJ Cruisera, a pokazan je i prvi Toyotin električni pickup s dvostrukom kabinom koji je po dimenzijama sličan Hiluxu ili Tacomi, ali ima značajke modernog dizajna inspirirane većom Tundrom (koja se prodaje uglavnom u Americi).

Nadalje, manji električni SUV izgleda kao električni CH-R s vrlo dinamičnim stilskim pristupom, dok je koncept električnog crossovera nešto veći i suptilnijeg izgleda te vjerojatno predstavlja Toyotinog ulaz u C-SUV segment. Konačno, tu je sportski električni automobil s izgledom modela sa središnje smještenim motorom iza dva sjedala koji bi mogao predstavljati MR2 budućnosti.

image

Toyota i Lexus do 2030.

Toyota

Sve to uključeno je u realizaciju plana Toyote da do 2030. na tržite uvede čak 30 elektrificiranih i električnih modela i 3,5 milijuna prodanih primjeraka.

Do 2030. Lexus će imati kompletnu gamu električnih modela u svim segmentima jer je plan da postane potpuno električni brend do 2035. godine u Europi, Sjevernoj Americi i Kini s godišnjom prodajom od milijun primjeraka.

Kako bi postigla te ciljeve, japanska se tvrtka obvezala uložiti golemih 2 trilijuna jena (15,6 bilijuna eura) u proizvodnju baterija do 2030., što je 500 milijardi jena (3,9 bilijuna eura) više od ranijih najava. Toyota će također ulagati u različite opcije za "ugljično neutralne" modele, uključujući FCEV i druge vrste vozila koja rade na čistu energiju. Do 2035. i Toyota i Lexus žele postati ugljično neutralne marke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:40