ZANIMLJIVO

‘Test sjevernog jelena‘: Je li Porsche Taycan Cross Turismo sporiji od 20-godišnjeg Citroena?

‘Test sjevernog jelena‘ svjetsku pozornost je dobio nakon što je Teknikens Värld okrenuo Mercedes A-klasu na krov 1997. godine
Porsche Taycan Cross Turismo i Citroen Xantia
 YouTube Screenshot

Ako ste na gledali videozapise ‘testa sjevernog jelena‘ s YouTube kanala KM77, znate kako su neki automobili, koji bi se trebali dobro ponašati pri naglim pokretima na upravljaču, često razočarali. Primjerice, dok obični Ford Focus i Tesla Model 3 prolaze šikanu s brzinom od 83 km/h, Porsche 992 Carrera 4S može isto učiniti s 80 km/h, dok Macan i BMW M4 na istom testu prolaze s maksimalno 76 km/h.

image
Mercedes A-klasa na ‘testu sjevernog jelena‘ 1999. godine
YouTube Screenshot

‘Test sjevernog jelena‘, osmišljen je da replicira vrstu manevra koju biste trebali učiniti da izbjegnete jelena na cesti. Nastao je u Skandinaviji, a svjetsku pozornost dobio je nakon što je Teknikens Värld okrenuo Mercedes A-klasu na krov 1997. godine. U početku, Mercedes je odbijao priznati da postoji problem s njegovim kompaktnim gradskim automobilom. Kasnije je bio prisiljen opozvati postojeće automobile rade ugradnje ESP-a, značajke koja je zbog incidenta postala standard u tadašnjoj A-klasi.

image
BMW M4 na ‘testu sjevernog jelena‘
YouTube Screenshot

Automobili poput bavarskog M4 hvaljeni su zbog osjećaja okretnosti, pri čemu se možda malo pretjeruje. Ponekad automobile ometa i previše sigurnosne opreme – Porsche je Macana opremio sustavom blokade prednjih kotača, vjerujući kako je to najbolji način da spriječi prevrtanje u naglim manevrima. Međutim, rezultat toga bilo je podupravljanje zbog kojeg je Macan pao na ‘testu sjevernog jelena‘.

image
Citroen Xantia
Citroen

Međutim, ovaj tekst je o Citroenu Xantiji, i nevjerojatnoj brzini kojom je automobil uspješno prošao kroz test davne 1999. godine s Teknikensom Världom za upravljačem. Gotovo ni jedan moderni automobil mu ne može parirati. Xantia je koristila opcijski Active sustav ovjesa, koji je učinkovito eliminirao mogućnost prevrtanja karoserije. Ali opet, Xantia je tankim gumama i starom tehnologijom bez ESP-a postigla bolje vrijeme od modernog Porschea 911... KM77 želio se ponovno u to uvjeriti, pa je na test doveo tri stare Xantije.

Staza u današnje vrijeme mnogo ‘stroža‘ od one kroz koju je Värld u Xantiji uspješno prošao s 85 km/h, zbog čega je na stazi KM77 uspio postići rezultat od 73 km/h. Ono što zapanjuje je činjenica da je riječ o 1 km/h manje od brzine kojom je kroz šikane prošao Porsche Taycan Cross Turismo (74 km/h).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:12