ISTRAŽIVANJE

Tehnika za izbjegavanje udara pješaka radi dobro, ali ne pri slabom svjetlu i velikim brzinama

Prema IIHS-u, smrtnost pješaka je porasla za 51 posto od 2009. godine, stoga IIHS razvija noćni test ove godine

Pješaci u prometu

 IIHS

Vozila opremljena sustavima za automatsko kočenje u nuždi koji mogu otkriti pješake sprječavaju nesreće i ozljede, međutim, novo istraživanje Instituta za osiguranje za sigurnost na cestama (IIHS) pokazalo je na njihove slabe točke – slabo osvijetljene i velike brzine.

Prema studiji, čiji je autorica potpredsjednica IIHS-a Jessica Cicchino, sustavi upozorenja na pješake smanjili su vjerojatnost sudara za ukupno 27 posto, te za 30 posto za nesreće s ozljedama, što je veliki uspjeh sam po sebi.

Međutim, kada je IIHS promatrao samo sudare pješaka u stvarnom svijetu koji su se dogodili noću bez ulične rasvjete, otkrio je da tehnologija izbjegavanja sudara nije napravila nikakvu razliku na svim cestama. Slično, na cestama gdje je ograničenje brzine bilo veće od 80 km/h, ili kada se vozilo okretalo, tehnologije nisu imale utjecaja, pokazujući da napredni sustavi imaju problema u nepovoljnim uvjetima.

'Ovo je prva studija u stvarnom svijetu o pješacima koja pokriva širok raspon proizvođača i dokazuje da tehnologija eliminira sudare', rekla je Cicchono u priopćenju. 'Nažalost, ona također pokazuje da su ovi sustavi mnogo manje učinkoviti u mraku, gdje se događaju tri četvrtine smrtonosnih nesreća s pješacima'.

image

Testiranja prometnih nesreća s pješacima

IIHS

Nažalost, takvi sustavi su sada više potrebni nego ikad. Prema IIHS-u, smrtnost pješaka je porasla za 51 posto od 2009. godine, a dodaje se da je 6205 preminulih pješaka 2019. godine činilo gotovo petinu svih smrtno stradalih u prometu. Iste godine, oko 76.000 pješaka je zadobilo ozljede bez smrtnog ishoda. Kao rezultat toga, IIHS razvija noćni test i planira objaviti prve službene ocjene ove godine.

'Test na dnevnom svjetlu pomogao je u usvajanju ove tehnologije. Ali cilj naših ocjena je uvijek riješiti što je moguće više ozljeda i smrtnih slučajeva u stvarnom svijetu – a to znači da ove sustave trebamo testirati noću', kaže David Aylor, voditelj testiranja aktivne sigurnosti u IIHS-u.

image

Sustav za prepoznavanje pješaka u prometu

Web Screenshot

Međutim, IIHS je već otkrio neke preliminarne rezultate svog noćnog testiranja i oni su obećavajući. Iako su se gotovo sva testirana vozila imala lošije rezultate u noćnom testu nego u dnevnom, najbolji sustavi koji kombiniraju kamere i radar nisu bili dostupni 2019. kada su prikupljeni podaci iz ove studije u stvarnom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:12