odvojeni od prometa

Švicarski startup URB-X razvija posebne, podignute biciklističke staze za europske gradove

Projekt podignutih biciklističkih staza trebao bi započeti u Stuttgartu u Njemačkoj, s izgradnjom testne staze od jednog kilometra

URB-X-ove ‘biciklističke autoceste‘

 URB-X

U mnogim europskim gradovima ulažu se napori da se ceste i prometnice učine prilagođenijima biciklima. Nažalost, prostor je često problem. Rješenje iz Švicarske moglo bi ublažiti problem često zagušenog prostora za biciklističke staze. URB-X, švicarski startup, na umu ima podignute biciklističke staze.

Tvrtka gradi dvotračne biciklističke staze na stupovima kako ne bi morali dijeliti prostor s vozilima ili pješacima. Sa svojim uskim stupovima, ove biciklističke staze, koje URB-X naziva "biciklističkim autocestama", mogu se s lakoćom izgraditi preko postojeće infrastrukture.

U Nizozemskoj, gdje se brojne biciklističke staze protežu preko ulica, rijeka i slično na stupovima, slična se strategija primjenjuje već duže vrijeme. Ovakav projekt bi omogućio ljudima na svim vrstama bicikala, uključujući i električne, da se voze do svojih odredišta bez straha da će nepažljivi vozač ili pješak naletjeti na njih.

Osim toga, osim njihove osnovne uloge kao biciklističke autoceste, one također pružaju niz dodatnih pogodnosti, što u konačnici olakšava život korisnicima ceste. Staze se mogu grijati, između ostalog, kako bi otopile led i snijeg zimi. Uz ostale značajke, biciklistička ruta ima svjetla i solarne panele, pretvarajući je u solarnu elektranu.

URB-X planira pokrenuti projekt "Bike Highway" u Stuttgartu, gdje je biciklistička populacija prilično velika i raznolika. Naravno, projekt ove veličine zahtijeva puno planiranja i odvijat će se u fazama. Prva bi bila testna staza minimalne duljine od jednog kilometra. URB-X procjenjuje da troškovi iznose gotovo dva milijuna eura po kilometru.

Ipak, projekt se procjenjuje isplativijim od proširenja asfaltnih cesta za bicikliste. Ako URB-X-ov projekt biciklističkih staza zaživi u Njemačkoj, velike su šanse da bi se ovaj model također mogao usvojiti na sličan način u drugim europskim gradovima u kojima kultura vožnje biciklom brzo dobiva na popularnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:55